KO JE SEBASTIJAN KORDA? Novak Đoković mu je bio idol, a sada ukrštaju rekete u finalu! Roditelji su mu teniske legende, i ne, nisu iz Amerike

Novosti online

07. 01. 2023. u 20:05

NOVAK Đoković pobedom nad ruskim teniserom Danilom Medvedevim zakazao je duel sa Amerikancem, Sebastijanom Kordom, momkom koji je kao klinac u Đokovića gledao kao u "ikonu". Korda je široj teniskoj publici realtivni anonimus, a portal "Novosti" donosi vam priču o tome ko je zapravo momak sa kojim će Nole ukrstiti rekete u finalu Adelejda.

КО ЈЕ СЕБАСТИЈАН КОРДА? Новак Ђоковић му је био идол, а сада укрштају рекете у финалу! Родитељи су му тениске легенде, и не, нису из Америке

FOTO: Printskrin

Korda je američki profesionalni teniser. Njegovo 30. mesto na ATP rang listi u pojedinačnoj konkurenciji u karijeri postignuto je 2. maja 2022. Osvojio je jedan ATP turnir u singlu, Emilijo-Romanja open 2021. Osvojio je i juniorsku titulu na Australijan openu 2018, 20 godina nakon što je njegov otac Petr Korda trijumfalno napustio Melburn.

Sebastijan Korda je sin bivšeg svetskog broj 2, češkog tenisera Petra Korde i bivše 30. najbolje teniserke Regine Rajhrtove, a njegov otac je bio šampion Australijan opena i finalista Otvorenog prvenstva Francuske u singlu i dublu.

Sebastijanove starije sestre Džesika i Neli su obe profesionalke u LPGA golfu. Korda je odrastao igrajući takmičarski juniorski hokej na ledu sa 3 godine, ali je odlučio da se prebaci na tenis sa 9 godina nakon što je pratio svog oca na Ju-Es openu 2009. godine. Sa 11 godina osvojio je golf turnir u Pragu, na kome se takmičila i sestra Neli, ali je ljubav prema "belom sportu" na kraju pobedila.

PROFESIONALNA KARIJERA

 

2018

ATP debi Korda je debitovao u glavnom žrebu ATP-a na Otvorenom prvenstvu u Njujorku. Kao vajld kard, izgubio je u prvom kolu od Frensis Tijafoa u tri seta.

2020 

Veliki debi i četvrto kolo Otvorenog prvenstva Francuske Korda je debitovao na Masters 1000 kao kvalifikant na pripremnom turniru Vestern & Southern Open pre US Opena. Korda je debitovao na grend slemu kao vajldkard na US Openu gde je poražen od Denisa Šapovalova. Kao kvalifikant, Korda je stigao do četvrtog kola Otvorenog prvenstva Francuske pošto je pobedio Andreasa Sepija, 21. nosioca Džona Iznera i kolegu iz kvalifikacija Pedra Martineza. Izgubio je od branioca (i eventualnog) šampiona Rafaela Nadala u uzastopnim setovima.

2021 - Prva ATP titula


Korda je stigao do svog prvog ATP finala na Delrej bič open-u pobedivši Kamerona Norija. Izgubio je od Huberta Hurkača u direktnim setovima. Korda je napravio još jedan prodor na mastersu u Majamiju, gde je stigao do svog prvog četvrtfinala mastersa 1000.

Pobedio je 10. nosioca Fabija Fonjinija u tri seta, 17. nosioca Aslana Karaceva u uzastopnim setovima i postigao svoju prvu pobedu u prvih 10 protiv Dijega Švarcmana u tri seta. U četvrtfinalu je izgubio od 4. nosioca Andreja Rubljova. Takođe je 12. aprila 2021. dostigao tada visoku poziciju u karijeri, 62. ATP svetski broj. Korda je u maju podigao svoju prvu titulu u karijeri na ATP Turu pojedinačno na Otvorenom prvenstvu Emilija-Romanja, ATP 250 turniru koji je prvi put odigran 2021. zbog jednonedeljnog odlaganja Otvorenog prvenstva Francuske 2021.

On je u finalu pobedio Marka Čekinata i tokom celog turnira nije ispustio set. Takođe je postao prvi američki teniser koji je pobedio na evropskoj šljaci od Sema Kverija 2010. godine. Kao rezultat ove uspešne trke, on je 31. maja 2021. dostigao novi rekord u karijeri od 50. mesta.

FOTO: Printskrin

U junu na Hale Openu, njegovom prvom ATP turniru na travi, Korda je ostvario svoju drugu pobedu protiv top 10 rivala, i to protiv 6. nosioca Roberta Bautiste Aguta, a kasnije je čak savladao i Keija Nišikorija na putu do četvrtfinala, gde je izgubio od Uga Uumbert.

Nedelju dana kasnije, u svom debiju na travi Vimbldona, Korda je stigao do četvrtog kola po prvi put u karijeri nakon što je pobedio igrača u formi i 15. nosioca Aleksa de Minaura, kvalifikanta Antoana Hoanga i 22. nosioca Dena Evansa.  Međutim, izgubio je u četvrtom kolu od 25. nosioca Karena Hačanova u pet tesnih setova sa rezultatom u petom setu 10:8 posle trinaest brejkova servisa.Uprkos gubitku, dostigao je novi rang u karijeri, na 46. mestu 

2022 - Australijan open i ulazak među 30

U svom debiju na Australijan openu zabeležio je prvu pobedu pobedivši 12. nosioca Kamerona Norija. Nastavio je takmičnje pobedom nad Koentinom Mutetom u drugom kolu u tesnom meču od pet setova uz super tajbrejk u petom setu i prvi put stigao u treće kolo na ovom grend slemu.

Na Delrej bič open-u 2022. Nori je pobedio Kordu u četvrtfinalu. Amerikanac, čeških korena, je u martu učestvovao na Masters turniru u Indijan Velsu 2022. Nakon što je pobedio Tanasija Kokinakisa u prvom kolu, Korda se suočio sa Rafaelom Nadalom u drugom i, uprkos tome što je servirao u drugom setu i vodio 5:2 u finalnom setu, izgubio je u tajbrejku. 

Na Otvorenom prvenstvu u Majamiju 2022. Korda je pobedio Alehandra Davidoviča Fokinu[19] i Alberta Ramosa Vinjolasa u prva dva kola pre nego što ga je u trećem kolu izbacio Miomir Kecmanović.

Foto AP

Na Mastersu u Monte Karlu 2022. pobedio je nedavnog šampiona Majamija Opena Karlosa Alkaraza za najveću pobedu u sezoni i stigao do trećeg kola. Osvetio se za poraz od Alkaraza na ATP finalu sledeće generacije 2021. godine. Stigao je do polufinala na Otvorenom prvenstvu Eštorila 2022. godine, pobedivši prvog nosioca i 10. tenisera sveta Feliksa Ože-Alijasima, osvetivši se za poraz iz Akapulka 2021., za svoju treću pobedu naspram prvih 10.

Kao rezultat toga, stigao je do prvih 30 na rang listi 2. maja 2022. Na Ju-Es openu 2022., stigao je do drugog kola po prvi put na ovom Majoru nakon što je pobedio Fakunda Bagnisa pre nego što je izgubio u pet setova, sve-američkom okršaju sa Tomijem Polom.

STIL IGRE 

Korda je visok čak 196 centimetara, pa s obzirom na to očekivano ga krasi razoran servis. Dvoručni bekend je njegov zaštitni znak, koji ga je doveo do skora 72 pobede i 46 poraza u karijeri.

Ima samo 22 godine, predviđa mu se blistava budućnost, pa bi njegova poletnost i ekstreman motiv koji će sigurno imati protiv kralja belog sporta mogli da predstavljaju veliku pretnju po Noleta kada se sa njim sastanu u finalu Adelejda.

FOTO: Printskrin

Jako je agilan za svoju visinu, gaji agresivan stil tenisa. Njegov širok raspon ruku mu omogućava da sa lakoćom stiže loptice koje idu u same uglove terena, i da olako prelazi iz faze odbrane u fazu napada. 

Korda takođe obožavatelj drop šotova i koristiće ih da namami svoje protivnike na mrežu, gde ih onda lako može rešiti udarcem iz voleja. Sebastijan Korda ima jedan od najkompletnijih napadačkih arsenala od bilo koje zvezde u usponu u muškom tenisu, i sigurno će samo nadograditi svoj performans kako bude sazrevao.


 


 

BONUS VIDEO: KO JE NAJPLAĆENIJA SPORTISKINjA: Objavljena lista zarada za 2022

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)