ĐOKOVIĆ OSVOJIO ADELEJD: Srbin dokazao da je kralj tenisa, pričaće se dugo o prvom setu!

Novosti online

08. 01. 2023. u 12:06 >> 12:07

TENIS za anale odigrali su Novak Đoković i Sebastijan Korda. Posebno će se govoriti o prvom setu, a nakon velike drame u meču slavio je Đoković 2:1 u setovima (6:7, 7:6,6:4)

ЂОКОВИЋ ОСВОЈИО АДЕЛЕЈД: Србин доказао да је краљ тениса, причаће се дуго о првом сету!

Tanjug/AP

Novak Đoković je pripreme za Australijan open otpočeo osvajanjem Adelejda, iako je u prvom setu viđena velika drama, a na momente je rival bio bliži trijumfu, na kraju je kvalitet bio na strani sjajnog Srbina. Impresivno deluje podatak da Novak Đoković u Australiji nije izgubio od 2018. godine kada ga je u četvrtom kolu Australijan opena pobedio Hjeon Čung.

Fantastičan prvi set imali su navijači prilike da gledaju. Obojica su čuvali svoje servise. Novak Đoković je čak u devet gemova uspeo da sačuva na prvi servis rivalu ne dozvoli da uzme poen. Smenjivali su se u vođstvu, a deseti gem ući će u anale.

Uzbuđenje je bilo na vrhuncu kada je Korda došao do tri set lopte, Uspeo je Novak da ih spasi i ostane u prvom setu.Potom je u 12. gemu Đoković imao set loptu koju nije uspeo da iskoristi, a nakon toga prava teniska poslastica usledila je u taj-brejku.

Amerikanac je imao još četiri set lopte, a dobio ga je nakon velike drame i preko sat i 20 minuta igre rezultatom 8:10.

Slično je počeo i drugi set. Obojica su čuvali svoj servis. Nijedan od tenisera nije odstupao od svoje igre, sve do kraja seta.

Tanjug/AP

Tanjug/AP

Koristio je Korda sporije servise što nije odgovaralo Đokoviću, posebno pri drugom servisu, i drugi set ušao je u taj-brejk.

Za razliku od onog u prvom setu, u drugom se za sve pitao Srbin, veoma lako došao je do brejka 7:3 i meč uveo u treći set.

Dva uvodna gema dobio je Đoković nulom na svoj servis, na isti način odgovorio je Korda, koji u četvrtom pravi duplu servis grešku. U nastavku koristi Đoković pad koncentracije rivala, dolazi do dve brejk lopte. Prvu spašava rival, a potom i drugu.

Tanjug/AP

Impresivno deluje podatak da je Đoković u trećem setu rivalu dozvolio samo da uzme poen na njegov servis, i to u sedam odigranih gemova. Učinak je popravio u devetom gemu kada je uzeo dva.

NOVAK ĐOKOVIĆ - SEBASTIJAN KORDA  6:7 (8) 7:6 (3), 6:4

6:4 - Fantastičan ritern Đokovića naterao je Kordu da pri rezultatu 30:0 napravi grešku. Imao je Amerikanac potom sreću, izašao je Novak na mrežu, loptica je pogodila vrh mreže i zasmetala Đokoviću da odigra bolje. Nešto više od sat vremena posle Sebastijana Korde Novak Đoković ima meč loptu.

Tanjug/AP

5:4 - Dva poena uzeo je korda na servis Đokovića, koji kao da se razlljutio nakon toga, jako preciznim drugim servisima naterao je rivala na grešku i došao do nove gem lopte. Pogrešio je potom u proceni Đoković, delovalo je da loptica koju je Korda poslao ide u aut, a Srbin je odlučio da je odigra i pošalje u mrežu. Greši u narednom poenu i Korda, prednost Novak, koristi je Srbin!  Servira Korda za ostanak u meču

4:4 - Kada je najpotrebnije Sebastijan Korda igra dobro. Uspeo je Đoković da uzme dva poena na njegov servis, ali Amerikanac više nije dozvolio.

4:3 - Neverovatno, na svoj servis Đoković je danas nezaustavljiv, rival m uje u trećem setu uzeo samo jedan poen, još jedan dobija "nulom" Srbin.

3:3 - Ni nakon tri časa igre ne odstupaju rivali od sjajnih servisa. Sada je Korda upisao gem.

3:2 - Novak Đoković nastavlja da igra odlično na servis, a vetar u leđa daju mu sjajni navijači koji ovacijama prate svaki njegov potez.

2:2 - Osvaja prvi poen protiv servisa u trećem setu Đoković. Koristi pad koncentracije Amerikanca Đoković da dođe do dve brejk lopte. Prvu spašava rival, a potom i drugu. Ipak, dobrim servisima uspeo je da se odupre pritiscima Srbina i dobije gem.

2:1 - Novak u trećem setu siguran na prvi servis. Dolazi u drugom gemu u nizu do tri gem lopte. ponovo koristi prvu. Iako je linijski sudija uzviknuo da je aut, onaj u stolici ispravio ga je, te šestim asom Đoković uzima gem.

Tanjug/ap

1:1 - Lako i Amerikanac osvaja gem, ponovo početak seta karakterišu odlični servisi.

1:0 - Treći set dobro je počeo po Đokovića. Došao je do tri gem lopte. Petim asom dobija uvodni gem.

DRUGI SET 7:6

TAJ-BREJK - 7:3 - Mini brejk Novak Đoković. Vratio ga je Korda u narednom poenu. Usledio je odličan poen Srbina. Servirao je Korda odlično riternirao Đoković - novi mini brejk.

Jako dobro sada igra Đoković, dobija četvrti poen. Ovacije sa tribina dobija Đoković nakon sjajne igre u taj-brejku. Dolazi do ozbiljne prednosti - 5:1. Pet set lopti za Đokovića.  Dve spasava Korda.

6:6 - Odlično je počeo Đoković odlučujući gem drugog seta. Ipak, dobio je odgovor, osvojio je Korda poen na prvi servis Đokovića, poslavši sjajnu dijagonalu. Usledila je dupla servis greška Novaka koji daleko iza linije šalje loptu. Meč lopta Sebastijan Korda. Uspeo je Đoković da smeč udarcem na mreži spasi meč loptu. Došao je potom do prednosti Novak.

5:6 - Muči se sa sporijim lopticama Srbin, a to Korda koristi na servisu, već nekoliko puta je Đoković loše pročitao njegove servise i slao loptice daleko van terena. Ponovo Amerikanac ima dve gem lopte, prvu ne koristi. Nakon toga Sebastijan šalje još jednu lopticu u aut, nije verovao sudiji, te je tražio čelendž i bio je u pravu. Gem za američkog tenisera.

5:5 - Korda je uspeo da zakomplikuje i osvoji dva poena na servis Đokovića, ali je Srbin na kraju ipak došao do gema.

4:5 - Ovacijama je ispraćen potez Đokovića. Srbin je odlično riternirao i upisao poen. Ipak, nije to uzdrmalo Kordu koji ponovo ima dve gem lopte.

4:4 - Novi gem sa "nulom" dobija Đoković. Pokušao je čelendžom da mu razbije ritam Korda, nije bio u pravu.

3:4 - Bez rešenja je Đoković za servis rivala, koji ponovo ima prednost.

Tanjug/ap

3:3 - Iznova siguran Novak, dobio je "nulom" gem, a nakon 28 minuta nema brejka.

2:3 - Novi gem koji na svoj servis dobija Korda. Odličnim servisima uspeo je da dođe do lakih poena.

2:2 - Novak Đoković dobio je gem forhendom, a potom je tražio čelendž na poenu koji je prethodio, srećom po njega bio je u pravu.

1:2 - U trećem gledali smo veliku borbu. Uspeo je Đoković da povede 30:15, ali je brzo Amerikanac uspostavio kontrolu nad igrom. Brejk loptu dobio je Srbin. Dva puta spasao je Korda. Ipak, uspeva da se odbrani Amerikanac.

1:1 - Odgovorio je na isti način Đoković koji upisuje prvi gem u drugom setu.

0:1 - Dobio je Korda prvi gem bez većih problema.

Između setova Novak Đoković je izbacio brata Marka sa tribina, kao i svoje agente.

PRVI SET - 6:7

TAJ-BREJK  8:10 - Nije dobro počelo. Đoković je počeo duplom servis greškom. Potom je usledio odličan ritern Korde. Loše je u trećem poenu zahvatio lopticu Đoković i na drugi servis rivala poslao je u aut. Konačno jedan dobar servis za Srbina, došao je do prvog poena. Peti poen u taj-brejku takođe je pripao Srbinu, a šesti  još jednom dobija Amerikanac.

Tanjug/ap

Dolazi do 5:2 Korda, još jedan dobar servis. Odličnim volej servisom Đoković dolazi do trećeg poena 3:5, a potom i četvrtog. Sjajan Korda nakon duge razmene, pogodio je liniju. Servira za set.  Delovalo je da je Korda izbacio lopticu u aut, to je potvrdio i čelendž sistem. Ima na Novakov servis još jednu set loptu  5:6. Izjednačenje! Pet set lopti u prvom setu nije iskoristio Amerikanac.

Druga set lopta za Novaka - 7:6. Ipak, na drugi servis uspeva Sebastijan da izjednači - 7:7. Nova set lopta za Kordu, šesta, servira Đoković 8:7. Novo izjednačenje 8:8, dobar drugi servis Đokovića. Nakon duge razmene izbacio je Đoković u aut lopticu. Sedma set lopta za Kordu.

6:6 - Dobro je počeo Korda servis, potom napravio duplu servis grešku i Srbinu dao priliku da povede 30:15. Loše je u narednom pročitao Đoković njegovu nameru, te je izjednačio. Sada Novak ima set loptu!  Ponovo se sa tribina čuju povici "Nole, Nole, Nole"... Imao je prednost Amerikanac, ali je u narednom poenu ponovo nateran na grešku. Preživeo je Korda. Idemo u taj-brejk.

Tanjug/ap

6:5 - Nakon što je spasao u 10. gemu tri set lopti, Đoković je naredni odigrao na visokom nivou, došao je do tri gem lopte. Prvu spašava Korda koji je prekinuo seriju Đokovića od osam poena u nizu. Spasava i drugu Amerikanac, a potom nije dozvolio Đoković da se ponovi prethodni gem. Sebastijan servira za ostanak u setu!

5:5 - Rutinski, Sebastijan Korda dolazi odličnim servisima do tri set lopte. Prvu uspeva da spasi Novak Đoković. Naterao je potom Srbin rivala na još jednu grešku 30:40. Nije ni "treća " bila" sreća" za Amerikanca - izjednačenje. Sada Novak ima brejk loptu! Sa pet vezanih poena na protivnikov servis Đoković pravi brejk!

4:5 - Po prvi put u današnjem meču Đoković je izgubio poen na prvom servisu, a u nastavku je Korda došao do dve brejk lopte. Fantastičnim poenom i bukvalno niotkuda Korda vodi, i servira za prvi set!

4:4 - Ljubomorno i Korda čuva svoj servis. Nije imao priliku Nole da ga ugrozi.

4:3 - Petnaest poena u nizu na svoj servis osvojio je Novak, rival zaista nema odgovor za vrhunski servis Srbina. Treći gem koji Đoković dobija "nulom".

3:3 - Dve gem lopte imao je Korda. Đoković se ipak nije predavao, "strašnim" riternom naterao je rivala na grešku. Potom uspeva i da izjednači nakon duže razmene. Još jednom je na visini zadatka bio Novak

Tanjug/ap

3:2 - Novak u potpunosti diktira tempo igre. Novom "nulom" dobio je gem, a zanimljivo je, na servis je Đoković rivalu dao samo jedan poen do sada.

2:2 - Korda as udarcem dolazi do dve gem lopte. Zanimljivo je da danas gledamo bitku odličnih servisa. Nije potom ubacio prvi servis Amerikanac, a nakon duge razmene poslao ga je Novak iza osnovne linije, a presekao je potom odličnom skraćenom loptom. Uspeo je Novak da izjednači, ali je na prvom ozbiljnom ispitu Korda bio koncentrisan, sačuvao je gem.

2:1 - Prvi servis, drugi servis, nebitno je. Novak perfektno servira danas. Tri gem lopte za Srbina. Novak nakon devet minuta igre vodi sa 2:1, a treći gem u meču dobio je "nulom".

1:1 - Strpljivo igra Korda na svoj servis. Iako imamo duge razmene, Amerikanac ima dve gem lopte. Prvim asom izjednačuje Korda.

1:0 - Počeo je meč servisom Đokovića. Dobro servira Novak, a Korda pokušava na startu agresivnim riternima da mu poremeti ritam. Dve gem lopte ima Srbin. Koristi prvi. Zanimljivo je da je Nole uspeo sa jednim ubačenim prvim servisom lako da dođe do gema.

UOČI MEČA

Novak Đoković je u polufinalu nadigrao ruskog igrača Danila Medvedeva rezultatom 2:0 (6:3, 6:4). Duel je obeležila ravnopravna borba, a Srbin je slavio uprkos lakšoj povredi koju je zadobio u finišu prvog seta.

Trenutno 33. teniser sveta Amerikanac Sebastijan Korda, do finala je došao nakon što mu je Japanac Jošihito Nišioka predao meč na startu drugog seta.

Zanimljivo je da će ovo biti prvi duel Novaka Đokovića i Sebastijana Korde, a njih dvojica se odlično poznaju jer su kroz karijeru trenirali zajedno.

FOTO: Printskrin

KO JE SEBASTIJAN KORDA

Korda je američki profesionalni teniser. Njegovo 30. mesto na ATP rang listi u pojedinačnoj konkurenciji u karijeri postignuto je 2. maja 2022. Osvojio je jedan ATP turnir u singlu, Emilijo-Romanja open 2021. Osvojio je i juniorsku titulu na Australijan openu 2018, 20 godina nakon što je njegov otac Petr Korda trijumfalno napustio Melburn.

BONUS VIDEO: KO JE NAJPLAĆENIJA SPORTISKINjA: Objavljena lista zarada za 2022

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)