ĐOKOVIĆ JAČI OD PROVOKATORA I KRAĐE! Baš buran meč u Rimu, Novak prošao u osminu finala mastersa

Novosti online

14. 05. 2023. u 17:22 >> 17:23

NOVAK Đoković se plasirao u četvrto kolo, osminu finala ATP turnira iz serije 1000 u Rimu, i to nakon što je pobedio Grigora Dimitrova - rezultat je glasio 6:3, 4:6, 6:1 za Srbina, i to posle vrlo burnog meča.

ЂОКОВИЋ ЈАЧИ ОД ПРОВОКАТОРА И КРАЂЕ! Баш буран меч у Риму, Новак прошао у осмину финала мастерса

Foto: TennisTV

Isprva Nole nije ličio na sebe.

Posle doživljenog brejka u uvodnom gemu, u svom drugom servis gemu Nole je takođe zaostajao 0:40, ali tada napravio izuzetnu seriju i umesto "već viđenog" deficita 1:2, došao za deset minuta do 4:1.

Od tog silovitog naleta srpskog asa, Bugarin se nije oporavio. Pružao je otpor sa osnovne linije, na momente podsećao zašto je do ovog duela dobio polovinu međusobnih mečeva na šljaci (1:1), ali protiv razgoropađenog Novaka nije baš imao mnogo šanse.

U prvom setu Nole je, naime, ubacio 85% prvih servisa gde treba (njegov suparnik 61%), a dobijenih poena na prvi servis takođe je Srbin imao više, 73% naspram 60%. Jedino je Dimitrov bio bolji u poenima na drugi servis (31% - 25%), no to mu je bila slaba uteha posle velikog zaostatka usled briljantnog naleta najboljeg na svetu.

Druga deonica, do koje se došlo nakon što je Nole tražio od sudije da se primetan višak šljake "reši" kod osnovne linije - donela je novu porciju uzbuđenja, i to malo drugačijih.

Prvo je jedan od navijača ometao Noleta prilikom pripreme za početni udarac, pa je sudija zamolio i njega, i ostale, da to ne čine. Novak se već tada iznervirao, ali to nije bio jedini put. Uz drugo upozorenje sudije upućeno provokatoru, koji se oglašavao kada se Srbin susreo sa brejk šansom Dimitrova pri rezultatu 0:1, Đoković je imao šta da kaže tom čoveku, istina vrlo kratko. Onda se pribrao i uz tri uzastopna poena osvojio gem.

Novak Đoković u neverici zbog ponašanja navijača u Rimu tokom meča protiv Dimitrova / Foto: TennisTV

Nervirao se potom bugarski teniser.

Pitao se kako to da je izgubio poen ako je linijski sudija uzviknula "Aut!" prilikom Novakovog riterna. Arbitar iz Brazila, Karlos Bernandeš je Bugarinu objasnio da njegova koleginica na terenu uopšte nije rekla ništa, pa je zbunjeni Dimitrov otišao da odigrao sledeći poen - koji je Nole osvojio, kao i taj gem.

Sudija Karlos Bernardeš objašnjava Grigoru DImitrovu da niko nije uzviknuo "aut!" kada je Đoković vratio servis Bugarinu / Foto: TennisTV

Pomenuti brejk nije baš "pogurao" Đokovića kako se nadao.

Uz veliki, veliki previd nadležnih, istinsku sudijsku krađu, Novak je doživeo da mu servis "oduzme" Bugarin koji je dotad delovao prilično "otpisano". Grigor Dimitrov se tada razigrao, počeo da briljira u odbrani, a tako i pridobio značajnu podršku publike, koja je prilično burno proslavila kada je novim brejkom osvojio set

Mnogi bi tada psihički pali, jer su "imali sve u rukama za pobedu od 2:0", ali ne i Đoković. On je odmah po povratku na teren, posle kratke pauze, napravio brejk, zatim ga je "potvrdio", a tu prednost dodatno uvećao i pored svih pokušaja rivala da propušteno - nekako nadoknadi.

Nole je smirenom igrom prošao u osminu finala u kome će igrati protiv boljeg iz meča Marton Fučović - Kameron Nori.

Protiv Mađara, 92. na ATP listi, Nole vodi sa 4:0 u pobedama, a protiv Britanca, koji je dogurao do 13. mesta na svetskom rangiranju, sa 2:0.

KRAJ! Đoković - Dimitrov 6:3, 4:6, 6:1

Brejk, set i meč za Novaka Đokovića!

5:1 - Burno se odvija i završnica trećeg seta, iako Đoković sada već ima četiri gema prednosti. Dimitrov je ozbiljno pripretio, u jednom trenutku na 30:30 imao i primedbu na dosuđen poen za Novaka, ali... Srbin je ostao pribraniji i zadovoljno klimao glavom posle ovojenog servis gema.

Sudija Karlos Bernardeš pokazuje Dimitrovu da loptica nije udarila liniju / Foto: TennisTV

4:1 - brejk Đokovića - Iako je u trećem setu odnos u neiznuđenim greškama iz forhenda čak 6:0 "za" Dimitrova, koji se baš muči sa tim udarcem u dosadašnjem toku ove deonice, uspeo je on da povede sa 40:30. No pokušaj Bugarina da odigra servis-volej igru i osvoji gem - Nole ne samo da je pročitao, već je savršenim riternom poravnao rezultat. Manje od minut kasnije posle tog udarca kojim je poslao lopticu brzinom od 122 kilometara na sat, u dugoj razmeni Novak je naterao rivala na grešku, da bi sve začinio realizacijom te brejk lopte - i onim njegovim čuvenim urlikom.

Novak Đoković proslavlja drugi brejk u 3. setu meča sa Dimitrovim u Rimu / Foto: TennisTV

3:1 - Savršen servis-gem Noleta. Bez izgubljenog poena do nove prednosti od dva razlike.

2:1 - Đoković je pokušao "dodavanjem gasa" dođe do novog brejka, no odličan drugi servis je pomogao Dimitrovu da povede posle 30:30, a neodbranjiv prvi servis mu je zatim doneo i osvajanje gema.

Novak Đoković tokom meča protiv Grigora Dimitrova na mastersu u Rimu 2023 / Foto: TennisTV

2:0 - Fantastično je Nole odigrao servis-gem. Do 40:0 došao je za tili čas, potom ga je malo servis "izdao", pa je nedugo posle drugog lopticu poslao u aut, ali je odmah zatim, baš posle novog drugog servisa, uspeo da "potvrdi brejk" i povede sa dva razlike.

1:0 - brejk Đokovića! - Mnogi bi poklekli posle onako ispuštene "pobede u dva seta" (Nole je posle osvojenog seta, podsetimo, imao i brejk prednosti u drugom), ali - ne i Đoković. Osvojio je servis-gem rivala, i to odličnom igrom posle 30:0. Ta tri Novakova uzastopno osvojena poena, a treći posle čak 25 razmenjenih udaraca, uneli su nemir kod Dimitrova koji je gem okončao dvostrukom servis greškom.

16.47 - Počela je treća, odlučujuća deonica, a Bugarin se žali kod sudije Bernardeša da je stanje terena na njegovoj polovini, u blizini osnovne linije, a unutar samog polja za igru, prilično loše. Dimitrov servira...

4:6 - Brejk i set za Dimitrova! Fanastičnu seriju Grigora Dimitrova, koji je poveo sa 0:30 (12. uzastopno osvojenim poenom) Novak je zaustavio direktnim poenom iz forhenda, što mu je donelo željenu novu dozu samopouzdanja. To se videlo u sjajnom servisu koji je usledio, no bugarski as je fantastičnim "pasing šotom", i to iz potpune defanzive, bekhendom, došao do brejk/set lopte. Nju je i iskoristio, kada se Nole sapleo kod osnovne linije i poslao lopticu u aut.

4:5 - Neverovan nalet Bugarina. Uz deset uzastopnih poena preokrenuo je rezultat, sada on vodi, ali... obratite pažnju na ovo: SKANDAL: Novak Đoković pokraden u Rimu!

4:4 - Brejk Dimitrova! - Publika je burnim aplauzom pozdravila Dimitrova kada je izveo bravuru nakon što je poveo sa 0:15. Đoković ga je doveo u naizgled bezizlaznu situaciju poslavši dijagonalu, a Bugarin je onda u punom trku, maltene padajući, izveo forhend paralelu i pogodio sam ugao terena. Osokolio se tada, osvojio i naredni poen, došavši do 0:40. Već prvu od tri brejk šanse Dimitrov je iskoristio, jer je Đoković poslao lopticu u mrežu, ali Nole je vrlo burno reagovao potom, smatrajući da nije dosuđen očigledan aut prilikom pada loptice nakon udarca Bugarina.

4:3 - Poveo je Dimitrov sa 40:0, bio ubeđen i on i mnogi drugi da će mirno osvojiti servis gem, ali ga je onda Novak prilično namučio (a u jednom trenutku čak i naterao da napravi špagu, usled sjajno "skraćenog" udarca). Ipak, posle 40:40, uz jedno nerviranje Noleta zbog loše forhend dijagonale, te potom dobro izgrađen poen od strane Bugarina, Dimitrov je uspeo da "svoj" gem osvoji.

Špaga koju je Grigor Dimitrov napravio tokom drugog seta meča protiv Đokovića u Rimu / Foto: TennisTV

4:2 - Silovito je Nole odigrao "svog" gem. Uz čak 36:18 u osvojenim poenima sa osnovne linije u dosadašnjem toku meča, nastavlja da "čuva" brejk - ovoga puta uz gem bez izgubljenog poena.

Novak Đoković tokom meča protiv Grigora Dimitrova na mastersu u Rimu / Foto: TennisTV

3:2 - Umalo da Nole dođe do dva brejka prednosti. Imao je šansu za to, posle serije dobrih poteza sa osnovne linije, a onda, na 30:30, kada je njegov suparnik promašio zicer kod mreže. No, Dimitrov se vratio onim svojim razornim servisima, preokrenuo rezultat i prišao na 3:2. Nole će sledeći servirati, a ima gem prednosti.

3:1 - Posle 25 minuta više nego zanimljivih dešavanja u drugom setu, Nole je "potvrdio" brejk i svojim servis gemom uspeo da se udalji na "dva razlike".

2:1 - brejk Đokovića! Ima sudija Karlos Bernardeš malo više posla nego što je očekivao. Najpre ona dva upozorenja osobi koja je provocirala Novaka prilikom servisa, a potom kada je Dimitrov bio zbunjen kako to da je izgubio ako je linijski sudija uzviknula "Aut!" prilikom Novakovog riterna. Arbitar iz Brazila je Bugarinu objasnio da njegova koleginica na terenu uopšte nije rekla ništa, pa je zbunjeni Dimitrov otišao da odigrao sledeći poen - koji je Nole osvojio, kao i taj gem.

Karlos Bernandeš objašnjava Dimitrovu da niko nije uzviknuo "aut!" / Foto: TennisTV

1:1 - Uz drugo upozorenje sudije upućeno provokatoru (koji je Noleta ometao dvaput u ovom gemu, a drugi put kada se susreo sa brejk šansom Dimitrova), Đoković je imao šta da kaže tom čoveku, istina vrlo kratko, a onda se pribrao i uz tri uzastopna poena osvojio gem!

15.57 - Uzburkale su se strasti u Rimu. Jedan od navijača je ometao Noleta prilikom pripreme za početni udarac, pa je sudija zamolio i njega, i ostale, da to ne čine. Obezbeđenje je na tribini, ako se to bude ponovilo - sigurno će "nestašni" gledalac biti izbačen.

Deo tribine u Rimu odakle je neko dobacivao Novaku pred servis / Foto: TennisTV

0:1 - Drugi set je Dimitrov "otvorio" uz nekoliko sjajnih servisa, ali i teniske agresivnosti (na 71% je uspešno realizovanih napada, Novak na čak 88% - obojica više od proseka u profesionalnom tenisu, 67%). Ipak, servisi su bili ključni ovoga puta da Đoković uzmakne, a Bugarin osvoji servis gem.

15.50 - U prvom setu Nole je ubacio 85% prvih servisa gde treba (njegov suparnik 61%), a dobijenih poena na prvi servis takođe je Srbin imao više, 73% naspram 60%. Jedino je Dimitrov bio bolji u poenima na drugi servis (31% - 25%).

6:3 - Set za Đokovića! I to četvrtim asom "zapečaćen". Zasluženo, posle svega viđenog u ova 44 minuta.

Novak Đoković tokom poslednjeg gema prvog seta meča protiv Dimitrova u Rimu / Foto: TennisTV

5:3 - Šteta! U velikom naletu je Nole bio kada je počeo ovaj, osmi po redu gem, želeo je da taj nalet i iskoristi da brzo okonča uvodnu deonicu, no tri set lopte je spasao Dimitrov boljim snalaženjem sa osnovne linije, da bi četvrtu anulirao izvrsnim servisom posle kog je Nole lopticu poslao u aut. Upravo su servisi bugarskog tenisera počeli da bivaju veliki propblem za Đokovića, koji se požalio svom stručnom štabu da ima poteškoća da ih vraća, ali kada bi uspeo - preuzimao bi inicijativu. Treći as Dimitrova doneo mu je prvu prednost, potom je Nole uspeo da dugom razmenom svog suparnika nadmudri na mreži, pa je i posle devet minuta borbe - bilo nerešeno. Dva naredna poena dobio je Bugarin, time i gem, s tim da je posle prvog od ta dva Nole u neverici vrteo glavom zbog pozicije na koju je loptica pred njim pala.

5:2 - Ne zaustavlja se Srbin posle onog sjajnog preokreta. Podsetimo, posle doživljenog brejka u uvodnom gemu, u svom drugom servis gemu Nole je takođe zaostajao 0:40, ali tada napravio izuzetnu seriju i umesto "već viđenog" deficita 1:2, došao do 4:1. Sada je novim fantastičnim servis gemom došao na korak od osvajanja prvog seta.

4:2 - Posle ne baš sjajnih desetak minuta, Grigor Dimitrov se "probudio" i, uz jednu istinsku bravuru koja je izmamila glasne aplauze publike, uspeo da osvoji servis-gem.

4:1 - Kako se samo razigrao Nole... maestralno je odigrao "svoj" gem, a onda seo na svoju stolicu i od sudije tražio da se što pre ukloni višak šljake koji se nakupio kod osnovne linije. Tolika količina može da bude opasna prilikom brzog kretanja tenisera, pa je Đoković tražio da se prilikom sledeće "promene strana" nadležni pobrinu za ovaj problem. Arbitar je upitao Bugarina da li se slaže sa tim, a ovaj potvrdno klimnuo glavom.

Novak Đoković u razgovoru sa sudijom tokom meča protiv Grigora Dimitrova u Rimu / Foto: TennisTV

3:1 - brejk Đokovića! Sjajno je odigrao Nole ovaj "gem Dimitrova". Poveo rano sa 0:30, a na 15:40 za nijansu bio bolji u odličnoj razmeni udaraca i tako došao do drugog brejka na ovom meču. Podsetimo, pre samo 3-4 minuta, Bugarin je bio na korak od toga da vodi, kada je imao 0:40, ali je potom Nole osvojio pet poena u nizu u tom gemu, te četiri od od pet u sledećem.

2:1 - Novak je iznova "svoj" gem počeo izgubivši za tili čas tri uvodna poena, pa je Bugarin ponovo došao do 0:40 i tri uzastopne brejk lopte... Prvu od njih Đoković je anulirao posle razmene udaraca s osnovne linije, potom je izveo prvi as na meču, a zatim (još jednim izvrsnim servisom) onemogućio suparnika da vrati lopticu gde je želeo i izjednačio. Bekhendom se potom Nole pobrinuo da "zagorča momente" Dimitrovu, "oteravši" ga dijagonalom u jednu stranom, pa potom paralelom (loptica je išla 138 kilometara na sat) došao do prednosti. Još jedan servis za koji 33. igrač sveta nije imao rešenje - doneo je Noletu potpuni preokret i gem.

15.12 - ĐERE OSTVARIO NAJVEĆI USPEH U KARIJERI NA MASTERSIMA: Reprezentativac Srbije nikada nije dogurao ovoliko daleko na turnirima iz serije 1000

1:1 - brejk Đokovića! Kako je Nole počeo ovaj susret, tako je njegov suparnik "nastavio". Naime, Nole je bio taj koji je strpljivijom igrom izgradio 0:40, a iako je izgbio naredni poen, nedugo zatim je bugarskog tenisera naterao na grešku i "vratio" brejk.

0:1 - brejk Dimitrova! - Nije dobro "otvorio" ovaj duel Nole. Servisi nisu predstavljali težak problem za Bugarina, koji je brzo preuzimao inicijativu i, nateravši prvog nosioca na dve rane greške, poveo sa 0:30, a onda direktnim poenom došao do 0:40. Nole je koji tren kasnije izgubio uvodni gem, u kome je sve "začinio" i dvostrukom servis-greškom. Bez osvojenog poena je Đoković doživeo  brejk...

15.02 - Meč je počeo, srpski teniser je na servisu.

14.55 - Rivali su izašli na teren, a Novak je pobedio prilikom bacanja novčića i izabrao da prvi servira.

Detalj pred meč Novak Đoković - Grigor Dimitrov / Foto: TennisTV

Uoči meča

Novak Đoković ima izvrstan učinak u dosadašnjim megdanima sa najboljim bugarskim teniserom, ali...

Ovo "ali" se u priči pojavljuje iz jednog ozbiljnog razloga.

Naime, jeste da Nole ima 10:1 protiv Dimitrova, ali je na šljaci, što je podloga na kojoj se igra u Rimu - 1:1!

Oba ta duela su odigrana 2013, i to najpre u Madridu, gde je Bugarin pobedio sa 7:6(6), 6:7(8), 6:3, da bi se potom Novak revanširao na Rolan Garosu (6:2, 6:2, 6:3).

Od tada, Đoković je dvaput ovog rivala dobio na travi, a pet puta na terenima sa čvrstom podlogom, od čega je, posle tri i po godine bez međusobnog duela, poslednji meč ovih takmaca odigran na ovogodišnjem Australijan openu. Tada je Srbin trijumfovao sa 7:6(7), 6:3, 6:4.

Dimitrov je u 10 poraza tri puta uzimao set Novaku, a na 11 njihovih duela sedam puta je morao da se igra taj-brejk. 

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave