KAD SE ENGLEZI PRAVE ENGLEZI: Velika Britanija zatražila od MOK-a da Rusi učestvuju na Olimpijskim igrama, ali...

Novosti online

09. 04. 2024. u 13:40

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini ušao u treću godinu od svog početka, u februaru 2022, sve je veći broj sankcija sa kojima se susreće Rusija, pa i njeni sportisti. A pred ovogodišnje Olimpijske igre "Pariz 2024", desila se zanimljiva situacija - Velika Britanija je zatražila da se Rusima dopusti da učestvuju. Međutim, kako to biva, postoji jedna začkoljica.

КАД СЕ ЕНГЛЕЗИ ПРАВЕ ЕНГЛЕЗИ: Велика Британија затражила од МОК-а да Руси учествују на Олимпијским играма, али...

FOTO: Tanjug/AP

Vlada Velike Britanije je podržala učešće ruskih i beloruskih sportista na ovogodišnjim Olimpijskim i Paraolimpijskima igrama, navodi se u pismu koje je upućeno Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) i Međunarodnom paraolimpijskom komitetu (MPK), javlja "Tajms".

Začkoljica se sastoji u tome da se u pismu, koje je britanski ministar sporta Stjuart Endrju uputio predsedniku MOK-a Tomasu Bahu, navodi da Ruse treba pustiti samo ako pristanu da se nazivaju "neutralnim sportistima" i, isključivo, ukoliko pristanu na rigorozne uslove.

A ti uslovi su, podsetimo, sledeći:

1) ruski sportista može da nastupi u Parizu isključivo u individualnim disciplinama

2) ruski sportista mora da nastupi bez nacionalnih obeležja (grba i himne)

3) Rusi i, u ovoj stavki, i Belorusi, moraju da pristanu na činjenicu da im je zabranjeno da učestvuju na svečanoj ceremoniji otvaranja pariskih Igara

4) Rusi i, u ovoj stavki, i Belorusi, moraju da pristanu da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca

5)  "neutralni sportisti" dužni su i da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta")

6) ruski sportista će se nadmetati uz sledeću himnu:

7) ruski sportista će se takmičiti uz ovu zastavu, kako je to odlučio Međunarodni olimpijski komitet:

Najveći ovogodišnji sportski spektakl je sve bliže (Olimpijske igre u Parizu se održavaju od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine), a koliko će Rusa odlučiti da pristane na ove uslove, ostaje da se vidi.

Za sada je nameru izrazio teniser Danil Medvedev, što je izazvalo pravu lavinu reakcija u Ruskoj Federaciji, gde su se čak zavadili pojedini sportski rukovodioci, o čemu su vas "Novosti" već izvestile.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama