SUDIJSKO VEĆE POKAZALO SRAMOTU: Novaka izbacili zbog misli, narugali se pravu u lice

Novosti online

16. 01. 2022. u 23:02

GEM, set, deportacija. "Bravo" Australijo, konačno si uspela da slomiš najboljeg tenisera sveta van terena oivičenog belim linijama i oteraš ga sa sopstvenog tla.

СУДИЈСКО ВЕЋЕ ПОКАЗАЛО СРАМОТУ: Новака избацили због мисли, наругали се праву у лице

Foto AP

Što niko nije uspeo sa reketom u ruci, jesu članovi Federalne vlade Skota Morisona - porazili su Novaka Đokovića (ali još više sebe) u pravnom "taj brejku" i deportovali ga nazad u Evropu. Tročlano sudijsko veće u sastavu Džejms Alop, Entoni Besank i Dejvid O'Kalahan, potvrdilo je odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka o ukidanju vize, a nekih 40 minuta juče posle podneva, najveći teniski šampion današnjice se ukrcao na avion za Dubai, a odatle, ko zna gde...

- Želeo bih da dam kratku izjavu, u osvrtu na rezultate današnjeg sudskog ročišta. Potrebno mi je malo vremena da se odmorim i oporavim, pre nego što bilo šta dalje budem komentarisao ovim povodom. Izuzetno sam razočaran presudom kojom mi je ukinuta viza za boravak u Australiji, što znači da neću moći da učestvujem na Australijan openu - poručio je Novak u gospodskom i sportskom maniru, po okončanju mukotrpnog procesa i odbijanja žalbe njegovih advokata i dodao:

- Poštujem odluku suda i sarađivaću sa relevantnim državnim organima, u skladu sa mojom deportacijom. Neprijatno mi je što je minulih sedmica fokus bio na meni. Nadam se da sad svi možemo da se posvetimo igri i turniru koji volim. Teniserima, zvaničnicima, trenerima, volonterima i navijačima želim svako dobro na turniru.

PONOSAN Novak sa saradnicima dolazi na aerodrom/Foto: Profimedia

Zahvalio se Novak na kraju svog obraćanja i svima koji su stajali uz njega u ovoj, kako se na kraju ispostavilo, borbi sa vetrenjačama.

- Na kraju, hvala mojoj porodici, prijateljima, timu, poštovaocima, navijačima i mojim sunarodnicima iz Srbije na neprekidnoj podršci. Bili ste mi sjajan izvor snage - rekao je Đoković, što će ujedno biti i njegovo poslednje obraćanje medijima do okončanja Australijan opena.

Na kraju je sa dostojanstvenim osmehom najvećeg teniskog šampiona današnjice prilikom izlaska sa aerodroma u pratnji policije, trenera Gorana Ivaniševića i Ulija Badija, okončana 12-dnevna saga javnog ponižavanja i progona Đokovića. Pobeda na grend slemu mu je oduzeta, ponos, čast i sloboda, nisu. Argumentacijom da kao nevakcinisana osoba predstavlja opasnost po dizanje "antivakserskog raspoloženja" u državi, Đokoviću je na teret stavljen delikt mišljenja, jer tobože ima stav o nečemu, koji pritom drži za sebe i javno ga ne ispoljava. Novakov pravni tim je to uspeo da ospori, ali ne u dovoljnoj meri da sudijsko veće preinači odluku donetu od strane Hoka, čije diskreciono pravo prevazilazi čak i sudske ingerencije?! Da, dobro ste pročitali, načela demokratije kojom se Peti kontinent toliko diči, obrisana su jednim potpisom na odluku o ukidanju vize.

Od dana kada je Hok doneo odluku o drugom poništavanju vize, bilo je jasno da će Đoković u trci sa Australijom trčati uzbrdo sa tegovima na nogama, pošto je praktično nemoguće osporiti odluku donetu pod diskrecionim pravom. Ministar nije ni morao da je obrazloži, ali je to učinio. Poprilično šturo i kontradiktorno u odnosu na prvo ukidanje vize, pošto je priznao da Đokovićev ostanak u Australiji predstavlja minimalan rizik za ugrožavanje javnog zdravlja domaćeg stanovništva.

Ali, čitava ova farsa protekla je bez ijednog validnog argumenta da se Đoković prvenstveno zatvori u izbeglički "kazamat" hotela "Park", zašto bi onda drugo po redu ukidanje vize bilo potkrepljeno bilo kakvim činjenicama? Hajde da se pozovemo na loše prevedene medijske tekstove, zalepimo nekome etiketu antivaksera i da se vodeći nekom čudnom logikom to povežemo sa uticajem na antiimunizacione grupe, sve to lepo zapakujemo u foliju i nazovemo ga borbom protiv korone.

Jer u društvu gde je preko 90 odsto stanovništva vakcinisano protiv podmuklog virusa, ostanak jednog čoveka na tlu Melburna bi podstakao ove malobrojne nevakcinisane da se i dalje pridržavaju svojih načela. Ako može Novak, što ne bi mogli oni... Vođenje upravo tom logikom je uticalo na ukidanje Đokovićeve vize.

- Presudom da Đoković bude deportovan, napravljen je i pravni presedan kojim bi svi putnici u Australiju mogli da ostanu bez vize ukoliko nisu saglasni sa političkim stanovištem vladajuće partije, a ne predstavljaju nikakvu opasnost za društvo - navodi se u saopštenju jednog od društava za građansko pravo Australije i poentira pravo u metu.

Jer ako nekom sudite prema onome šta bi mogao da misli, a ne šta zapravo radi i podstiče, pitanje je šta je sledeće? Problematika je naravno i u tome da je jednom čoveku omogućena tolika doza moći da na osnovu rezonovanja "Đoković bi mogao da podstakne 'antivakserski sentiment', umesto 'Đoković će podstaći antivakserski sentiment'", odlučuje o sudbini čoveka, koji je došao u Australiju da igra tenis i ispiše istoriju "belog" sporta osvajanjem 21. grend slem titule, a ne da debatuje o vakcinama protiv korone.

PROTEST Srbi ispred Federalnog suda/FOTO: AP

Ali, avaj. Sve to je bilo nebitno u trci za svaki glas. Dugme za populizam, stisnuto je po Novakovom objavljivanju da je dobio medicinsko izuzeće i prsti australijskih vlastodržaca nisu niti jednog trenutka spali sa tastera. Držali su se i pre i posle ove presude retorike da im je bezbednost Australijanaca na prvom mestu, a zaštita granica je urodila plodom.

- Odluka o otkazivanju vize gospodinu Đokoviću doneta je iz zdravstvenih razloga, zbog bezbednosti rada i javnog interesa uopšte. - kazao je premijer Skot Morison.

Isti, licemerni rezon primenio i Aleks Hok u svom obraćanju:

- Pozdravljam današnju jednoglasnu odluku Federalnog suda Australije da podrži moju odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću koja je u javnom interesu. Snažna politika zaštite naših granica sačuvala nas je tokom pandemije - rekao je Hok. 

A korona ih je ovih dana uverila da birokratske tehnikalije i granični prelazi ne predstavljaju bilo kakvu prepreku za opaki virus koji bukti u zemlju "kengura i koala". Međutim, kapija "Bastilje" je izdržala, Novak je prognan sa praga države koja se uplašila da bi prisustvo jednog čoveka naprasno urušilo sve što su autoritarnim postupcima i rigidnim propisima postigli. A sloboda i pravo na lični izbor sve dok ne ugrožavate druge tim istim izborom? A činjenica da je najbitnije sada da budete vakcinisani, a ne da li predstavljate opasnost po druge i možete da širite koronu? O tome drugom prilikom, bitno je da ste isterali Novaka. 

ZABRANA ULASKA TRI GODINE?

PORED deportacije iz države, Novaku Đokoviću sada preti i zabrana ulaska u Australiju u trajanju od tri godine. Međutim, isto kako može ministar da ga protera bez nekog validnog argumenta, tako može da mu već dogodine omogući da se vrati u državu, ako proceni da je od javnog značaja da bude u Australiji.

Takođe, Đokoviću je presudom suda naloženo i da plati sudske troškove, koji su prema pisanju australijskih medija pola miliona dolara.

POD UPITNIKOM JOŠ DVA SLEMA

ROLAN Garos "da", ostali "vise". Nakon što je postalo jasno da Novak Đoković neće biti deo svite na prvom ovogodišnjem, sada se postavlja pitanje šta će biti sa ostala tri najveća teniska turnira u godini. Što se tiče "Frenč opena", tu je dobio otvoren poziv od vlasti da učestvuje, iako je nevakcinisan, dok su iz Velike Britanije izrazili skepsu povodom Novakovog dolaska, a tamo su takođe na snazi pravila da samo vakcinisani mogu da dođu u zemlju, samim tim i na Vimbldon. Isti slučaj je i u Americi, ali pitanje je kako će izgledati državne regulative kada dođe vreme za igranje tih turnira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (2)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti