"TITULA JE VAŽNIJA OD BODOVA": Vilander govorio o Vimbldonu, pa istakao da u svetu postoje mnogo veći problemi od teniske rang-liste

Novosti online

10. 07. 2022. u 15:56

MATS Vilander bivši teniser iz Švedske, koji je svojevremeno zauzimao i prvu poziciju na ATP listi, izneo je mišljenje o tome što ove godine teniski turnir Vimbldon neće donosti bodove.

ТИТУЛА ЈЕ ВАЖНИЈА ОД БОДОВА: Виландер говорио о Вимблдону, па истакао да у свету постоје много већи проблеми од тениске ранг-листе

FOTO: EPA

Po prvi put se Otvoreno prvenstvo Engleske igra bez dodeljivanja bodova za rangiranje. Vimbldon je izazvao kontroverzu kada su organizatori ranije ove godine otkrili da su doneli odluku da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče na trećem grend slem turniru ove godine zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.


To je potez koji ih je doveo sukob sa većinom drugih sportskih događaja i ima podeljena mišljenja. Kao odgovor, rukovodeći organi tenisa (ATP) su objavili da neće biti bodovanja za rangiranje jer nisu svi igrači mogli da se takmiče.

Iznenađujuća pobeda Elene Ribakine na turniru u subotu bi verovatno dovela do njenog ulaska u prvih deset na VTA rang listi. Kod muškaraca, 40. teniser sveta Nik Kirjos bi se popeo u prvih 20 nakon što je stigao do svog prvog grend slem finala, dok će naš Novak Đoković pasti na 7. mesto na svetu čak i ako pobedi Australijanca.

Vilander smatra da to i nije toliko bitno, jer pehar vredi mnogo više od bodova, pa su teniseri sa istom motivacijom pristupili Otvorenom prvenstvu Engleske.

- Svi su znali da neće biti bodova za rangiranje. Ali to nije uticalo na tenisere. Nisam video ni jedan meč tokom Vimbldona da je neko od njih igrao ravnodušan. Mislim da je sama titula mnogo bitnija od bodova na rang-listi. Uvek možete da dobijete bodove na rang-listi sledeće nedelje - rekao je legendarni teniser.


Za pobednicu u ženskoj konkurenciju Elenu Ribakinu kaže da je šteta što neće ući u najboljih 10 na VTA listi, ali i da u svetu ima mnogo većih problema od bodovanja teniskog turnira.

- Za Ribakinu je velika šteta, jer je očigledno mogla da bude negde blizu prvih pet na svetu, što bi joj olakšalo posao na velikim turnirima. Sada će ostati van prvih 20. Ali, na kraju krajeva, igrači su znali problem zbog kog se turnir ne boduje. Taj problem u svetu je mnogo veći nego bodovi na rang-listi - zaključio je Vilander.

BONUS VIDEO: Poruka rumunske teniserke čitaocima "Novosti"
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!