KADA ĐOKOVIĆ ZAGRMI! Novakov sindikat se oglasio povodom diskvalifikacije sa Rolan Garosa

Novosti online

06. 06. 2023. u 18:21

ORGANIZACIJA Novaka Đokovića, PTPA, stala je u odbranu japanske teniserke i njene saigračice koje su diskvalifikovane sa Rolan Garosa.

КАДА ЂОКОВИЋ ЗАГРМИ! Новаков синдикат се огласио поводом дисквалификације са Ролан Гароса

FOTO: Tanjug/AP

Mija Kato i Aldila Sutijadi disvkalifikovane su sa dubl turnira Rolan Garosa, nakon što je japanska teniserka nehotice u grlo pogodila devojčicu koja sakuplja lopte.

PTPA je navela da je odluka Rolan Garosa nepravdena, uz obrazloženje da potez koji je učinila Kato nije bio nasilan, niti je proizašao iz namere da to učini.

Takođe, organizacija je navela da će se boriti da teniserkama budu vraćeni bodovi sa turnira i novac, kao i da je stupila u kontakt sa Mijom Katom.

- Asocijacija profesionalnih tenisera naglašava da je naš najviši prioritet da svi koji učestvuju u sportu budu bezbedni, posebno devojčice i dečaci koji sakupljaju loptice. Bez obzira na to, odluka da se izbaci Miju Kato i Aldila Sutjadi bila je nepravedno nesrazmerna i nefer. Očigledno je da je incident bio slučajan i da uopšte nije bio agresivan. To nije trebalo da dovede do zaključka da je prekršeno pravilo i na kraju do izbacivanja sa turnira. Incident i njegove posledice su suprotne osnovnom principu 'PTPA' - zahtevom za fer odluke!

- Kada su prava igrača ugrožena, onda mora da bude primenjen proces pravičnog rešavanja. 'PTPA' se zalaže za adekvatan mehanizam koji daje igračima glas i ukazuje na njihove brige. U ovom slučaju, to znači da bude vraćen novac predviđen za nagradu koju su osvojile Mija i Aldila, kao i da im budu vraćeni poeni. Najmanje to.

- Odluke kao što su diskvalifikacija moraju da budu fer donesene i ne smeju da trpe bilo koji spoljni uticaj. Ovaj incident zahteva suštinsku promenu. Oštre kazne za nenamerna dela potkopavaju integritet sporta i štete karijerama igrača. Disciplinske mere bi trebalo da budu donošene pravično, da omogućavaju i rehabilitaciju i da budu proporcionalne. Uz sve probleme oko sporta, ključno je da igrači imaju nezavisan glas i da budu uključeni u oblikovanje pravila koji uređuju njihov sport.

- Izražavamo svoju nepokolebljivu solidarnost sa svim igračima koji su se sreli sa nepravednim tretmanom. Da bismo ukazali na to i da bismo popravili situaciju, aktivno iniciramo razgovor sa Teniskom federacijom Francuske i sa Bordom Grend slema. Već smo u direktnom kontaktu i sa Miju Kato. Naš cilj je da negujemo otvoreni dijalog da radimo na stvaranju fer i ujednačene zajednice za sve igrače", navedeno je u saopštenju.

Đokoviću se slična situacija dogodila 2021. godine, kada je diskvalifikovan sa US opena nakon što je lopticom slučajno pogodio sutkinju.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!