TENISKI SVET ČEKA ODLUKU: Rafa rizikuje, a Novak dobija

J. Jevremović

18. 07. 2020. u 21:30

TRI mastersa i dva grend slema za samo sedam nedelja? Za mnoge igrače je to nemoguća misija.

ТЕНИСКИ СВЕТ ЧЕКА ОДЛУКУ: Рафа ризикује, а Новак добија

Foto: AP Photo/Sakchai Lalit

Možda i jedini koji u ovom trenutku može, a i želi da uvrsti u raspored Sinsinati, Ju-Es open, Madrid, Rim i Rolan Garos je najbolji teniser sveta. Novak Đoković ima najveći motiv da narednih sedmica podiže formu na tvrdoj podlozi i prijavi učešće na američkom grend slemu, a da ne digne ruke ni od sezone na šljaci. Mnogo više će se saznati posle sastanka Saveta igrača krajem meseca.

Srbin je završio trodnevni odmor u BiH i iz Beograda otputovao u Marbelju kod supruge Jelene i dece. Tamo će doneti konačnu odluku o nastupu u Njujorku, a ono što mu daje vetar u leđa za prekookeanski put je rešeno pitanje karantina. Španska vlada donela je odluku da dvonedeljni karantin nije potreban za "visoko kvalifikovane radnike čiji je posao obavezan i ne može biti odložen, uključujući učesnike sportskih događaja", preneo je "As".

U prevodu, ako Novak dogura do finala Ju-Es opena (13. septembar), moći će bez problema da startuje na mastersu u Madridu (15. ili 16. septembar), bez obaveze da bude u izolaciji po dolasku iz SAD u Evropu. Problem je samo izrazito malo vremena za prelazak sa betona na šljaku, jer bi maltene iz aviona morao na teren.

Najlakše bi bilo da se naš as opredeli samo za šljaku, kao što će Rafa, po svemu sudeći, da uradi. Španac "spava" na svojoj omiljenoj podlozi od početka epidemije i jedini cilj mu je 13. titula na Rolan Garosu, čime bi se izjednačio sa Federerom po ukupnom broju slemova (trenutno 20:19). Đoković (17) ima mnogo veće izglede na Ju-Es openu, pogotovo ako posle Federera (operacija kolena) otkaže i Nadal.

- Ne vidim zašto bi Rafa rizikovao povredu nastupom na tvrdoj podlozi, ako može da ostane u Evropi i trenira na šljaci - smatra legendarna Kris Evert.

Branilac trofeja u Njujorku još nije rekao "ne", ali su sve izjave ujaka Tonija Nadala i trenera Karlosa Moje išle u tom smeru. U početku je delovalo da bi i aktuelni broj jedan mogao da izabere samo šljaku, jer je treninge u Beogradu počeo na toj podlozi, a i negodovao je zbog odluke Ju-Es opena da igrači u Njujork mogu da dođu samo sa jednim članom tima. Ipak, u međuvremenu je preležao virus korona bez simptoma i nastavio da trenira na betonu. Odluku će doneti kada konačno opet okupi stručni štab.

- Ako Novak želi da ostane blizu vodećih u trci za grend slem rekord, zar ne bi bilo u njegovom interesu da ode u Njujork i bori se za najveći trofej - pita se Evert.

Đoković zna odgovor, a sve je veća verovatnoća da će perfektan niz kojim je otvorio sezonu (18-0) probati da nastavi na američkoj turneji.

GREND SLEMOVI

1.Rodžer Federer 20
2. Rafael Nadal 19
3. Novak Đoković 17

RASPORED ATP

Vašington 14. avgust
Sinsinati 22. avgust
Ju-Es open 31. avgust
Kicbil 8. septembar
Madrid 13. septembar
Rim 20. septembar
Rolan Garos 27. septembar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024