MEDVEDEV JE VEĆ IZGUBIO PRVO MESTO, ALI... Đoković ga prestiže, no Rus nije najkraće bio na vrhu

D. N.

15. 03. 2022. u 10:21

NOVAK Đoković se od sledećeg ponedeljka vraća na prvo mesto ATP liste, a Danil Medvedev, koji trenutno zauzima tu poziciju, ukupno će na njoj provesti tri sedmice. To, iako deluje kao kratak period, nije i najkraća "vladavina" u svetu tenisa, kada se o muškarcima radi.

МЕДВЕДЕВ ЈЕ ВЕЋ ИЗГУБИО ПРВО МЕСТО, АЛИ... Ђоковић га престиже, но Рус није најкраће био на врху

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Rus koji je nedavno od Noleta preuzeo čelnu poziciju ATP rangiranja doživeo je u nedelju uveče senzacionalni poraz na Indijan Velsu.

To što je Gael Monfis, posle preokreta, pobedio Medvedeva, dovelo je do toga da Rus na vrhu bude samo od 28. februara do sledećeg ponedeljka, 21. marta, što ga svrstava na treće mesto liste najkraćih boravaka na čelnoj poziciji svetskog rangiranja tenisera.

Svega jednu nedelju na prvoj poziciji je bio Pat Rafter, karijeru je sa dve sedmice na vrhu završio Karlos Moja, a Medvedev je treći sa tri nedelje (i šansom da to uveća u nastavku svog bavljenja "belim sportom").

Sledeći koje može da prestigne su Tomas Muster, Marselo Rios i Jevgenij Kafeljnikov, koji su po šest nedelja bili ATP vladari.

Manje od deset nedelja su na čelnoj poziciji bili i Huan Karlos Ferero i Džon Njukomb (po osam sedmica), te Marat Safin (devet).

Monfis je majstor, ali... ovo jeste senzacija

Iako je Monfis veliki majstor tenisa, tek drugi put u karijeri je uspeo da pobedi igrača koji je prvi na ATP listi. A igrao je čak 20 takvih mečeva.

Sada je na učinku 2-18 protiv lidera ATP liste, a prethodno je uspeo da pobedi samo Rafaela Nadala, davne 2009, u četvrtfinalu turnira u Dohi.

Inače, protiv Medvedeva Francuz od juče vodi sa 2:1 u pobedama.

Šta je Medvedevu trebalo da zadrži prvo mesto na ATP listi?

Da bi zadržao prvo mesto ATP liste, Danil Medvedev je morao da dogura bar do četvrtfinala u Indijan Velsu, ali je poražen dva stepenika pre tog cilja.

Inače, Danil Medvedev nikada nije prebrodio treće kolo turnira u Indijan Velsu - ispadao je, redom, u prvom, pa dvaput u drugom, a onda u trećem. 

Sada ga je poraz koštao i čelne pozicije, pa će se na nju narednog ponedeljka vratiti Novak Đoković.

Što se Monfisa tiče, njega čeka duel sa španskom senzacijom Karlosom Alkarazom, koji je svog iskusnog i teniski nimalo naivnog sunarodnika Roberta Bautista Aguta deklasirao sa 6:2, 6:0.

Teniseri sa najviše nedelja na prvom mestu ATP liste


1. Novak Đoković (Srbija) 361
2. Rodžer Federer (Švajcarska) 310
3. Pit Sampras (SAD)  286
4. Ivan Lendl (Čehoslovačka) 270
5. Džimi Konors (SAD) 268
6. Rafael Nadal (Španija)  209
7. Džon Mekinro (SAD) 170
8. Bjern Borg (Švedska)  109
9. Andre Agasi (SAD) 101
10. Lejton Hjuit (Australija) 80

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest