NOVAKOV POHOD NA 25. TROFEJ: Počeo Rolan Garos

Pariski grend slem, na kompleksu Rolan Garos u Bulonjskoj šumi, 123. po redu u istoriji, zvanično je počeo danas.

НОВАКОВ ПОХОД НА 25. ТРОФЕЈ: Почео Ролан Гарос

Foto: Goran Čvorović

Tokom kvalifikacionog turnira protekle sedmice zagrevali su se i igrači, i publika, i sada je sve spremno za prvu veliku smotru posle završetka renoviranja čitavog kompleksa koje je trajalo po etapama još od 2010. godine, dok su se istovremeno odigravali mečevi.

Najveća novost je pokretni krov na stadionu "Sizan Langlan", drugom po veličini na Rolan Garosu. Karakteristika ovog krova je ta što je napravljen od platna. Navlači se za deset minuta, a potrebno je sačekati još pet minuta da bi se tkanina zategla. Za to vreme, osoblje na održavanju terena peškirima čisti sedišta od kišnih kapljica, da bi garderoba publike ostala suva. Na sve se mislilo. Krov je blago konkavnog oblika, da bi se kiša slivala po ivicama niz oluke. Između tribina i krova ostavljeni su otvori, ali su zaštićeni mrežama da vetar ne bi značajnije ometao igrače i navijače.  

Do 2020. godine nijedan teren nije bio pokriven na Rolan Garosu, pa je celo takmičenje zavisilo od meteoroloških uslova. Sada je, uz 15.000 gledalaca na centralnom stadionu "Filip Šatrije", od kiše zaštićeno i 10.000 na "Langlanu", što značajno olakšava organizaciju, imajući u vidu kaprice oblaka koji stižu iz pravca obližnjeg Atlantskog okeana. Rolan Garos je, inače, poslednji grend slem koji je dobio krov.

Osim za francuski grend slem, krov će dakako biti od koristi i za predstojeću Olimpijadu. Operacija je koštala 29 miliona evra, a 10 odsto pokrila je organizacija OI Pariz 2024. Kako sada stvari stoje, gledajući vremensku prognozu, možda će biti prilike za njihovo korišćenje sredinom sedmice. Trenutno, publika u teniskim predstavama uglavnom uživa na jakom suncu, pod suncobranima i šeširima, uz sunčane naočari i namazana kremama jakog zaštitnog faktora.

Bezbednosti se, kao i uvek, a sada i dodatno, u olimpijskoj godini, poklanja velika pažnja. Svi prolaze najmanje tri kontrolna punkta, uz detaljno pregledanje prtljaga i pretresanje.

Što se tiče same suštine, a to je, ipak, tenis, biće ovo jedno od najotvorenijih izdanja Rolan Garosa, kada su u pitanju favoriti. Veliki je broj igrača koji bi mogli da slave na kraju, mnogo veći nego što je to bilo proteklih godina, pa su svake prognoze nezahvalne. Mi se, naravno, nadamo u to da će pehar, po četvrti put ovde, a ukupno 25. u karijeri, podići, drugu godinu za redom, naš Novak Đoković.

Ova godina karakteristična je i po tome što bi, realno, mogla da bude poslednja za apsolutnog rekordera Španca Rafaela Nadala, koji je ovde slavio neverovatnih 14 puta. Rafini treninzi ovih dana bili su pravi spektakli, ali žreb nije imao milosti. Miljenik francuske publike već u prvom kolu sastaće se s četvrtim nosiocem Nemcem Aleksandrom Zverevim. Kao što je poznato, Rafa se sa zaštićenim renkingom, kao tek 276. igrač na svetu, vraća posle povrede i ni za koga ovde nema popusta, pa čak ni za "kralja šljake". Zato su veliki izgledi da mu prvi meč ove godine ujedno bude i poslenji u karijeri na njegovom najomiljenijem terenu.

Još jedna među poslasticama za teniske sladokusce biće današnji dvoboj između Stena Vavrinke (97. ATP) i Endija Mareja (75), nekadašnjih igrača iz samog vrha svetskog tenisa. Prvi je ovde digao i pehar, a drugi svojevremeno igrao u finalu. U nedelju će od naših igrača i igračica na terene Rolan Garosa izaći još Olga Danilović (125 VTA) koja je plasman izborila kroz kvalifikacije, protiv Italijanke Martine Trevizan (88. VTA), Laslo Đere (52. ATP) protiv Nemca Danijela Altmajera (83. ATP) i Aleksandra Krunić (zaštićeni reking) protiv Amerikanke Keti Volinets (109. VTA) koja je u završni žreb ušla kroz kvalifikacioni turnir.

Svo troje naših tenisera igraju poslednji meč po rasporedu, na terenim broj 8, 12 i 13, verovatno ne pre 15.30. Čast srpskog tenisa na ovom turniru braniće još Novak Đoković (1. ATP), Miomir Kecmanović (55. ATP), Dušan Lajović (59. ATP) i Hamad Međedović (134. ATP). Već nekoliko poslednjih godina prvo kolo traje tri dana, u nedelju, ponedeljak i utorak, a zatim se, od sredine sedmice, tokom dve nedelje, kola igraju na po dva dana.

ROLAN GAROS U BROJKAMA

4 – Ukupno titula koje u Parizu juri Poljakinja Iga Švojntek

16 – Terena na Rolan Garosu

25 – Ukupno grend-slemova koje bi na Rolan Garosu ove godine mogao da osvoji Novak Đoković

39 – Godina, koliko ima najstariji učesnik Sten Vavrinka

99 – Titule koje bi trijumfom u Parizu mogao da zabeleži Novak  

256 – Igrača u muškoj i ženskoj konkrenciji ukupno na pariskom grend slemu u singlu

280 – Skupljači loptica, uzrasta od 12 do 16 godina

340 – Sudije na turniru

899 – Ukupno mečeva, uključujući i kvalifikacije

38.401 – Mesta za publiku

633.222 – Ukupno publike prošle godine

2.400.000 – Evra za pobednika i pobednicu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)