NBA ČUDO: Strašan MVP okršaj Nikole Jokića i Embida, ludi meč za pamćenje! (VIDEO)

D. N.

15. 03. 2022. u 07:00

KO će biti MVP (najkorisniji igrač) NBA lige možda je odlučila utakmica u kojoj je Nikola Jokić naspram sebe imao Džoela Embida, glavnog takmaca za ovu nagradu.

НБА ЧУДО: Страшан МВП окршај Николе Јокића и Ембида, луди меч за памћење! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

A kakva je to samo utakmica između Filadelfija seventisiksersa i Denver nagetsa bila...

Isprva - nokautirani gosti iz Kolorada, Jokić neprepoznatljiv, više lopti izgubio nego koševa dao, rival poveo sa 19 razlike...

A onda?

Onda je "Jokić rešio da se pojavi" - poveo je Nagetse do čuda i ono se na kraju videlo na semaforu: 110:114 u korist oslabljenog Denvera, protiv Embida, bivšeg MVP-a lige Džejmsa Hardena i ostatka Seventisiksersa.

Ali krenimo redom, jer svaka dobra priča - baš tako počinje.

Vatrogasci i MVP vatra

Uoči početka meča u Filadelfiji, na tribinama se pojavila i grupa vatrogasaca. Nisu baš iz samog grada u kome je meč održan, već žive i rade malo dalje. Ne previše daleko. Svojevremeno su iz požara koji je zahvatio jednu porodičnu kuću spasili sadašnjeg igrača Denvera Našona "Bounsa" Hajlenda i njegovog brata, pa su od tada ostali u divnim odnosima.

Kako je Hajlend sada gostovao u Filadelfiji, nabavio je karte za rodbinu, prijatelje i, naravno, vatrogasce koji su mu život spasili...

Druge NBA vatre su gorele ovih dana, jer se očekivao MVP okršaj dva najveća kandidata za prestižnu nagradu. 

S jedne strane Džoel Embid, vođa Seventisiksersa, koji je do ovog meča prosečno ostvarivao 29,8 poena po utakmici, 11,3 skokova, 4,4 asistencije, 1,14 blokadu i 1,1 osvojenu loptu. A sa druge strane, naravno, Nikola Jokić, koji je u Filadelfiju stigao uz proseke od 26,1 poen po meču, 13,8 skokova, 8,1 asistenciju, 1,3 "krađe" i 0,8 blokada.

Ali, iako su mediji "podgrejavali" plamen ove borbe košarkaških giganata pod obručima, njih dvojica su imala samo reči hvale jedan za drugog. To se videlo i kada je dan ranije Jokić pričao o Embidu, a i kada je, tokom prethodne sedmice, Džoel Embid govorio o srpskom centru.

Problemi, problemi...

Filadelfija je "zaskočila" goste od samog početka. Jokić je za celu prvu četvrtinu samo dvaput pogodio koš rivala, a imao tri izgubljene lopte. Sa njim na parketu, Nagetsi su u tom periodu primili 11 poena više nego što su dali, a nedugo po njegovom izlasku gubili su sa čak 19 poena razlike.

Šut sa distance "nije postojao" u ekipi Denvera, Embid se naslađivao (12 poena iz šest prvih šuteva), u odbrani domaćih briljirao Tibuli, u napadu skoro nepogrešivi bili i Harden, i najbolji NBA drug Bobana Marjanovića Tobajas Heris, a i supertalentovani Maksi.

Sredinom druge deonice semafor je pokazivao 54:35 za Filadelfiju, navijači u dvorani su bili u euforiji, počeli su da ismevaju Jokića što traži faul "kad ga nema" (iako svi drugi vide da je prekršaj bio, ne i sudije) ...

Dobacivali su i Jokićevoj zameni Demarkusu Kazinsu "da nije za elitnu ligu", vikali "MVP!" kada bi Embid poentirao, ali...

"Dobar dan, ja sam Nikola Jokić"

Srpski as se "pojavio" na terenu pred kraj druge deonice. Nateravši Embida na treću liču grešku, a sam lišen tih briga, Jokić je počeo da se poigrava sa rivalima. 

Bilo je tu i tačdaun dodavanja...

... a i dodavanja bez gledanja, u kontranapadu:

Divio se tim potezima i Kevin Durant:

I, do poluvremena, zaostatak Denvera je bio smanjen na 58:53, a Jokić je dogurao do 13 poena, uz šest skokova i pet asistencija.

Ali na tome se nije zaustavio.

Predvodivši nalet Nagetsa i po povratku timova iz svlačionica, srpski centar je, s ostatkom ekipe iz Denvera, uspeo da preokrene rezultat i, pri 61:63 u korist gostiju, pojasni domaćoj publici da ova utakmica uopšte nije rešena.

Naprotiv.

Vatra koju nisu mogli da ugase

Filadelfija se sredinom treće deonice konsolidovala, a Embid sa svojih 12 poena u njoj dogurao do 29 pred poslednjih 12 minuta igre. Bio je najznačajniji što su Seventisiksersi u završnu četvrtinu ušli sa 88:81 u svoju korist.

Ali ušli su potpuno nespremni za ono što se potom desilo.

Najpre je vređani Demarkus Kazins utišao publiku dvema trojkama.

A onda je na scenu stupio mladi NBA novajlija "Bouns" Hajlend.

Jedna trojka sa desetak metara...

Pa druga.

Onda treća, u 70-ak sekundi razmaka.

Filadelfija nije znala šta ju je snašlo, iako trener Denvera Majkl Meloun još uvek nije vraćao Jokića u igru. Obično bi to uradio u završnih osam i po, do deset minuta utakmice, ali igrao se 43. (od 48 minuta), a srpski as je i dalje bio na klupi.

Kada je ušao, napetost je počela da raste jer je Filadelfija krenula na sve ili ništa.

I povela je sa 108:107 dva minuta pre kraja slobodnim bacanjima Džejmsa Hardena.

Ali svoju četvrtu trojku u četvrtoj četvrtini tada je dao Hajlend.

A onda je Nikola Jokić, posle promašaja Embida, pri vođstvu Denvera od 108:110 izveo jedno od onih "ono njegovo, što niko ne očekuje" - i poentirao iz prodora za nedostižnih +4:

Iako je ostalo dovoljno vremena da Filadelfija odgovori, zbunjena sjajnom igrom gostiju, to nije uspela. Posle jednog slobodnog bacanja Vila Bartona, za 110:113, Filadelfijin Niang je probao da iz levog ugla pogodi trojku. Nije bio uspešan, probao je da se "ispravi", a onda je Jokić došao do lopte, bio fauliran i jednim pogođenim penalom postavio konačan rezultat.

U ovoj pobedi Nikola Jokić je imao statistiku kakva je i mogla da se očekuje od MVP-a lige: 22 poena, šut za dva poena 7/13, za tri 1/3, uz 13 skokova, osam asistencija, dve osvojene lopte i dve blokade. Posle tri izgubljene lopte u prvih devet minuta utakmice, u nastavku je samo dvaput napravio takav kiks.

Bouns Hajlend je meč završio sa 21 poenom, Vil Barton je pobedi doprineo sa 20, dok je u taboru domaćih odskočio, očekivano, Džoel Embid - 34 poena (šut iz igre 11/20, od čega trojke 3/3), uz devet skokova, četiri asistencije, dve blokade, jednu krađu i pet izgubljenih lopti. Harden je meč okončao sa 24 poena, 11 asistencija i devet skokova.

Zanimljivo: Jokić gubi u međusobnim duelima

Nikola Jokić i Džoel Embid nisu igrali jedan protiv drugog više od dve godine, tačnije od decembra 2019. A u međusobnim okršajima, srpski as je u noći za nama odneo tek drugu pobedu, od šest takmičarskih nastupa protiv rivala za ovosezonsku MVP nagradu.

Šta čeka Denver nagetse - raspored i tabela

Ekipa iz Kolorada, predvođena Nikolom Jokićem, nastavlja svoju turneju "po istoku", a drugi od tri meča kao gost odigraće u sredu protiv Vašington vizardsa.

Prekinuvši seriju od dva uzastopna poraza (od Golden Stejta i Toronta), Denver nagetsi sa učinkom 41-28 zauzimaju šesto mesto u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a Filadelfija je 41-26 druga na "istoku".

Podsetimo, po šest najboljih ekipa iz obe konferencije direktno ide u plej-of, a one od sedmog do 10. mesta razigravaju se u tzv. "plej-in turniru". 

 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I DONČIĆ SE SMEJU SVIMA: Kakve reči čuvenog NBA asa (VIDEO)