NOVAK VELIČANSTVENI: Đoković osvojio Vimbldon i ušao u istoriju! Kirjos na kolenima, kosu čupaju Nadal i Federer!

Novosti online

10. 07. 2022. u 18:11 >> 18:11

NOVAK Đoković je osvojio Vimbldon 2022. i ušao u istoriju tenisa.

НОВАК ВЕЛИЧАНСТВЕНИ: Ђоковић освојио Вимблдон и ушао у историју! Кирјос на коленима, косу чупају Надал и Федерер!

FOTO: Tanjug/AP

Đoković je u finalu pobedio Nika Kirjosa posle preokreta sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3) i tako sedmi put osvojio najprestižniji turnir na svetu, izjednačivši se sa sopstvenim idolom, Pitom Samprasom, ali i Vilijemom Renšouom.

Istovremeno, rekordera Vimbldona (s osam titula), Rodžera Federera, je upravo danas prestigao po broju grend slem trofeja: Švajacarac je ostao na 20, Nole došao do 21., a ispred njega je sa 22 samo Rafael Nadal, s tim da je sledeći grend slem Ju-Es Open, koji se igra na Novakovoj omiljenoj podlozi. Ipak, treba imati na umu da zbog stava o vakcinaciji protiv koronavirusa, Nole možda neće moći u Njujork, a na tamošnjem grend slemu Nadal čak ima jednu titulu više od njega (4:3).

No, činjenica je da je posle godinu dana i, upravo prošlogodišnjeg Vimbldona, Novak Đoković konačno osvojio novu grend slem titulu, a u međuvremenu "preživeo" i australijsku golgotu, i propuštanje uvodnog dela ove sezone dok se situacija oko njega nije malo smirila, može samo da ohrabri sve njegove navijače. Naročito zbog načina na koji je zablistao na Vimbldonu, pa i njegovom finalu.

A kakva je to samo završna borba za trofej bila...

Igrati bilo koje finale nije lako, ma koliko da se ima iskustva. Da je lako, i da samo iskustvo presuđuje, ne bi moralo ni da se igra, sve bi se znalo unapred. Upravo to je dokazao i australijski as, koji je u svom prvom takmičarskom nastupu u jednom meču za grend slem trofej zaigrao izuzetno. Delom je to bilo jer je bio sloodan čak od utorka (u petak je trebalo da igra polufinale, ali mu je Rafael Nadal to predao bez borbe), a delom jer je neustrašivo krenuo da radi ono što najbolje radi: servirao je odlično, a pritom unosio dozu teniske maštovitosti u razmene udaraca kada se to najmanje očekuje.


I, uz njemu svojstvena iznenađenja, ne samo da je poveo protiv Novaka Đokovića, osvojivši uvodni set uz jedini brejk viđen u njemu, već je vodio sa čak 7:1 u dugim razmenama, što je obično jedno od Novakovih najjačih oružja.


A onda se dogodio ključni trenutak. U drugoj deonici, ali i na celom meču.


Pri rezultatu 1:1 u gemovima, a na Novakove servise, Kirjos je pomenuti sedmi put nadigrao u ovom finalu Srbina i tako pripretio, došavši na 30:30. Sledeći poen je bio izuzetno važan, jer je mogao da Australijancu donese brejk loptu, ali se desilo da je odigran čak 21 udarac i da je Novak to rešio u svoju korist. Vratilo mu se tog časa i smirenje u igru, i rešenost na licu, pa je time zapravo ne samo spasao sebe iz nezgodne situacije, nego i krenuo u seriju 9:1 u osvojenim poenima. Napravivši brejk, a izdržavši potom krakotrajne ali i dalje opasne nalete rivala (koji se na momenat vrlo iznervirao zbog dobacivanja jednog navijača), Đoković je došao do 1:1 u setovima.


Teniska istorija je u tom trenutku podsećala da je Nole dobio sva četiri vimbldonska finala u kojima je igrao a da je rezultat bio takav, ali Nik Kirjos ne samo da se nije dao lako, već je izuzetnim servisima sve vreme vodio do - 4:4. Đoković, koji je izdržao pomenute nalete, a nije bilo lako ni jednog trenutka, tada je dobio rat živaca. Naime, iako je debitant u grend slem finalima poveo sa 40:0, počeo je da srlja. Jednu kobnu grešku je napravio kada je na 40:15 hteo servis-volej igrom da završi gem, pa je Nole brzopletost kaznio, da bi na 40:40 Kirjos počeo da psuje sam sebe i, umesto da se smiri, odmah servirao - i napravio dvostruku grešku. Dvadesetak sekundi kasnije njegov stres je Nole "pretočio" u brejk, kojim je i najavio ishod treće deonice.


A s prednošću od 2:1 u setovima ušao je šampion u četvrtu, u kojoj je neizvesnost trajala do same završnice, jer su obojica igrala odlično u servis-gemovima, a Nole za nijansu bolje. Na kraju su odlučivale nijanse, drama je rešena u taj-brejku, na radost Novaka i svih onih koji su, u Srbiji i širom sveta, za njega i navijali.

KRAJ! Đoković - Kirjos 3:6, 6:3, 6:4, 7:6(3)

U 2022. godini, Đoković je dobio devet taj-brejkova, a izgubio ih je tri, dok Kirjos ima učinak 8-9. Nole igra prvi taj-brejk na ovom Vimbldonu.

6:6 - Igraće se taj-brejk! Iako je Nole napravio netipičnu grešku na startu gema, kada je zicer poslao u aut (što mu je prva neiznuđena greška u celom setu, ako se ne računaju dvostruke servise greške), Đoković je uspeo da mini-preokretom, uz 16. direktnim poenom u finalu, povede sa 30:15. Ipak, u narednoj razmeni, lopticu je poslao u aut, čime je rezultat poravnat, da bi potom morao da koristi drugi servis, što je izveo tako da je Kirjosa zbunilo. Gem-loptu je odmah iskoristio, pa je na red došao taj-brejk.

5:6 - Kakav meč... Pripretio je opet Nole, mada se i nervirao jer je Kiros maestralno servirao čak i iz drugog pokušaja. Ali, dobro je igrao Đoković, za nijansu promašivao teren kada bi gubio poene, pa je Kirjos poveo sa 40:15 a onda se Australijanac iznervirao. Nije mu se svidelo što je (s pravom) dosuđen aut prilikom servisa za koji je on misio da je as za osvajanje gema, pa je u sledećoj razmeni udaraca pogodio liniju, ali su sudije pogrešile i rekle "Aut!". On se nije usudio da im se protivi, jer ima samo jedan čelendž na raspolaganju, ali nije mnogo mario za to - odservirao je 29. as potom i osvojio gem.

4:5 - Šteta, Novak je opet "imao" 30:30 na servise rivala, ali se iznova Kirjos izdigao iz te nezgodne situacije i razornim servisima osvojio gem. Đoković će servirati da se ovaj set produži.

4:4 - Sjajno igra Nole, sjajno. Četvrti njegov servis gem u ovom setu, od toga treći bez izgubljenog poena.

3:4 - Još jedan vrlo uzbudljiv gem. Do 30:30 na servise rivala stiglo se i Đokovićevim dobrim potezima, i razornim servisima Kirjosa (ali i njegovim 19. asom, drugim na meču koji je "ozvaničio" traženjem čelendža), da bi se potom Novak okliznuo i... to je bio drugi od tri asa u ovom gemu, koji je Australijanac rešio u svoju korist.

3:3 - Najbolji mogući odgovor Novaka Đokovića. Gotovo savršen servis gem: za tili čas je došao Nole do 40:0, potom imao dvostruku servis grešku, da bi potom bekhend "dropšot" presudio Kirjosu. Nerešeno je, idamo dalje. 

3:4 - Na servise Kirjosa, gem je opet njemu pripao, i to posle kratkotrajne svađe sa sudijom oko toga da li je zaista loptica prilikom jednog servisa dotakla mrežu. Uz samo jedan izgubljeni poen, Australijanac je četvrti put poveo u četvrtom setu, u kome još nema brejk šansi.

3:3 - Zaista izvanredno Novak igra u servis-gemovima. Drugi put u ovom setu je ostavio rivala "na nuli". Zapravo, Đoković je u tri servis gema u četvrtoj deonici izgubio samo jedan poen!

2:3 - Šteta... Nole je od 40:0 za Kirjosa uspeo da priđe na poen zaostatka, malo je Australijanac tada počeo da "gubi živce" pa se činilo da bi mogao da doživi slom kao u prethodnom setu, ali ga je spasao savršen prvi servis, kojim je osvojio "svoj gem". Borba se nastavlja. Kirjos vodi u četvrtom setu, a Novak koji vodi sa 2:1 u setovima - sledeći servira.

2:2 - Još jedan dobar, baš dobar Novakov servis gem. Uz 12. as (dvostruko više ih je imao Kirjos), a bez neke nove doze panike, Đoković je osvojio "svoj" gem. Serviraće sledeći Australijanac.

Novak Đoković tokom finala Vimbldona 2022. protiv Nika Kirjosa / FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Posle izgubljenog gema "sa nulom", Kirjos se svojim servisima vratio u život te, uz mini preokret (Nole je vodio sa 0:15) došao do gema prednosti.

1:1 - Fenomenalan servis-gem Đokovića! Fenomenalan. Potpuna kontrola igre, savršeno odmereni udarci. Nema šta, koncentracija (za sada) na izvrsnom nivou.

0:1 - Odličan servis-gem Kirjosa, koji ne samo da je izvrsno otpočinjao razmene udaraca, već i vrlo dobro "čitao" kretnju Novaka, pa je kažnjavao Srbinova dva izlaska na mrežu slanjem loptice tamo gde ne može da je stigne. Nije ovde još ništa gotovo...

17.16 - Posle trominutne pauze, Nole se vratio iz toaleta. Uskoro se nastavlja meč.

Novak Đoković je zatražio pauzu, otišao je do toaleta. Nego... Šta kaže teniska istorija o ovoj situaciji? Novak Đoković je u karijeri 105 puta vodio sa 2:1 i pobedio u 99 takvih mečeva. Nijedan od tih šest poraza se nije desio u finalima (tu ima 12/12 kada vodi sa 2:1), a što se tiče Vimbldona, ovakvo vođstvo je iskoristio za trijumf u 26 slučajava, a jedini put je prokockao ovakav set prednosti davne 2006. protiv Marija Ančića.

6:4 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Posle dva sata igre, Nole je "odservirao" gem kojim je osvojio svoj drugi set u finalu Vimbldona i vodi sa 2:1!

Nik Kirjos se svađa sa sudijom tokom finala Vimbldona 2022 protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

5:4 - Brejk Đokovića! I pored toga što je Kirjos nastavio da početnim udarcima ima inicijativu (40:0 za minut), malo je "poleteo" po tom pitanju, pa je na 40:15 potrčao napred, želeći da servis-volej igrom brzo završi gem. Ali, to nije bilo dovoljno da se tada nadmudri Đoković, koji je tu brzopletost kaznio igrom s osnovne linije. A onda je Nole uspeo i da izjednači, izvrsnom forhend dijagonalom. Kirjos je tada, u razgovoru sa sobom, psovao i... umesto da se smiri, odmah krenuo da servira. A tada je napravio dvostruku servis grešku i time omogućio brejk šansu Noletu. Australijanac je potom pogrešio prilikom prvog servisa, drugi je bio taman toliko slabiji od uobičajenog da je Đoković preuzeo inicijativu i - Kirjos je pogrešio. Novak će servirati za osvajanje seta!

4:4 - Izvrsno je Đoković servirao u "svom" gemu, ali i ne samo to. Došao je već do pet direktnih poena iz forhenda u ovom setu, a u prethodnom (koji je osvojio) nije imao nijedan. Još samo da nekako "umiri" nestvarne Kirjosove servise...

Novak Đoković na finalu Vimbldona 2022 protiv Nika Kirjosa / Foto: Tanjug/AP

Ne propustite: NOVAKOMANIJA I NA MARAKANI: Zvezdin stranac progovorio srpski zbog Đokovića (FOTO)

3:4 - Još jedan vrlo uzbudljiv gem. Do 30:30 na servise rivala stiglo se i Đokovićevim dobrim potezima, i razornim servisima Kirjosa (ali i njegovim 19. asom, drugim na meču koji je "ozvaničio" traženjem čelendža), da bi se potom Novak okliznuo i... to je bio drugi od tri asa u ovom gemu, koji je Australijanac rešio u svoju korist.

Ne propustite: "KIRJOSOVA TAKTIKA JE UŽASNA": Tim Henman iskritikovao Australijanca, Đoković odlično odreagovao na nesvakidašnji potez

3:3 - Najbolji mogući odgovor Novaka Đokovića. Gotovo savršen servis gem: za tili čas je došao Nole do 40:0, potom imao dvostruku servis grešku, da bi potom bekhend "dropšot" presudio Kirjosu. Nerešeno je, idamo dalje. 

Ako ste propustili: OVAKO JE KIRJOS IZNENADIO NOVAKA: Đoković ove stvari nije očekivao na početku finala Vimbldona (VIDEO)

2:3 - Kakav gem, kakve reakcije Kirjosa! Još jedan nestvaran gem. U prva dva poena, Kirjos je oba puta izveo "tvinere" (udarce kroz noge), jednom je tako naterao Đokovića na grešku, ali drugi put mu nije bilo spasa. Ipak, "gađajući linije" u narednim razmenama, došao je do 40:15, da bi potom Australijanac počeo da greši. I da se nervira. I da psuje. Na 40:30 je pogrešio pri prvom servisu, a onda se neko dete na kratko oglasilo s tribina. Tražeći (ne znamo po kom osnovu) od francuskog sudije Luksemburga da mu se dodeli prvi servis, rešio je da ipak servira - i pogrešio. Zbog Kirjosove psovke koja je usledila, od sudije je javno opomenut, a kada je zatim Australijanac sa dva razorna servisa za tili čas rešio gem u svoju korist, došao je do arbitra i rešio da se svađa na pomenutu temu. Po njegovom mišljenju, nije se to oglasio neki mališan s tribina "već jedna te ista žena koja to radi duže vremena, a danas je sigurno popila 700 pića". Kirjos je ponovo u svom stilu, izdržao je malo više od sat i po bez ovakvih "izliva" ... 

Nik Kirjos na finalu Vimbldona 2022 protiv Novaka Đokovića / Foto: Tanjug/AP

2:2 - Sjajan odgovor Đokovića. Sjajan. Uz njegovo "staro oružje", savršenu bekhend paralelu, odmakao se rezultatski na 40:15, a potom odličnim servisom osvojio "svoj" gem.

1:2 - Još jedan vrlo, vrlo interesantan gem. Nije bilo brejk šansi za Noleta, ali jeste uzbudljivog nadigravanja, istinskog teniskog nadmudrivanja i... za nijansu bolje igre Kirjosa (koji je iz drugih servisa slao lopticu brzinom od 200 kilometara na sat, što mu je u mnogome olakšavalo posao). Ništa, idemo dalje, vodi Australijanac u trećem setu, serviraće Srbin.

1:1 - Napeto, napeto... Kirjos je dočekao da Nole napravi dva kiksa, time je stigao do 30:30 na Srbinove servise, ali je Đokvoić tada krenuo da igra sjajno bekhendom, a taj udarac mu je i doneo dva naredna poena, ujedno i gem.

0:1 - Šteta! Dve brejk lopte je imao Novak Đoković na startu treće deonice, ali šta je sve Kirjos potom uradio... Najpre je "fintirao" da će servirati ispod ruke, pa izveo normalan servis (i, to je umalo bio as), potom je Đokovića malo "prošetao" po osnovnoj liniji, a nakon što je obe brejk šanse spasao, Australijanac je "dodao gas" i razornim servisima osvojio gem. 

Đoković tokom vimbldonskog finala protiv Kirjosa / FOTO: Tanjug/AP


Zanimljivost (koja može prilično da prija svima koji navijaju za Noleta) - Do ovog turnira, Đoković je 103 puta u karijeri imao rezultat 1:1 (u setovima) u mečevima koji se igraju na tri dobijene deonice. I, pobedio je u čak 85 slučajeva. Što se tiče Vimbldona, do ove godine na njemu ima učinak od 22 pobede i dva poraza, nakon što je rezultat 1:1 u setovima. A četiri puta je u finalima Vimbldona Nole bio u situaciji da je 1:1 posle dva seta i - sva četiri puta je osvojio titulu! A ovo je, inače, prvi put u karijeri da je Novak osvojio set protiv Kirjosa. A "gde je jedan, tu su i tri"... 

Nik Kirjos besni tokom finala Vimbldona 2022 kada se neko od gledalaca oglasio usred razmene udaraca s Novakom Đokovićem / FOTO: Tanjug/AP

6:3 - SET ZA ĐOKOVIĆA, BESNI KIRJOS! Koliko je samo bio važan prvi poen u gemu u kome je Đoković servirao za osvajanje seta. A odigrali su akteri finala izuzetno atraktivnu razmenu, uz bravure na mreži gde se bolje snašao Australijanac i, na oduševljenje publike, fantastičnom reakcijom poveo. Na tome nije stao, već je za tili čas poveo i sa 0:40. Dve brejk lopte je Nole spasao odličnim servisima, a onda je naterao suparnika na neiznuđenu grešku (11. na ovom meču), no Kirjos je potom došao do četvrte brejk lopte kada je Nole prejako poslao lopticu (i utrošio uzalud jedan "čelendž" da se to proveri), da bi potom Australijanac bio nadmudren sjajnim dropšotom. Pritom je neko iz publike dobacivao tokom duge razmene, na šta se Kirjos (ne previše teatralno) požalio sudiji. Gem je potrajao, ali ne previše - Nik je izgubio dva poena, i to brzo, a onda otišao na "klupu" i besneo zbog tog dobacivanja s tribina.

Đoković tokom finala Vimbldona sa Kirjosom / FOTO: Tanjug/AP

5:3 - Još jedan "kratak" gem u kome je servirao Kirjos, ali sada će Nole servirati da osvoji set.

5:2 - Đoković nastavlja da igra izvrsno u drugoj deonici. Istina, malo je bilo strepnje na 30:30, ali je izdržao taj nalet Australijanaca i uz dva osvojena poena osvojio gem. Još jedan mu treba za izjednačenje u setovima.

4:2 - Ekspresno dobije gem od strane Kirjosa, uz samo jedan izgubljen poen. Ne da se Australijanac...

Nik Kirjos na finalu Vimbldona 2022 protiv Novaka Đokovića / Foto: Tanjug/AP

4:1 - Auh... Važan, vrlo važan gem, osvaja ga Novak! Poveo je Srbin sa 40:15 uz dobru kontrolu igre servisom, ali je onda Kirjos iz trka u levu stranu poslao neodbranjivu bekhend dijagonalu i iznenadio Noleta. Đoković je potom "uhvaćen na pogrešnoj nozi", pa je Australijanac, posle nekoliko "ravnih" bekhenda - izašao na mrežu i, iz drugog puta, smečom izborio izjednačenje. Dva naredna poena, međutim, servisima je odlično "pripremio" aktuelni šampion, pa je osvojio i njih, i gem. Vrlo važan gem.

3:1 - Brejk Đokovića! To se čekalo! Na "nuli" je ostavio Nole Kirjosa, i to jer mu je bekhend "proradio", počeo je i mrežu da pogađa na idealne načine (i izvinjavao se), ali - potpuno zasluženo je preokrenuo zbivanja na terenu u svoju korist. Onaj prethodno opisani dugi poen, na 30:30 u minulom gemu, potpuno je podigao samopouzdanje šampionu, a uzdrmao Australijanca.

Novak Đoković na finalu Vimbldona 2022 protiv Nika Kirjosa / Foto: Tanjug/AP

2:1 - Kakav gem i kakav odgovor, kakvi živci Srbina! Druga forhend greška Đokovića na ovom meču dovela je do toga da Kirjos povede sa čak 7:1 u dužim razmenama u finalu, a time i da izjednači na 30:30. Ali, najteži poen u ovom susretu, posle 21 udarca, potom je osvojio Novak, koj ije pogledao ka svojoj loži i vrlo zadovoljno, stežući reket kao da steže pesnicu, otišao da iznova servira. Osokljen tim poenom, i narednu dugu razmenu je rešio u svoju korist, a time je i gem osvojio. Da li je ovo najava početka preokreta?

Nik Kirjos na finalu Vimbldona 2022 protiv Novaka Đokovića / Foto: Tanjug/AP

1:1 - Nastavlja Kirjos da nestvarno servira. Stigao je već do deset asova, poveo sa 40:15 i onda napravio propust, misleći da Nole šalje lopticu u aut nije ni odigrao - a Đoković je pogodio liniju. Međutim, izuzetnim servisom naterao je aktuelnog šampiona na grešku, pa je tako Australijanac dobio gem.

1:0 - Odličan početak druge deonice za branioca titule. Gotovo savršeno odigrano od strane Novaka Đokovića, koji je poveo.

U svim niškim kafićima - svi ovog popodneva gledaju prenos finala Vimbldona između Novaka Đokovića i Nika Kirjosa / Foto: A. Ilić

4:6 - Set za Kirjosa, debitanta u grend slem finalu, koji jeste napravio tri neiznuđene greške u ovom gemu, ali je na 40:40 odservirao dva asa! Šta reći osim - zasluženo, nema šta. Ali, možemo dodati i sledeće: Do ovog turnira, Đoković je 81 put u karijeri izgubio prvi set u mečevima koji se igraju na tri dobijene deonice. I, preokret za pobedu je napravio čak 42 puta. Što se tiče Vimbldona, do ove godine na njemu je 18 puta gubio prvi segment igre, ali je 10 puta preokretao to do svog trijumfa. Od 15 grend slem finala u kojima je gubio prvi set, sedam ih je rešio u svoju korist, od čega mu je učinak na Vimbldonu dve pobede i poraz.

Novak Đoković na finalu Vimbldona 2022 protiv Nika Kirjosa / Foto: Tanjug/AP

4:5 - Ekspresno je odgovorio Nole. Novi "brz" gem našeg tenisera, koji je uspeo da rezultatski priđe, ali će Kirjos sada servirati za osvajanje prvog seta, zahvaljujući jedinom brejku na meču koji je upravo on i napravio.

3:5 - Čudesno servira Kirjos, čudesno... Za minut i koji sekund pride osvaja gem, bez izgubljenog poena, uz peti as na meču i servise posle kojih je loptica išla brzinom od preko 215 kilometara na sat. Nema šta, briljantno igra australijski teniser u svom prvom grend slem finalu.

Nik Kirjos na finalu Vimbldona 2022 protiv Novaka Đokovića / Foto: Tanjug/AP

3:4 - Uh, konačno (opet) odličan gem Novaka Đokovića. Na "nuli" je ostavio rivala, iako je Kirjos, nonšalantno a vrlo atraktivno, usred jednog poena iznenadno odigrao lopticom "kroz noge". Đoković je uspeo da poentira i tada, a i uz odlične servisi, i u svim ostalim odigranim poenima u "svom" gemu. Ipak, još uvek ima brejk zaostatka...

2:4 - Skoro dvadeset minuta igre, a Kirjos je napravio samo jednu jedinu neiznuđenu grešku. Novak ih je napravio pet. Uz četvrti as, Australijanac, a ponovo bez izgubljenog poena, došao je do "potvrde brejka", i vođstva od dva razlike. Nema šta, bolji je u ovim trenucima Nik, koji neretko koristi servis-volej igru. I to impresivno je koristi...

Novak Đoković na finalu Vimbldona 2022 protiv Nika Kirjosa / Foto: Tanjug/AP

2:3 - Brejk Kirjosa! - Nestvarno igra Austrlijanac u ovim trenucima. Ne samo da je "napao" Noletov servis, već je uspeo da ga i ukroti, i da odmah preuzme inicijativu. Već trećim odličnim "dropšotom" na meču je prednost od 15:30 uvećao na onu koja znači dve uzastopne brejk lopte, da bi se Novak pobrinuo da prvu anulira tako što je sjajno, pod noge, poslao lopticu rivalu. Drugu, međutim, nije - jer je napravio dvostruku servis grešku... Probao je da izvede as, što nije uspeo za svega nekoliko centimetara, a onda je Nole išao na rizik, još jednom vrlo snažno servirao, ali opet - nerpecizno.

2:2 - Strašan odgovor Kirjosa. Za minut i po je dobio servis-gem, i to prvi put na meču bez izgubljenog poena! Fantastičan početak finala, nema šta...

Nik Kirjos na finalu Vimbldona 2022 protiv Novaka Đokovića / Foto: Tanjug/AP

2:1 - I pored toga što je Kirjos izveo jedan fantastičan potez forhendom, pogodivši na čudesan način paralelu (što mu je i donelo poen), Đoković "ne odstupa" od ideje da servisima diktira tempo. I, to mu, za sada, fantastično ide. Opet je osvojio "svoj" gem bez ikakve panike, pokazavši da je vrlo, vrlo motivisan, ali i vrlo koncentrisan na početku ovog finala. S druge strane, Kirjos svojim potezima kao da hoće da od meča napravi istinski spektakl, uz ezgibicije, ali ne zaostaje Nole za tim, kada već dođe do atraktivnih razmena...

1:1 - Auh, kakav gem! Đoković je svašta preživeo u njemu. I vođstvo rivala od 40:0 jer je Kirjos dobio i treću dugu razmenu (od tri odigrane na ovom meču), pa je potom iz drugog servisa uspeo da izvede as, a onda je probao da reši gem serviranjem "ispod ruke". Ipak, Đoković se nije dao iznenaditi, pa je osvojio i taj, i naredni poen, no - potom je Nole pogrešio kod "dropšota" i, posle četiri minuta borbe (dvostruko duže nego kada je Đoković servirao malopre), rezultat je 1:1.

1:0 - Dobro je počelo. Iako je Kirjos pripretio na samom početku, dalje od dva poena nije uspeo da dođe. Đoković je podigao nivo serviranja pred kraj "svog" gema, a potom je u njegovoj završnici Australijanac napravio svoju prvu grešku.

15.09 - Počelo je finale Vimbldona, prvi servisa Đoković!

15.05 - A ONDA JE NA TRIBINE UŠLA ONA... Pred sam početak finala Đoković - Kirjos, svi na Vimblodonu su gledali u nju (FOTO)

Nik Kirjos na finalu Vimbldona 2022 protiv Novaka Đokovića / Foto: Tanjug/AP

15.02 - Obavljeno je bacanje novčića, Kirjos je pobedio tom prilikom i, zanimljivo, izabrao da najpre prima servise rivala. Kreće zagrevanje, pa onda i meč.

15.00 - Izašli su na teren Nole i Nik. Kratko raspremanje i jednog i drugog, uzimanje tečnosti, namšetnjee opreme, odabir reketa, pa onda zagrevanje i.. za oko deset minuta - počinje borba za grend slem titulu.

14.58 - Akteri finala su izšali iz svlačionica. Kreću se kroz zgradu, ka izlazu koji vodi na Centralni teren.

14.45 - Novak Đoković je pred finale trenirao sa Hrvatom Milijem Poljičakom, finalistom junirskog nadmetanja na Vimbldonu, a posebno je interesatno što je sve pomno pratio Kirjos, "špijunirajući" Noletov ritern (Poljičak ima vrlo snažan servis, pa ga je verovatno baš zato aktuelni šampion i odabrao za ovaj trening)

Zašto termin finala nije idealan za Novaka?

Termin meča za titulu je idealan za gledaoce, ali ne i za Srbina koji se nakon četvrtfinala (u kome je izgubio prva dva seta) požalio da mu je je bilo veoma toplo, te da mu je upravo to najviše smetalo da igra onako kako voli.

A danas se u Londonu očekuje sunčano i vedro vreme sa temperaturom od 28 stepeni. To je toplije, nego kada je Nole igrao protiv Janika Sinera u pomenutom četvrtfinalu...

Ipak, Đoković ne bi trebalo da se obazire na vremenske uslove, s obzirom na to da je šestostruki šampion Vimbldona, a sa druge strane debitant u ovakvim mečevima.

Zašto je ovaj zadatak "strašan" za Novaka Đokovića?

Kirjos voli velike mečeve i sigurno da će učiniti sve da nastavi seriju pobeda protiv srpskog igrača. Naime, ne samo da nikada nije izgubio od Novaka (trenutno je 2-0 za momka iz Kanbere), već nikada nije izgubio ni set od Đokvića. Ipak, ovo će im biti prvi put da igraju meč na tri dobijene deonice.

Podsetimo, trofej u ženskoj konkurenciji osvojila je Jelena Ribakina, Ruskinja koja je pre nekoliko godina rešila da promeni državljanstvo.

BONUS VIDEO: VELIČANSTVENI NOVAK: Top 10 tenisera po nedeljama provedenim na čelu ATP liste

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a