ŠOK! Đoković eliminisan sa Australijan opena! Neverovatni Siner u finalu

Александар Илић
Aleksandar Ilić

26. 01. 2024. u 08:02 >> 08:20

NOVAK Đoković je u polufinalu Australijan opena igrao protiv Janika Sinera. Jedan od retkih koji mogu da namuče Noleta, pokazao je i u Melburnu da je pred njim budućnost svetskog tenisa. Slavio je četvrti nosilac 3:1 (1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 3:6) u setovima i tako napravio najveće iznenađenje u skorijoj istoriji.

ШОК! Ђоковић елиминисан са Аустралијан опена! Невероватни Синер у финалу

FOTO: Tanjug/AP

Na putu ka 11. finalu iz isto toliko odigranih polufinala, mladi teniser zaustavio je iskusnog Srbina. Nakon dva loša seta, najlošija u prethodnih 19 godina na grend slemu u Australiji, Đoković je zaigrao bolje, uspeo da uzme treći set, ali nije imao rešenja za nestvaran servis Italijana koji mu tokom meča nije dozvolio nijednu brejk priliku, dok je svoje znao da iskoristi.

Novak u večerašnjem meču nije ličio na sebe. Momak koji je sa lakoćom dobio Adrijana Manarina i Tejlora Frica večeras kao da je ostao u hotelskoj sobi, a ovaj koji je izašao na teren nije bio raspoložen za igru. Nakon 2195 dana 18 sati Srbin je poražen na Rod Lejver areni.

Loše je servirao Đoković, imao veliki broj neiznuđenih grešaka, a to je koristio motivisani Italijan. Nakon 12 minuta igre uzeo je servis Novaku i poveo sa 0:3, da bi do kraja seta još jednom oduzeo servis Srbinu i nakon 35 minuta igre imao 1:0 u setovima.

Malo se razbudio prvi teniser sveta u drugom setu, a to nije bilo dovoljno da rivala natera na rizičnu igru, te je još jednom Siner sa dva brejka uzeo set (6:2). Čak 29 neiznuđenih grešaka naspram 10 rivala imao je Novak.

FOTO: Tanjug/AP

Dosta neizvesniji bio je treći set. Čuvali su obojica svoje servise. Uveli ga u taj-brejk, gde je Siner imao meč-loptu, ali je tada na scenu stupio odlični Nole. Imao je Siner meč-loptu pri rezultatu 6:5, Đoković je uspeo da se trgne, spase je i na kraju osvoji set.

Neverovatna situacija viđena je u četvrtom gemu četvrtog seta, Đoković je imao 40:0 protiv Sinera, uspeo je Italijan da izjednači, a potom nakon duple servis greške dođe i do brejka, bila je to preslikana situacija sa meča Dejvis kupa, u kome su se u duelu Srbije i Italije takođe sastali Novak i Siner, a gem je na identičan način uzeo Italijan.

FOTO: Tanjug/AP

Bio je to prelomni trenutak. Do kraja Novak i dalje nije uspeo da dođe do brejk šanse, te je Italijan došao do prvog finala grend slema u karijeri.

ĐOKOVIĆ - SINER - 1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 3:6

3:6 - Čak i kada ima loš servis, odmah u narednom Siner pravi as. Đoković pokušava da rizikuje, nema više šta da izgubi - 30:30. Ipak, meč-lopta za Janika Sinera.

3:5 - Nije ruka zadrhtala Novaku pod pritiskom. Vezao je četiri poena i sa "nulom" je osvojio gem. Sada će Italijan imati servis za ostanak odlazak u finale.

2:5 - Jako teško Novak čita servise rivala. Siner to koristi i dolazi do velike prednosti. Đoković servira za ostanak u meču.

2:4 - Novak uspeva sigurnim servisom da održava korak.

1:4 - Đoković čini sve da dođe do prve brejk-lopte u meču. Bio je u zaostatku, došao do izjednačenja. Tri puta imao je Siner gem-loptu, treću je iskoristio.

1:3 - Đoković večeras bez brejk-lopte u trećem i četvrtom setu popravio je servis, a sada je ispustio 40:0. Uveo je Siner gem u izjednačenje, a potom i napravio brejk! Inače, Novak i Italijan su preslikani gem odigrali tokom meča Dejvis kupa, u kome je Srbin na identičan način dao servis rivalu... 

1:2 - Dve gem-lopte imao je Siner, usledila je sjajna skraćena lopta Đokovića, ali za više snage nije imao.

PROČITAJTE JOŠ: NOVAKOVA UŽASNA IGRA OTKRILA JEDNO: Đoković ovako nešto nije doživeo 19 godina

1:1 - Au, šta je vratio Janik Siner, protiv bilo kog drugog igrača, Đoković bi definitivno osvojio poen, a iz bezizlazne situacije nakon drop-šota, odigrao je na liniju Italijan. Odgovorio je servis vinerom Đoković - 15:30. Dve vezane greške Đokovića, dve brejk-lopte za Sinera. Prvu spasava Novak. Potom asom dolazi do izjednačenja. Italijan je ponovo nakon toga imao priliku za brejk, da bi još jednim asom, a potom i neiznuđenom greškom rivala Srbin došao do gem-lopte.

PROČITAJTE JOŠ: PRELEPA SLIKA: Trudnica u devetom mesecu bodri Novaka Đokovića u polufinalu Australijan opena (FOTO)

0:1 - Janik Siner na servisu. Tri odlična servisa Italijana, za tri gem-lopte. Ne koristi prvu, siguran nakon toga.

Usledila je pauza. Đoković je tražio da ode do toaleta i presvuče se.

TREĆI SET 7:6 (8:6)

Taj-brejk

1:0 - Iz drugog servisa viner za Đokovića.

2:0 - Pravi potom mini-brejk Novak.

2:1 - Siner pravi servis viner.

2:2 - Dobar ritern Sinera na drugi servis, mini-brejk Italijana.

3:2 -  Podigao je nivo samopouzdanja Novak. Napravio je mini-brejk još jednom.

4:2 - Još jedan sjajan poen Srbina.

4:3 - Održava Siner korak sa Srbinom.

4:4 - Muči se na prvi servis Novak, ali drugi ga u taj-brejku odlično služi. Ipak, pravi neiznuđenu grešku Srbin. Vraća mini-brejk.

4:5 - Teška situacija za Srbina, gubi servis, a sada Siner ima dve prilike kojima može da obezbedi pobedu.

5:5 - Ne da se Novak! Sjajan lob ovog puta.

5:6 - Dobar servis, meč-lopta na servis Đokovića!

6:6 - Kada je najteže, Novak ima kontrolu. spasao je meč-loptu.

7:6 - Sada set-lopta za Đokovića. Naterao je Srbin Italijana na grešku.

8:6 - Koristi prvu set loptu Novak.

6:6 - Lako Siner izlazi na kraj sa Novakom. Uvodi set u taj-brejk.

6:5 - Prijao je Novaku pritisak. Nakon borbe i izjednačenja osvojio je gem, servira Siner za ostanak u trećem setu.

* Usred 11. gema usledio je prekid meča Đoković - Siner. Čini se da je nekom navijaču na tribinama pozlilo, čeka se dolazak medicinskog tima.

FOTO: Tanjug/AP

5:5 - Prvi poen pripao je Đokoviću, potom je napao Siner na mreži Srbina. Usledio je viner za Italijana - 15:30, a potom dve gem-lopte. Koristi prvu.

5:4 - Neverovatan podatak. 15:4, 14:4, bio je odnos neiznuđenih grešaka u prva dva seta, dok je u trećem za sada 7:7. "Nulom" Novak dobija deveti gem u meču. Siner servira za ostanak u setu.

FOTO: Tanjug/AP

4:4 - Novak svoju šansu čeka na drugom servisu rivala, ubacio je Siner svega 61 posto, ali zato Đoković ima malo šansi kada radi prvi servis rivala, a Italijan još jedan gem dobija.

4:3 - Konačno, pravi Novak na servisu, uzima Italijan samo jedan poen, a gem Nole završava asom, drugim u meču. Prvi set trajao je 33 minuta, pet minuta duže trajao je kompletan drugi, a u trećem sedam gemova trajalo je 34 minuta.

3:3 - U tren oka završio je servis gem Siner, lako ga je dobio, a Novak ponovo ima priliku da servira.

FOTO: Tanjug/AP

3:2 - Kakav gem! Đoković je vezao tri gem-lopte. Potom odličnim drugim servisom imao je priliku za lak poen, loše je procenio let lopte, te je na neki način poklonio rivalu poen, ali već u narednom servis vinerom dolazi do novog gema.

2:2 - Sada konačno malo problema na servis Sinera, uzeo je Novak dva vezana poena, publika sa tribina zdušno u ovim momentima bodri Srbina. Odgovorio je Siner asom, potom i vinerom - 30:30. Uspeva ipak da se odbrani Siner.

2:1 - Zablistao je ponovo Đoković. Uzeo gem sa samo jednim izgubljenim poenom. Odlično servira u ovom gemu i po prvi put vezuje dva dobijena servis gema večeras.

1:1 - Samo četiri poena izgubio je Siner na prvom servisu (26/30), a upravo zato dolazi do tri gem-lopte, koristi prvu.

FOTO: Tanjug/AP

Tekst potpisa

1:0 - Ništa se promenilo nije ni u trećem setu. Đoković je ponovo imao "loš dan na poslu". U prvom gemu Siner je došao do brejk-lopte. Nakon velike borbe i razmene od dvadeset jednog udarca Nole uspeva da izjednači. Preživeo je Srbin, pokušava publika da ga podigne.

DRUGI SET 2:6

2:6 - Nakon 66 minuta igre Janik Siner servirao je za drugi set. Malo ko je mogao ovakav epilog da očekuje pred start ovog meča. Neobično smiren bio je Đoković, imao je 30:0, usledili su sjajni servisi Italijana koji se vratio u gem, uz nove greške Novaka Đokovića - izjednačenje. Odoleo je Siner.

FOTO: Tanjug/AP

2:5 BREJK! - Pritiskao je Siner, ali na 30:30 napravio je neiznuđenu grešku. Gem-lopta za Novaka. Sjajan ritern i volej Italijana, izjednačenje. Potom, revanšira se Srbin neiznuđenom greškom - brejk-lopta. Po prvi put u meču nakon toga, imali su navijači priliku da vide pravog Đokovića, sjajna razmena koju dobija Novak uz velike ovacije sa tribina. Taman kada je izgledalo da se Srbin vraća u meč, nove greške i novi brejk!

2:4 - Nestvarno deluje podatak da Đoković ima 23 neiznuđene greške do sada, dok Siner ima sedam. Ne uspeva da vrati izgubljeni servis Nole.

2:3 - Trgao se malo Nole, zaigrao za nijansu bolje i na svoj servis održava korak sa Sinerom koji ima prednost brejka.

1:3 - Potvrdio je na impresivan način Siner brejk. "Nulom" i servis vinerom.

FOTO: Tanjug/AP

1:2 BREJK!  - Po treći put dve brejk-lopte za Sinera, prvi put u drugom setu. Prvu koristi Italijan.

1:1 - Loša igra na bekhendu, posebno sa osnovne linije Đokovića. Siner sa jednim izgubljenim poenom izjednačuje u drugom setu.

1:0 - Konačno jedan lakši gem za Đokovića. Nulom se upisuje u drugom setu.

PRVI SET 1:6

FOTO: Tanjug/AP

1:6 - Greška za greškom Novaka Đokovića. Nakon 35 minuta igre dve set-lopte za Janika Sinera. Prvu ne koristi.

1:5 - BREJK! Nedostaje samopouzdanja u igri Novaka Đokovića. Siner uzima još jedan brejk! Serviraće sada za prvi set Italijan.

1:4 - Igra bez samopouzdanja Novak u ovim trenucima. Siner ipak greškom poklanja poen Noletu za 15:30. Potom dve gem-lopte za Sinera. Usledio je sjajan poen na mreži Srbina, odlično je čitao namere Italijana i dobio važan poen. Ipak, novim asom uvećava prednost Janik.

Janik Siner je igrač koji osvoji set u 91 odsto slučajeva kada dođe do ranog brejka, Novak ima dva procenata više, a prosečan teniser iz top sto nalazi se na 71 odsto.

FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Loš na prvom servisu Đoković, još jednom dozvoljava rivalu da napravi brejk-loptu. Uspeva da je spase Srbin. Potom i odličnim volejom na mreži, dođe do gem-lopte i uspeva da se upiše na semaforu.

0:3 - Novak Đoković od izlaska na polufinale ne liči na sebe. Siner je došao nakon brejka i do tri gem-lopte. Prvu nije iskoristio, a jeste odmah nakon toga drugu, nakon 12 minuta igre ubedljiva prednost za Italijana.

0:2 BREJK - Dva uvodna poena uzeo je Janik Siner, potom odgovorio Novak, ipak, brejk-lopta za Italijana koji sjajnim riternom tera Đokovića na grešku. Potom mu i oduzima servis.

0:1 - Prvi je na servisu bio Janik Siner. Iako je na početku gema imao malo problema sa servisom, brzo se sabrao i dobio gem, uz samo jedan poen Đokovića.

FOTO: Tanjug/AP

UOČI MEČA

Dve pobede dele Novaka Đokovića od 11. trofeja na Australijan openu, odnosno 25 grend slem trofeja u karijeri, čime će ostaviti Rafaela Nadala daleko iza sa 22, i Rodžera Federera sa 20.

Rival srpskom teniseru u polufinalu Australijan opena biće Janik Siner, četvrti igrač na ATP listi.

Prošle godine, Siner je pokazao da je jedan od malobrojnih igrača koji može ravnopravno da se nosi sa svetskim brojem jedan.

NOVAK ĐOKOVIĆ - JANIK SINER, MEĐUSOBNI DUELI

Đoković i Siner su odigrali šest međusobnih mečeva. Novak je bio bolji u četiri duela. Siner je uspeo dva puta da savlada srpskog tenisera - prvi put u grupnoj fazi Završnog mastersa 2023. u Torinu, gde je bio bolji sa 2:1, a potom i u polufinalu Dejvis kupa, kada je istim rezultatom nadigrao srpskog asa.

Italijan insistira na promeni ritma, često igru postavlja defanzivno, ulazi u duge razmene u kojima čeka greške protivnika, a napada kada ima otvorenu situaciju za viner.

Đoković nikada nije izgubio polufinale u Melburnu

Srpski teniser je do sada deset puta bio šampion prvog grend slema u sezoni, kada god je došao do polufinala, nikada nije poražen.

PUT JANIKA SINERA DO POLUFINALA

Sineru je ovogodišnji rezultat najbolji u karijeri na turniru u Australiji. Najveće dosadašnje dostignuće mu je četvrtfinale 2022. godine.

Italijan do polufinala nije izgubio nijedan set, redom je pobeđivao Botika van de Zandshulpa, Jaspera de Jonga, Sebastijana Baeza, Karena Hačanova i Andreja Rubljova.

PUT NOVAKA ĐOKOVIĆA DO POLUFINALA

S druge strane, Đoković je postepeno podizao formu i stigao među četiri najbolja tenisera u Australiji sa tri izgubljena seta.

U prvom kolu mladi Hrvat Dino Prižmić je oduševio publiku upornošću i jednim osvojenim setom, ali nije bio na nivou najboljeg svih vremena.

Srpski teniser je nastavio trijumfalni niz, ali takođe sa izgubljenim setom protiv Alekseja Popirina, a zatim je jednostavno došao do pobede nad Tomasom Martinom Ečeverijem u tri seta. Adrijan Manarino je bio najlakši zadatak za Đokovića u kojem je srpski teniser izgubio samo tri gema.

Četvrtfinalni meč protiv Tejlora Frica Đoković je dobio sa 3:1 u setovima, ali i odličnom igrom u presudnim trenucima.

Drugi polufinalni par čine Danil Medvedev i Aleksander Zverev, a bolji iz tog meča igraće finale Australijan opena protiv pobednika duela Đokovića i Sinera.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!