ĐOKOVIĆ STIGAO U AMERIKU: Kakva čast za Srbina na dan finala Ju-Es opena

Novosti online

11. 09. 2022. u 14:01

Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu u američkoj državi Ohajo, od 11. septembra ove godine obeležavaće i bista najuspešnijeg tenisera sveta svih vremena - Novaka Đokovića. Time je postao prvi srpski sportista koji je dobio bistu u Sjedinjenim Američkim Državama.

ЂОКОВИЋ СТИГАО У АМЕРИКУ: Каква част за Србина на дан финала Ју-Ес опена

FOTO: Tanjug

Pored njegove, od ranije se nalaze biste Nikole Tesle, Milutina Milankovića, Mileve Marić, Mihajla Pupina, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, Nadežde Petrović i mnogih drugih.

Aleksandar Aleks Mačeski, počasni konzul Srbije u Klivlendu i čovek koji je najzaslužniji što postoji Srpska kulturna baština u Americi, svečano će predstaviti ovo umetničko delo vajara iz Banjaluke Bojana Mikulića.

Kako je Novaku Đokoviću zabranjeno da učestvuje na turniru US Open, Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije je odlučila da se Novak Đoković, najpoznatiji Srbin u svetu, 11. septembra kada se igra finale ovog turnira, ipak simbolično nađe u Americi. 

TNF ima 12.000 članova širom sveta, a u anketi sa članovima i prijateljima fondacije, došlo se do odluke da na ovom spomeniku u Klivlendu budu ispisane reči samog Novaka Đokovića:

- Kada je NATO uništavao moju zemlju bez pravnog osnova 1999. godine, bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način i evo me danas. To uništavanje me nije uništilo, niti moj narod. Nije nam slomljen duh. I dalje smo radosni, uprkos problemima. To je naša pobeda - piše na bisti.

Foto: Teslina naučna fondacija

 

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere