OTKRIVENO ZAŠTO JE ĐOKOVIĆ DEPORTOVAN: Federalni sud Australije objavio razloge

Novosti online

20. 01. 2022. u 06:46

NA ovo se čekalo danima... Crno na belo zašto je Novak Đoković deportovan iz Melburna i izbačen sa Australijan opena.

ОТКРИВЕНО ЗАШТО ЈЕ ЂОКОВИЋ ДЕПОРТОВАН: Федерални суд Аустралије објавио разлоге

FOTO: Tanjug

Federalni sud se oglasio i saopštio zašto je Srbin izbačen iz Australije.

Naime, Đoković je na drugom suđenju samo saznao konačnu odluku tročlanog veća kojem je predsedavao Džejms Alsop, a koji je tada poručio da će u narednim danima obrazložiti zašto su Novaku zabranili da ostane u zemlji i igra na Australijan openu.

I to se desilo baš jutros. Federalni sud je saopštio sve detalje suđenja i detaljno je obrazložio konačnu odluku, dok je glavni razlog taj što navodno ugrožava zdravstvenu sigurnost, uz napomenu da nije prekršio nikakav zakon Australije.

- Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni - navodi se između ostalog u saopštenju suda i dodaje:

- Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes.

FOTO: Tanjug

 

Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može da predstavlja rizik po zdravlje ili red australijske zajednice, dodaje se.

- Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu.

Srpski igrač je, podsetimo, deportovan iz Australije, pošto su mu australijske vlasti ukinule vizu zbog toga što se nije vakcinisao protiv koronavirusa, iako je Đoković imao medicinsko izuzeće

Ceo slučaj je otišao na Savezni sud, koji je potvrdio odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka o poništavanju Novakove vize. Po završetku nezapamćenog slučaja u svetu tenisa, Đoković je napustio Melburn i trenutno je u Beogradu.

Podsetimo, u međuvremenu se pojavila i vest da će Đoković tužiti Vladu Australije i tražiti odštetu od 3,8 miliona evra zbog lošeg tretmana.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (13)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja