ŠTA URADI ZIMONJIĆ OD NOLETA! Novak Đoković pobedio u Monte Karlu, ali kako...

Novosti online

09. 04. 2024. u 17:30 >> 17:30

Novak Đoković ne samo da se vratio na staze uspeha, nego je u svom prvom takmičarskom nastupu otkako je izgubio u trećem kolu Indijan Velsa delovao kako nije odavno: deklasirao je Romana Safiulina i, u rezultat 6:1, 6:2 prošao u treću rundu mastersa u Monte Karlu.

ШТА УРАДИ ЗИМОЊИЋ ОД НОЛЕТА! Новак Ђоковић победио у Монте Карлу, али како...

Screenshot / TennisTV

Safiulin bi, do ovog meča, mogao da nosi nadimak "ubica džinova", jer je sve dosadašnje duele sa članovima Top 5 ATP liste - rešavao u svoju korist. Ali, Novak Đoković nije Stefanos Cicipas, niti je Karlos Alkaraz (teniseri koje je Rus pobeđivao u pomenutim megdanima).

Ne, ovakav Novak Đoković nije dosad viđen u 2024. Iako je i ovu godinu, kao i mnoge prethodne, "počeo" pohodom na grend slem titulu na Australijan openu. Međutim, ni u Melburnu nije delovao ovako sigurno i ovako dominantno kao protiv Safiulina. 

Rešen da se na pravi način vrati tenisu posle senzacionalnog poraza od Luke Nardija, najbolji igrač na svetu je od prvog minuta preuzeo totalnu kontrolu na terenu, već posle 20 minuta vodio sa 4:0, a posle pola sata proslavljao osvajanje uvodne deonice. Nenad Zimonjić, koji se nalazio u njegovoj loži sa Karlosom Gomesom Hererom, imao je samo kratke smernice za Noleta (duže i nisu bile potrebne usled veličanstvene igre), ali je bilo i te kako jasno da je legendarni srpski dubl igrač i te kako "podesio" Novaka na dobro poznate frekvencije.

Nije se mnogo slika promenila ni u drugom setu, iako je malo duže potrajao, ali to uopšte ne bi bio slučaj da odlični servisi nisu više od deset puta spasavali Safiulina kada se činilo da "gubi još jedan svoj gem". Uz minimalne intervencije Zimonjića iz lože, više kao podsetnike na ponašanje, disanje i koncentraciju nego što se o taktici radilo, Novak je uz nekoliko istinskih bravura prošao u treće kolo.

Njegov naredni rival biće pobednik francusko-italijanskog duela u kome se sastaju Artur Fil i Lorenco Museti.

KRAJ! Đoković - Safiulin 6:1, 6:2

6:2 - brejk, set, meč - Đoković! Majstorski, nema šta!

5:2 - Ponovo je Zimonjić doviknuo Noletu "Disanje!" nakon što je, izvrsnom igrom, on poveo sa 40:0. Prvi servis nije bio dobar, ali - drugi je bio as, za ogroman korak ka pobedi. 

4:2 - Šteta! Na "nuli" je Nole ostavio svog rivala u prve tri razmene, poveo sa 0:40, a nakon toga je Safiulin imao dva izvrsna servisa i primakao se na poen zaostatka. Đokovićev ritern u sledećoj razmeni nije bio dobar, pa je Rus zakoračio ka sredini igrališta i snažno poentirao za 40:40, posle čega su na red došli "produžeci". Đoković je naterao suparnika na grešku i došao 17. brejk lopte, no 13. put je Safiulinov servis uspeo da to anulira na ovom meču. Nedugo zatim, snažan prvi udarac ruskog tenisera iznedrio je Noletov kiks, čime je njegov rival poveo, a duga razmena koja je usledila okončana je previše jakim Đokovićevim pokušajem da pogodi ugao terena i - gem je pripao Safiulinu.

Vozač Formule 1 Džordž Rasel došao je da gleda majstora na delu:

4:1 - Iznervirao se Nole na trenutak kada je pogrešio i dotad prilično nemoćni rival prišao na 40:30, ali je potom odigrao "školski" posle izvrsnog servisa i uvećao vođstvo. Na dva gema je od pobede srpski as.

Poezija u pokretu:

3:1 - Brejk Đokovića! - Kada neko ima rejting forhenda od 9,6 (od maksimalnih 10), a na istom nivou održava i bekhend, onda će, naravno, i da dominira. Nole je upravo jednom sjajnom forhend paralelom došao do 0:40, a nedugo zatim Rus, koji je uspeo da osvoji jedan poen, napravio je kobnu dvostruku servis grešku, te tako izgubio gem.

2:1 - Ume da Safiulin iznenadi Đokovića, nije da ne ume (učinio je to sad jednim savršenim bekhendom iz potpune defanzive), ali to je bilo dovoljno samo za prilazak na 30:15, posle čega je Srbin osvojio naredna dva poena. Posle 14 minuta igre u drugom setu Nole vodi sa 2:1.

1:1 - Ponovo je briljirao Novak, ponovo imao brejk lopte (i to dve), ali se dobrim servisima Safiulin "otrgao sa te udice" i mini-serijom uspeo da izjednači na 1:1.

1:0 - Za 51 sekundu Nole je poveo sa 40:0. Onda je nekoliko puta tapnuo lopticom o šljaku, dvaput reketom o petu i - odservirao as. Da, toliko dobro  igra.

16.59 - Počinje drugi set, Nole je na servisu, a Safiulin se vratio iz toaleta i stao na osnovnu liniju.

Novak Đoković napušta teren nakon osvajanja prvog seta protiv Safiulina u Monte Karlu / Screenshot / TennisTV

6:1 - Brejk, set - Đoković! Izuzetno je odigrao Nole i na novu porciju servisa Romana Safiulina, izgubio je samo jedan poen, a posle 33 minuta od prve razmene udaraca na ovom meču - osvojio je set. Izuzetna igra, izuzetna.

5:1 - Fantastičan servis-gem Noleta (uz jednu majstorski "skraćenu" lopticu). Đokoviću stiže jedan savet od Zimonjića: "Reket u odnosu na visinu lopte gledaj samo, ajde!"

4:1 - Tri brejk lopte je imao Novak Đoković za velikih 5:0, ali sve tri je spasao Roman Safiulin i, na kraju, uspeo da se "upiše na semafor". Posle dvadeset i osam minuta igre, prvi gem koji osvaja Rus. Nenad Zimonjić je, pred kraj tog gema, viknuo Noletu "Diši!".

Nenad Zimonjić i Karlos Herera u Novakovoj loži u Monte Karlu / Screenshot / TennisTV

4:0 - Četiri odigrana gema, četiri je dobio srpski as. Ali, u ovom, zasad poslednjem, ruski teniser je najviše "namučio" Novaka koji je servirao - "uzeo" mu je dva poena, no potom je naredna dva Nole osvojio za 40-ak sekundi. Impresivno. 

3:0 - Brejk Đokovića! - Potpuno je izgubio ritam ruski teniser posle gubitka dva uvodna gema, pa je tako na svoje servise ekspresno gubio sa 0:40. Nole nije uspeo da iskoristi prvu brejk loptu usled solidnog poteza rivala, drugu - zbog još boljeg (Safiulin je majstorski izveo bekhend), a treću jer je snažni forhend poslao Novaka daleko od terena i nije mogao dovoljno dobro da uzvrati. No, Đoković je tada uspeo da malo "ukroti" servis rivala, došao i do četvrte brejk šanse u ovom gemu, pa dočekao i drugi servis ruskog tenisera. Na njega je reagovao izlaskom ka mreži, pa, uz malu pomoć mreže, osvojio još jedan gem.

Ovako je Nole pozdravljen kada je izašao na teren u Monte Karlu:

2:0 - Nole je dobrim servisima, bez imalo poteškoća, izgradio prednost od dva poena, no onda je i Rus "pokazao zube". Ali, samo na jedan minut. Prepolovio je zaostatak na 30:15, malo namučio Novaka i u sledećoj razmeni, ali je taj poen završio prejakim slanjem loptice, a naredni je okončan posle dobrog izlaza Srbina na mrežu.

1:0 - Brejk Đokovića! - Idealan početak meča za srpskog asa. Novak je sa dva vrlo brzo osvojena poena poveo sa 0:30, no tada je "proradio" servis Safiulina koji je za manje od minut izjednačio. Radost mu je bila kratkog veka. Naime, na njegov potonji drugi servis Nole je izvrsnom bekhend paralelom došao do 30:40 i brejk lopte, a nju je i iskoristio jer je u dužoj razmeni udaraca koja je usledila - Safiulin poslao lopticu u aut.

16.20 - Meč je počeo! Roman Safiulin je na servisu.

16.16 - U toku je zagrevanje. Meč će početi za nekoliko minuta.

16.15 - Novak je dočekan glasnim aplauzima:

Screenshot / TennisTV

16.12 - Igrači izlaze na teren:

Screenshot / TennisTV

16.10 - Nole se zagreva pred izlazak na teren, i to pod budnim okom Nenada Zimonjića

Screenshot / TennisTV

16.02 - TENISKI ŠOK: Karlos Alkaraz napustio masters u Monte Karlu

16.00 - KECMANOVIĆ KAO BRZI GONZALES: Oduvao Beretinija za novu rundu u Monte Karlu

Uoči meča

Za raziku od Novaka koji je bio slobodan kao prvi nosilac, Safiulin se "naradio". On je, podsetimo, u prvom kolu pobedio Haimea Munara iz Španije, koji nije uspeo da nastavi niz dobrih partija kakve je imao u kvalifikacijama.

Ruski teniser, 41. na svetu, pobedio je u ponedeljak 72. sa ATP liste rezultatom 7:5, 6:1, posle 97 minuta borbe.

Đoković i Safiulin su se dosad sastali samo jednom u takmičarskom duelu, a Novak je u polufinalu u Tel Avivu 2022. pobedio sa 6:1, 7:6(3). Tada se igralo na zatvorenom, na betonu, a ovoga puta - odmeriće snage na otvorenom, na šljaci.

Roman Safiulin, inače, ima deset godina manje od 36-godišnjeg Noleta, visok je 185 centimetara, dešnjak je i profesionalac je postao 2015. godine - iste one kada je osvojio jedinu grend slem titulu: bio je juniorski šampion Australijan opena. U finalu je tada savladao Hong Seong-čana, a u tim danima je uspevao da pobedi i Andreja Rubljova, u finalu elitnog "Trofeja Bonfiljo". Ipak, u seniorskoj konkurenciji nije uspeo da ponovi takve podvige, a najveći grend slem uspeh bilo mu je četvrtfinale Vimbldona 2023. 

Ovaj teniser je znatno umorniji od Noleta, ali ne samo zato što je Srbin bio slobodan u prvom kolu, već zato što je Safiulin u nedelju igrao veliki ruski derbi, u kome su se jedan naspram drugog našli kumovi, Danil Medvedev i Andrej Rubljov.

Roman Safiulin i Novak Đoković / FOTO: EPA

Zato Novak Đoković igra kasnije nego što je prvobitno rečeno?

Program je trebalo da počne od 11 sati, kada je trebalo da zaigraju Aleks De Minor i Sten Vavrinka, a odmah za njima i Miomir Kecmanović - Mateo Beretini (dok je treći par Đoković - Safiulin).

Međutim, kiša je potpuno poremetila planove organizatora, pa su mečevi počeli tek oko 13.30.

De Minor je potom pobedio Vavrinku sa ubedljivih 6:3, 6:0, a u 14.45 počeo je meč Kecmanovića i Beretnija.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave