TENISKI ŠOK: Novak Đoković izgubio na startu turnira u Monte Karlu, Fokina priredio senzaciju!

A. Ilić

12. 04. 2022. u 18:27 >> 18:32

NAJBOLjI teniser sveta Novak Đoković poražen je od Alehandra Davidoviča Fokina sa 2:1 u setovima (3:6,7:5, 1:6)

ТЕНИСКИ ШОК: Новак Ђоковић изгубио на старту турнира у Монте Карлу, Фокина приредио сензацију!

FOTO: EPA

U prvom meču posle 48 dana pauze Novak je previše grešio i tako dozvolio raspoloženom protivniku da napravi iznenađenje.

U prvom meču posle 48 dana pauze Novak je previše grešio i tako dozvolio raspoloženom protivniku da napravi iznenađenje.

Davidović Fokina će u narednoj rundi igrati protiv pobednika meča David Gofan-Danijel Evans.

Đoković - Davidovič Fokina 3:6, 7:6 (5), 1:6

Treći set

1:6 - Đoković je rivalu dao brejk loptu, a Španac je nije iskoristio. Još jednom je potom Novak odlično reagovao. Nekoliko puta videli smo izjednačenje, a na kraju dolazi do drugog seta Davidovič Fokina.

1:5 - Potpuno je van meča Novak Đoković koji sada može da servira za ostanak u meču.

FOTO: EPA

1:4 - Đoković je imao brejk loptu ali nije želeo da rizikuje, a rival je to iskoristio da ga natera na dve vezane greške i gem loptu na kraju. Nakon 200 odigranih poena Davidovič Fokina dolazi do novog brejka.

1:2 - Novak igra na mahove, sada je još jednom usledio loš period  kada rival dolazi do četvrtog gemau nizu. Sada bekhend nešto bolji, ali je Srbina izdao forhend. Drugi put u tri gema trećeg seta Španac dolazi do brejka! Tri brejk lopti je iznudio Davidovič Fokina - Đokoviću sa druge strane nedostaju poeni iz drugog servisa, ali je još jednom izborio gem loptu. Sjajan je u pravom trenutku bio Đoković koji je krajnjim naporima došao do gema. 

FOTO: EPA

0:2 - Nastavio je Španac u istom ritmu i na svoj servis potvrdio brejk iz prvog gema trećeg seta.

0:1- Imao je Đoković dve gem lopte. Prvu nije iskoristio, a ni drugu. Đoković je negodovao zbog jakog vetra - uzvikivao je "neverovatno, ceo život ovde ovaj vetar", a potom dozvolio rivalu brejk. Zanimljivo je da u drugom setu Đoković nije uopšte slao loptice u sredinu. Gađao je rivalov bekhend, dok je u prvom setu bio ravnopravniji između forhenda i bekhenda.

Drugi set

Taj-Brejk - Poveo je Fokina 1:0. Nakon drugog servisa Đokovića i duže razmene poveo je Španac 2:0. Greši zatim na mreži Fokina. Đoković je besno uzviknuo "ćuti" nekome na tribinama, a Španac je poveo 3:1. Vraća mini-brejk Đoković - 2:3. Izglednu priliku sa mreže ne koristi Đoković koji šalje lopticu u mrežu za 2:4.Đoković se održava u taj-brejku, sa dva vezana poena dolazi do 4:4. Poentirao je Španac u narednom poenu, odgovorio je i Đoković - 5:5. Set lopta za Đokovića nakon odlične i duge razmene - na kraju je pogrešio Španac. Konačno, Đoković dolazi do 7:5 i izjednačuje u setovima.

6:6 - Đoković je bio pravi kada je bilo najpotrebnije, na oduševljenje publike poveo je 30:0, a potom pogrešio na mreži. Nesporna je želja Španca koji se još jednom bacio kao fudbalski golman. Meč je počeo u beloj majici, a završiće ga u crvenoj. Ipak, Đoković nije dozvolio da se meč završi sada, već idemo u taj-brejk.

FOTO: Tanjug/AP

5:6 - Ponovo Španac igra kao na početku meča. Dve gem lopte za Fokinu koji dolazi do 12. bekhend vinera. Ipak, pita se i Novak koji mu ne dozvoljava da završi gem. Već u narednom gemu nova greška Đokovića koji će sada servirati za ostanak u meču.

5:5 - Novak Se ponovo mučio na svoj servis, dozvolio je dve brejk lopte protivniku. Prvu spasava Srbin. Drugu ne. Igraće se još u ovom setu.

FOTO: EPA

5:4 - Tri brejk lopti imao je Novak Đoković, a Davidovič Fokina u ovom trenutku deluje kao Novak na samom startu meča, nemoćno i nezainteresovano. Čini se da ga je povreda omela, ali ruku na srce bacanjem tokom poena sam ju je skrivio.

4:4- Čini se da je povreda ruke iz pređašnjeg gema Alehandra Davidoviča Fokina izbacila iz ritma. Ima Đoković tri gem lopte na svoj servis. Nakon 99 minuta igre došli smo do prvog as udarca, Nole je do njega došao u presudnom trenutku.

3:4 - Usledio je manji prekid nakon poena Novaka Đokovića i bacanja Španca, koji je napravio golmansku paradu u pokušaju da dođe do loptice, dva odlična napada Đokovića za 30:0. Priveo je gem do kraja sigurno Đoković za novi brejk

FOTO: Tanjug

2:4 - Velika promena na terenu. Đoković je uzeo posledljih 10 poena od 11 odigranih i došao do 30:0, usledila je ipak greška, koja je prekinula tu fantastičnu seriju.  Davidovič Fokina je poslednjim atomima snage pogodio dijagonalu, a potom u najvažnijem trenutku još jednom greši Nole za 30:40. Imao je Novak priliku sa mreže da dođe do prednosti, a njegov smeč je na iznenađenje mnogih u dvorani otišao daleko iza linije... Novi brejk za Španca.

2:3 - Nastavio je Novak gde je stao i konačno došao do brejka. Vratio se Đoković potpuno u meč, te sada servisom može da dođe do izjednačenja

1:3 - Razbesneo se sada Novak , imao je tri gem lopte, iskoristio prvu i konačno lako došao do gema.

FOTO: Tanjug

0:3 -  Imao je gem loptu Fokina, usledile su dve greške, a potom i brejk lopta Đokovića. . Nakon nestvarne razmene Đoković je pogrešio. Vratio je dva snažna smeč udarca, a zatim je usledila loša dijagonala Đokovića. Au, kakav tenis gledamo, sada je Fokina lobovao Đokovića, kakvu je priliku imao, ali aut - brejk lopta Novak Đoković. Bez mnogo problema Španac je spašava. Još  jednom fenomenalan forhend Đokovića i nova brejk lopta za Srbina, treća u gemu... Delovalo je da će Novak dobiti gem, ali je iz naizgled bezizlazne situacije Španac uspeo da se odbrani, nastavila se još nekoliko minuta lavovska borba, a ubedljivo najduži i najlepši gem Španac koji sada ubedljivo vodi!

FOTO: Tanjug

0:2 - Đoković je svestan da mu ne radi bekhend, te većinu udaraca šalje forhendom, a rival ovog puta uz dve greške daje mu dve gem lopte. Prvu ne koristi Đoković, a ni drugu. Fokina napada sve kratke lopte, te još jedan gem uvodi u neizvesnost. U nastavku duplom servis greškom Đoković daje novu brejk priliku rivalu!

0:1 - Na startu drugog seta više problema za Fokinu, koji dozvoljava Đokoviću brejk loptu, a nakon drugog servisa i fine prilike ne koristi je Novak. Đoković usred jakih naleta vetra uporno pokušava da odigra skraćene lopte, a samo dva puta je uspeo da prebaci mrežu rivala. Fokina mu u nastavku gema drugu priliku za brejk nije dozvolio, te dolazi do novog vođstva. Zanimljivo je da Fokina većinom riternira u sredini terena, nije želeo mnogo da rizikuje zbog vetra ito mu je dalo rezultat.

Prvi set

3:6 - Još jednom brejk lopta za Fokinu koji dolazi do prvog seta. Igralo se 44. minuta u prvom setu. Tri od pet imao je Davidovič Fokina kada su brejk prilike u pitanju, 14 naspram osam vinera, te zasluženo vodi 1:0 u setovima.

3:5 - Odlično, treća skraćena lopta Srbina donela je dosta problema Fokini i ujedno prekinula njegov nalet. U ovom trenutku jasna je Đokovićeva želja da igra kraće poene, silovito je riternirao za 30:30. Ipak, već u narednom napadu Fokina odličnim forhendom dolazi do gem lopte. Zanimljivo je da iz Bekhenda Novak ima 0-7, što je u njegovoj igri redak slučaj.

3:4 - Alehandro Davidovič Fokina igra preko granica svojih mogućnosti. Đoković na momente nema odgovora na njegove oštre paralele. Ipak, drugim servisom Novak dolazi do gem lopte. Treba istaći i vetar koji snažno duva u Monte Karlu koji definitivno ima uticaja na igru, upravo je to u jednom trenutku uticalo da Đoković pogreši i da rivalu priliku da izjednači. Uspeo je da potvrdi Novak brejk i što je najvažnije za njegovo samopouzdanje nije ovog puta dozvolio rivalu priliku za brejk loptu. Popravio je Novak procenat dobijenih poena na prvi servis koji je sada 11/22.

FOTO: Tanjug

Tekst potpisa

2:4 - Dva poena sada vezuje Novak, a njegov nalet u začetku prekida rival sjajnom dijagonalom. Ipak, krenuo je da služi Srbina bekhend i sada dolazi do dve brejk lopte. Konačno Novak dolazi do brejka.

1:4 - Ponovo je imao rival 30:0, ali je Novak vezao tri poena i servirao za gem. Pokušao je još jednom da skraćenim udarcem iznenadi Fokinu, a ovaj odličnim kretanjem predvideo je potez Srbina i izjednačio. Još jednom je Novak rivalu dozvolio brejk loptu, treći put iz isto toliko gemova, Iskoristio je Alehandro priliku nakon zaista loše procene Đokovića na mreži i dolazi do drugog brejka na oduševljenje publike! Jako loše, tako se u ovim trenucima može opisati Đokovićeva igra, loše se kreće, ubacio je tek 16 od 25 prvih servisa, rivalu je u svakom gemu na svoj servis dozvolio bar jednu brejk loptu, a Fokina je u dva navrata to iskoristio.

1:3 - Nikako ne funkcioniše Novakov bekhend udarac, šest grešaka do sada napravio je upravo iz tog poteza. Fokina dolazi do tri bejk lopti, a onda Novak furiozno riternira, to je bio ujedno prvi poen na servis rivala - 15:40. Potom Španac sjajno napada Novaka i dolazi do potvrde brejka

1:2 - Nastavlja Španac u istom ritmu, došao je brzo do dve brejk lopte - 15:40. Odlično je igrao na mreži, a Novak nije uspeo da parira njegovim ritern udarcima.  Rizikovao je Nole i nakon toga, pokušao je skraćenim udarcem koji završava na mreži!

FOTO: Tanjug

1:1 - Bez mnogo problema i bez izgubljenog poena Davidovič-Fokina dobija svoj prvi servis gem.

1:0 - Dva puta pogrešio je Fokina iz forhenda i Đoković na svoj servis dolazi brzo do dve gem lopte. Prvu ne koristi Srbin. Nije iskoristio Nole ni drugu, loše je procenio kretanje Španca, koji je pročitao njegov potez. Došao je potom Davidovič-Fokina do brejk lopte. Nakon nekoliko izjednačenja uz malo muka Đoković dobija uvodni gem. Pedeset posto uspešnosti prvog servisa imao je Novak 6/12.

FOTO: Tanjug

UOČI MEČA:

 Fokina je za sat i 39 minuta savladao Markosa Đirona iz Sjedinjenih Američkih Država u prvom kolu mastersa u Kneževini sa 7:5, 6:3.

Đokoviću će ovo biti prvi meč nakon poraza u četvrtfinalu Dohe od Jiržija Veselog 24. februara.

Novak je pred današnji meč govorio o periodu iza sebe...

- Ove godine sam doživeo što nikada nisam doživeo u svojoj karijeri, u svom životu. Sigurno da je mentalno i emotivno ostavilo nekog traga. Koliko je to veliko, koliko će to da me prati, ne znam. To je nešto što ne mogu da predviđam i ne mogu da trošim energiju da razmišljam o tome koliko će to da me prati - rekao je Đoković.

Pred meč je Novak Đoković imao vremena za navijače, sa mnogima se slikao i družio, a među njima su bile i manekenke.

Nešto ranije u toku dana Đoković je demonstrirao fudbalske sposobnosti u društvu brazilske zvezde Nejmara. 

 Ukoliko preskoči prvu prepreku, u krugu potencijalnih Novakovih rivala su: Danijel Evans, Roberto Bautista Agut, David Gofan ili kvalifikant.

BONUS VIDEO: SASTANAK VUČIĆA I ĐOKOVIĆA: Ovako je izgledao susret predsednika Srbije i najboljeg tenisera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)