KAKO? Novak Đoković sve izračunao, Rolan Garos rešava mnoge misterije

Novosti online

26. 05. 2023. u 09:04

NOVAK Đoković na Rolan Garosu može da dobije mnogo toga. Trofej u Parizu bi izbacio Srbina na prvo mesto u GOAT trci sa Rafaelom Nadalom po broju grend slemova, ali i vratio na čelo ATP liste.

КАКО? Новак Ђоковић све израчунао, Ролан Гарос решава многе мистерије

FOTO: Tanjug/AP

Krenimo redom, trofej u Bulonjskoj šumi može da donese teoretski prvo mesto čak četvorici tenisera. 

Novak Đoković trenutno ima 5.955 poena, a na Rolan Garosu prethodne godine ispao je u četvrtfinalu pa tako ove sezone brani 360 poena. Novak će biti prvi teniser sveta ponovo ukoliko osvoji treći trofej Otvorenog prvenstva Francuske u karijeri.

Postoji šansa da Đoković dođe do prvog mesta i samim ulaskom u finale, ali za to je potrebno da Karlos Alkaraz ispadne pre četvrtfinala, a Danil Medvedev pre finala.

Шпански ас који је тренутно први рекет света са 6.815 бодова брани исти број поена као и Новак, али је за нијансу у бољем положају. Алкараз остаје први уколико освоји титулу, али то није једини пут ка трону за младог Шпанца. Ако стигне до финала у ком неће изгубити од Медведева Карлос такође остаје први, а за ту позицију биће му довољно и полуфинале уколико руски ас не стигне до финала. Чак постоји шанса да Алкараз и самим проласком у четвртфинале обезбеди прво место, али у том случају Медведев би морао да испадне пре полуфинала, али та шанса свакако пада у воду ако Новак освоји трофеј.

EPA-EFE/CHEMA MOYA

 

Pita se i Danil Medvedev. Posle osvajanja trofeja u Rimu konačno je dokazao da je usavršio igru na šljaci i u Pariz stiže kao jedan od glavnih konkurenata. Rus je trenutno drugi na svetu sa 6.330 bodova, dok na Rolan Garosu brani 180 poena, što mu otvara put ka prvom mestu na ATP listi. Medvedev može do liderske pozicije ukoliko osvoji titulu, ali i potencijalno ako uđe u finale, a da mu protivnici ne budu Đoković ili Alkaraz.

Danil bi mogao ponovo na prvo mesto i ako stigne do polufinala, a Alkaraz ispadne pre polufinala i Novak ne osvoji trofej. Postoji i mala šansa da mu četvrtfinale donese tu poziciju, ali u tom slučaju bi morao da navija da Španac ispadne u prva dva kola, a Novak ne stigne do finala.

Grk vreba iz senke. Stefanos Cicipas dugo čeka svoju prvu grend slem titulu koja mu uporno izmiče iz ruke. Uvek se saplete nekoliko koraka pred ciljem, a iako je trenutno četvrti na svetu sa 4.775 poena, i on ima šanse da bude prvi reket sveta.

Grčki as može do prvog mesta samo ukoliko osvoji titulu, a da Alkaraz prethodno ispadne pre četvrtog kola, Medvedev pre četvrtfinala i Novak pre finala.
Pred nama je dakle i više nego uzbudljiv Rolan Garos, koji bi Novaku osim prvog mesta mogao da donese 23. grend slem u karijeri, posle čega bi postao teniser sa najviše grend slem titula.

FOTO: Tanjug/AP

 

Sve u svemu, očekuje nas čini se nikada zanimljiviji i izjednačeniji Rolan Garos, iako nema Rafaela Nadala. Đoković je sve izračunao, pehar na pariskoj šljaci mu daje mnogo toga u svakom pogledu, a poraz... Ne želimo da razmišljamo o tome, ali i ako se desi, nije smak sveta, ide Vimbldon gde Novak neće imati konkurenciju.

Žreb za Rolan Garos: Kuglice nesreće za Novaka

Kuglice u Parizu nisu donele sreću Srbinu. Novak Đoković se nalazi u istoj polovini žreba kao i prvi reket sveta Karlos Alkaraz. 

U prvom kolu Nole će igrati protiv Amerikanca Aleksandra Kovačevića.

Nastavak puta izgleda ovako: Marton Fučovič/Igo Grenije, treće kolo Luka van Aš ili Marko Čekinato, četvrto Hurkač ili Bautista Agut, Rubljov četvrtfinale, Alkaraz polufinale, Medvedev finale.

Alkaraz će igrati protiv kvalifikanta ili laki luzera. 

Od preostalih srpskih igrača, Filip Krajinović će na startu igrati protiv Frensisa Tijafoa, Laslo Đere protiv Andreja Rubljova, dok će Dušan Lajović na megdan Džidžen Džangu. Miomir Kecmanović će igrati protiv kvalifikanta ili laki luzera. 

Rolan Garos počinje 29. maja, a titulu je prošle godine osvojio Nadal koji je ranije otkazao svoje učešće na turniru.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KECMANOVIĆ PAKUJE KOFERE, IDE KUĆI: Posle maratonske borbe eliminisan iz Bukurešta