JOŠ KORAK DO NADALA: Đoković igra protiv Italijana za novi teniski klaskik

ŠTA se to dogodilo s Novakom Đokovićem u prethodnom meču? Kako je uspeo da dođe do ivice ponora i da se zatim atomskim tenisom uzdigne dotle da dovede svog protivnika do stanja u kome više ne može da vrati lopticu i zbog toga prekine duel? Pravi odgovor na ovo pitanje daće sutra (20.00), pred 5.000 gledalaca, prvi put posle popuštanja mera, u četvrtfinalu protiv Matea Beretinija (9), koji se tu plasirao kao "laki viner" posle povlačenja Rodžera Federera sa turnira.

ЈОШ КОРАК ДО НАДАЛА: Ђоковић игра против Италијана за нови тениски класкик

Foto AP

Prva dva seta protiv anonimnog Lorenca Muzetija u osmini finala Novaku će, svakako, biti velika pouka za nastavak turnira.

- Svestan sam važnosti prethodnog meča i rezultatskog povratka. Siguran sam da će mi emotivno i mentalno mnogo značiti - osvrnuo se Novak još jednom na nestvarni duel s mladim Italijanom iz osmine finala, kada se digao iz pepela i zatim protivnika ostavio u prašini.

Sa Beretinijem će to, ipak, biti druga priča.

- Dosta je nezgodan protivnik, ima prilično jak servis, drugačiji stil igre od prethodnog igrača, prodorniji i jači forhend. Bekhend mu je slabiji, ali dosta se dobro kreće i koristi teren, sjajno izlazi na mrežu, tako da taktički moram da se spremim malo drugačije za taj meč u odnosu na prethodni - odgovorio je Novak na pitanje "Novosti" da prokomentariše šta ga čeka u četvrtfinalu.

Opomena protiv Muzetija mu je, svakako, donela novo iskustvo.

- Još jedan Italijan, siguran sam da ćete biti srećni da gledate taj meč - odgovorio je Novak čuvenom italijanskom novinaru Ubaldu Skanagati, pohvalivši svog budućeg suparnika. - U formi je. Prošlu godinu je završio u velikom stilu. I ove je isto tako počeo, pobedio je Dominika Tima u Australiji, igrajući zaista dobar ATP kup, stigavši do finala sa Italijom.

Dobro ga je Novak proučio.

- Ima mnogo "vatrene moći" u svojoj igri. I dropšot mu je prilično dobar. Veoma je agresivan. Među deset najboljih igrača je poslednjih godina. U četvrtfinalu grend slema morate da budete u najboljem izdanju da biste imali priliku za pobedu - naglašava najbolji reket sveta.

U osmini finala, Novak je na terenu ostao blizu tri i po sata, ali ističe da mu to ne predstavlja problem. Naprotiv, željan je većih izazova.

- Nemam nikakav preteran fizički zamor. Prethodni meč jeste bio zahtevan, pogotovo u prva tri seta, ali ne osećam da će fizički da ima neku vrstu negativnog uticaja na mene i na moju pripremu za naredni meč - pun je Nole energije i samopouzdanja, u odgovoru "Novostima" pred novi okršaj.

Đoković i Beretini su do sada zvanično igrali samo jednom, na završnom mastersu u Londonu 2019, na tvrdoj podlozi, a bolji je bio Novak, rezultatom 6:2, 6:1. Osvajač Srbija opena u aprilu, dvadesetpetogodišnji rođeni Rimljanin, rezident kao i Novak u Monaku, devet godina mlađi od Srbina, stariji je od Đokovićevog prethodnog protivnika, ali je, ipak, iz još mlade garde koja dolazi.

Novak tvrdi da, posle pritiska koji je istrpeo na početku meča protiv Muzetija, tek sada ulazi na turnir, na kojem želi da ide do kraja. Juče se tokom ranog popodneva pripremao sa dobro poznatim sparing-partnerom Žilom Marijem na pomoćnim terenima Rolan Garosa, da bi što spremnije dočekao Beretinija. Na kraju se sagnuo, uzeo prstohvat šljake i prislonio ga na srce, za sreću.

Biće to meč na putu do velikog polufinala gde bi, u petak, ako sve bude išlo po planu, rekete u velikoj teniskoj poslastici trebalo da ukrste dva ljuta rivala, Nole i Rafa, prvi u pohodu na drugu titulu na pariskoj šljaci, drugi čak na četrnaestu, ali s ulogom da se razlika u ukupnom broju grend slemova smanji samo na jedan. Ali, o tom potom. Prvo Beretini...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili