SVAŠTA! Novak Đoković će 14. marta imati više bodova od Medvedeva, a neće biti prvi na ATP listi

D. N.

28. 02. 2022. u 15:52

NOVAK Đoković trenutno nije prvi na ATP listi, Danil Medvedev zauzima tu poziciju, ali iako će Srbin za dve sedmice imati više bodova od Rusa, neće ga tada "smeniti" sa vodeće pozicije.

СВАШТА! Новак Ђоковић ће 14. марта имати више бодова од Медведева, а неће бити први на АТП листи

Tanjug/AP

Podsetimo, trenutno ruski teniser ima 8.615 bodova, a Nole 8.465, zbog čega od ovog ponedeljka i nije više vodeći, već drugi.


Bodovna slika će se promeniti 14. marta, i to ne Novakova, već ona vezana za Medvedeva, jer će mu se tada oduzeti bodovi sa prošlogodišnjeg turnira u Marselju.


Pomenutog datuma će mu se obrisati 250 bodova, koliko je osvojio kao šampion tog nadmetanja u Francuskoj, gde je u finalu savladao domaćeg tenisera Pjer-Igoa Erbera sa 6:4, 6:7(4), 6:4.


Ali, iako će tada Medvedev sa 8.615 spasti na 8.365 bodova, što je manje od Noletovih 8.465, tog 14. marta se ATP lista neće menjati.

Danil Medvedev / FOTO: Tanjug/AP


Razlog?


Zato što će u toku biti turnir u Indijan Velsu, koji traje duže od nedelju dana, tačnije od  četvrtka, 10. marta, do nedelje, 20. marta, a kada su takva takmičenja u pitanju, ATP ne menja ATP listu onog ponedeljka koji se nađe "usred" turnira. To je uobičajeno za grend slem nadmetanja, koja su dvosedmična, ali, eto, i za Indijan Vels.


Dakle, 14. marta, iako će formalno Đoković imati više bodova od Medvedeva, biće ponovo objavljena ATP lista od 7. marta, na kojoj će Rus biti ispred Srbina.


Cela ova situacija ima još dva zanimljiva segmenta

Da li će se ta nedelja na ATP vrhu računati u Đokovićevom rekordu?


Da. Iako se nova lista neće objavljivati 14. marta zbog trajanja turnira u Indijan Velsu, Đokovićev svetski rekord od 361 sedmice na ATP vrhu će biti uvećan, pa će on glasiti 362.

Šta Đokoviću treba za povratak na prvo mesto ATP liste?


Dvadeset i prvog marta, što je ponedeljak po okončanju turnira masters serije u Indijan Velsu, Novak Đoković može da se vrati na prvo mesto ATP liste ako Danil Medvedev na tom nadmetanju izgubi pre četvrtfinala. 

Novak Đoković / Tanjug/AP


Naime, ruskom asu, zbog gubitka bodova iz Marselja, treba više od 100 bodova da bi prestigao Đokovića (Nole će, podsetimo, privremeno biti prvi sa učinkom od 8.465 bodova, a Medvedev drugi sa 8.365). A to znači da je Medvedevu potreban plasman u četvrtfinale Indijan Velsa, koje, kao i na svim masters turnirima donosi 180 bodova.


Da je prošlogodišnje izdanje ovog turnira održano u uobičajeno terminu, umesto što je pomereno za jesen, Medvedev bi sada morao da se plasira u polufinale, jer bi u martu ove godine branio i 90 bodova koje je na Indijan Velsu osvojio 2021. Ali, kako se 2021. taj turnir igrao u oktobru, sada ne mora da brine o tih 90 bodova, već na jesen, pa mu je ove sezone i četvrtfinale dovoljno da (p)ostane najbolje rangirani teniser sveta.


Jedan od aduta u koji se uzdaju Noletove pristalice je činjenica da Danil Medvedev nikada nije prebrodio treće kolo turnira u Indijan Velsu - ispadao je, redom, u prvom, pa dvaput u drugom, a onda u trećem. Međutim, nikada do prošle jeseni nije bio grend slem šampion, pa je postao, a nikada do ovog ponedeljka nije bio lider ATP liste, pa je i to ostvario...

Teniseri sa najviše nedelja na prvom mestu ATP liste


1. Novak Đoković (Srbija) 361
2. Rodžer Federer (Švajcarska) 310
3. Pit Sampras (SAD)  286
4. Ivan Lendl (Čehoslovačka) 270
5. Džimi Konors (SAD) 268
6. Rafael Nadal (Španija)  209
7. Džon Mekinro (SAD) 170
8. Bjern Borg (Švedska)  109
9. Andre Agasi (SAD) 101
10. Lejton Hjuit (Australija) 80

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)