TENISKI SKANDAL: Izbačen je iz "belog sporta" na 12 godina zbog nameštaljki, ne sme ni na tribine kada mu draga (pobednica AusOpena) igra

Novosti online

27. 07. 2022. u 20:00

TENIS je doživeo priličan skandal.

ТЕНИСКИ СКАНДАЛ: Избачен је из белог спорта на 12 година због намештаљки, не сме ни на трибине када му драга (победница АусОпена) игра

Epa / JAMES ROSS

Naime, holandski trener Maks Venders diskvalifikovan je na čak 12 godina zbog učestvovanja u nameštanju rezultata teniskih mečeva, saopštila je Agencija za integritet tenisa (ITIA).


On je priznao da je kriv po nekoliko tačaka optužnice, pa i za to da je uništavao dokaze koje je od njega zatražila ITIA, kao i da nije prijavljivao ponude da namešta rezultate.
Slučaj je najpre vodio profesor Ričard Meklaren, koji se "proslavio" izveštajem o državnoj dozvoli za doping ruskih sportista, što je potom poslužilo za brojne sankcie ruskim sportistima.


Meklaren je postupao kao "anti-koruptivni oficir za saslušanje" i još u aprilu 2021. je doneo pomenutu presudu, kao i novčanu globu od 12.000 američkih dolara.


Kako se Venders žalio na presudu, a ona je potom odbijena, do danas nije bilo moguće da se o detaljima ovog slučaja javno govori.


Izrečene sankcije znače da holandski trener ne samo da neće moći da učestvuje u radu s teniserima i teniserkama, već ni da prisustvuje takmičarskim mečevima pod okriljem ITF-a punih 12 godina.
To, dakle, znači da neće moći da uživo gleda ni nastupe Sofije Kenin, pobednice Australijan opena iz 2021, za koju ruski mediji tvrde da je "Holanđanin s njom imao romansu".
Maks Venders je jedno vreme bio sparing partner letonke Jelene Ostapenko, a bio je i pomoćnik stratega druge teniserke sveta, Anet Kontavejt.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a