NOVAK POBEĐUJE NA SUDU? Advokati će žalbom pokušati da obore zabranu, odluka u ponedeljak ujutro po lokalnom vremenu

Đ. SAMOILOVIĆ

08. 01. 2022. u 08:00

BOŽIĆ proveden u pritvoru migrantskog hotela, pre toga desetočasovna tortura na aerodromu, medijska hajka... Tako u kratkim crtama glase pokazatelji skandaloznog tretmana Novaka Đokovića u Australiji.

НОВАК ПОБЕЂУЈЕ НА СУДУ? Адвокати ће жалбом покушати да оборе забрану, одлука у понедељак ујутро по локалном времену

Foto: AP

Četvrti dan otkako je poleteo ka Melburnu, status najboljeg tenisera sveta je i dalje nepromenjen - viza mu je poništena, na tlo države prema kojoj gaji neskrivene emocije i dalje ne može da kroči, ima status ilegalnog emigranta. A kakva će biti konačna odluka federalnog suda i da li će naš as moći da zaigra na Australijan openu (od 17. do 30. januara), saznaće se u ponedeljak po lokalnom, a u nedelju negde oko ponoći, možda i malo iza, po našem vremenu.

- Hvala mojoj porodici, Srbiji i svim dobrim ljudima širom sveta koji mi šalju podršku. Hvala Bogu dragom na zdravlju. Osećam podršku i veoma je cenim - objavio je Novak na "Instagramu" uz čestitke za Božić.

Međutim, čini se da je u celoj ovoj priči veoma bitno kako je do svega ovoga uopšte došlo. Da u 21. veku jednog od najboljih sportista svih vremena drže u zatočeništvu zbog birokratskih brljotina i političkih prepucavanja. Bez ikakvog kontakta sa ostatkom saputnika, bez ličnih stvari, novčanika, u uslovima, pa malo je reći neadekvatnim za jednog sportistu Novakovog renomea.

Hronološki gledano, sve je započelo objavom organizacije "Tenis Australija" da će uprkos suprotnim najavama, biti dozvoljeni medicinski izuzeci od vakcinacije na prvom grend slemu.

Za dobijanje takvog statusa, neophodno je da osoba ispunjava jedan od sledećih uslove: alergija na neki od komponenata dozvoljenih vakcina u Australiji, zdravstveno stanje zbog kojeg ne može da se izvrši vakcinacija (priprema za operaciju, itd...), preležan virus korona u poslednjih šest meseci i još nekoliko koji su irelevantni u ovoj priči.

Ono što jeste bitno je poslednji pomenuti uslov, odnosno infekcija koronom u datom vremenskom okviru, koji je po svoj prilici Novak i iskoristio da dobije medicinsko izuzeće. Ali, prema poslednjim informacijama iz zemlje kengura, federalne vlasti su upozorile organizaciju "Tenis Australija" koja organizuje turnir, na čijem je čelu Kreg Tajli i vladu savezne države Viktorija u kojoj se nalazi Melburn, da preležanu koronu neće uvažiti za davanje medicinskog izuzeća još u novembru. A ovi su to igračima prećutali i po svom nahođenju im dali dozvolu da dođu?!

- Informaciju koja je data igračima da mogu da uđu u zemlju sa medicinskim izuzećem smo dobili direktno sa sajta Smart traveler, na koji nas je uputio Greg Hant (ministar zdravlja u vladi Australije, prim. aut. - hitno se TS Australije oglasio povodom tih navoda i nastavio sa prebacivanjem odgovornosti u polje federalnih vlasti, čime je nastavljen "reli" dveju strana u traženju krivca u ovom neredu.

Zato je Novaku, po svemu sudeći, oduzeta viza po sletanju na aerodrom "Tulamarin" u Melburnu, a dobro obavešteni mediji pišu da je Đoković prilikom objašnjavanja svog medicinskog izuzeća graničnoj policiji imao samo jedan izveštaj lekara i iz laboratorije, dok su trojica igrača koji su sa istom vizom ušli u Australiju, bili daleko više papirološki potkovani...

Jasno je, čitava stvar je pretvorena u farsu i iskorišćena za prikupljanje jeftinih poena u izbornoj godini. Upućeni u dnevnopolitička zbivanja na tlu Australije kažu da je viktorijanska vlada jedan od najžešćih kritičara premijera Skota Morisona i njegove garniture u federalnoj vlasti, pa otud i ne čudi toliki nesklad u regulativama koje su dovele do skandala. Takođe, Morisonovoj vladi je žestoko poljuljan rejting zbog represivnih mera za sprečavanje širenja virusa korona. Građani Australije su 90 odsto poslednje dve godine proveli pod ključem i katancem, u tzv. lokdaunu.

Zato je Đokovićev slučaj savršeno "legao" Morisonu i njegovim kolegama za pokazivanje mišića i pokaznu vežbu iz lažne principijelnosti pod krinkom slogana "Niko nije iznad pravila". Jer puštanje nevakcinisanog Novaka u državu, značio bi pucanj u sopstvenu nogu na političkom polju, što premijer Australije nije želeo da dopusti i nema dileme da je ovakva situacija delom i njegovo geslo.

Ono što sada preostaje Novaku jeste pravna bitka, gde će advokati našeg tenisera pred nezavisnim federalnim sudijom pokušati da žalbom "obore" odluku granične policije i tako vrate Srbina u igru. Da je to borba na teniskom terenu, pohrlila bi čitava Srbija u kladionicu jer se tu zna ishod. Ovako, na prvi pogled, ne deluje kao da će sistem koji ga ugnjetava već četiri dana biti blagonaklono raspoložen prema čoveku kojem je jedini "greh" u ovoj situaciji praćenje instrukcija koje je dobio od vrhuške australijskog tenisa. Ipak, poneki pravni stručnjaci iz Australije veruju da će Đoković "smečovati" i odluku graničara. U suprotnom, biće deportovan iz Australije.

- Postoji dobra šansa da će igrati na Australijan openu. Pretpostavljam da će biti procenjeno da je potrebno još vremena kako bi se sprovela kompletna istraga i doneo konačan sud i da će mu dok se sve ne razreši biti omogućeno da ostane u zemlji i takmiči se, a onda će advokati u narednim nedeljama i mesecima raspravljati o svemu. Na kraju će čitav slučaj postati praktično nebitan, ali pretpostavljam da će to biti kompromisno rešenje - kazao je ugledni advokat iz te zemlje Džastin Kvil.

A ekspert za imigraciono pravo u Australiji Abu Rizvi imao je i poruku za Novakove advokate:

- Da sam Novakov advokat, izašao bih na saslušanje sa tri pitanja. Prvo - ako moj klijent nije ispunio zakonske uslove, zašto je dobio vizu? Drugo - ako ste bili zabrinuti zbog vize mog klijenta, zašto je niste otkazali pre nego što se moj klijent ukrcao u avion. Treće - s obzirom na to da ste mu izdali vizu, a okolnosti se nisu promenile u međuvremenu, po kom osnovu se otkazuje viza.

Voračova već deportovana

RENATA Voračova deportovana je juče iz Australije zbog istih problema sa vizom koje ima i Novak Đoković. Međutim, njen slučaj je drugačiji od Novakovog, pre svega zbog toga što je češkoj teniserki isprva dozvoljen ulazak u državu, čak je i jedan meč odigrala.

Voračova nije htela da se žali kao Đoković, već je bez ikakve borbe pristala da napusti zemlju odmah pošto joj je naloženo, a prema pisanjima medija, ona je pre mesec dana preležala koronu i zbog toga je dobila izuzeće.

Donirao im 25.000 dolara


NAJBOLjI teniser sveta Novak Đoković dočekan je u Australiji kao "državni neprijatelj broj 1", a pre samo dve godine donirao je toj zemlji 25.000 dolara za saniranje posledica strašnih požara.

Đoković je tada takođe poslao i poruku "Australijo, uz tebe smo", a potom je dobio ovacije navijača u Melburn parku.

Češka je zbog ovog slučaja uputila protestnu notu Australiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)