MOTO GP SVE UZBUDLJIVIJI: Binder slavio u Brnu - prva od mnogih pobeda

P. Ž.

10. 08. 2020. u 20:11

POSLE dve pobede na startu šampionata sveta u motociklizmu, francuski vozač Petronas Jamahe, Fabio Kvartararo, već je bio viđen kao glavni rival Marku Markezu (Honda) za novu krunu.

МОТО ГП СВЕ УЗБУДЉИВИЈИ: Биндер славио у Брну - прва од многих победа

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Pogotovo posle povrede Španca i činjenice da je, uoči treće trke, vožene proteklog vikenda u Brnu, za Veliku nagradu Češke, svetski šampion ponovo ostao van sedla.

Ali, kada su svi očekivali da će Kvartararo sa novih 25 bodova, odmaći Markezu na (ne)dostižnih 75 poena (ovo je ipak skraćeni šampionat), na pisti u Brnu zablistao je mladić iz Južne Afrike - Bred Binder (24).

MARKEZ PROPUŠTA AUSTRIJU?

SVETSKI šampion Marko Markez, vozač "Honde", koji do ove godine nije propustio nijednu trku u šampionatu sveta u "kraljevskoj klasi", po svemu sudeći, posle izostanka sa poslednje dve trke zbog loma ruke, neće voziti ni naredne dve.

Zgusnuti termin, jer se oba naredna vikenda u Austriji voze gran-pri trke za šampionat, ne ide naruku Špancu, koji je donekle za ovu situaciju i sam kriv, jer je posle operacije nakon prve trke požurio da se vrati na drugu posle samo pet dana, pa je pogoršao povredu. Kako španski mediji tvrde, Markez će pauzirati, mada kada je on u pitanju ništa nije sigurno.

Debitant je pomrsio konce ne samo Kvartararu, već i celokupnoj eliti, ostavivši iza sebe drugog vozača Jamahe Petronasa Franka Morbidelija, ali i Žoana Zarka na moćnom "dukatiju" (pol pozicija)...

Ovako vruć šamar nisu očekivali. Prvo zato što je to tek treća trka u karijeri u "kraljevskoj klasi" Bredu Binderu, a drugo što je vozač "nejakog" austrijskog tima KTM, koji je u društvu sa velikanima na dva točka tek četiri godine.

- Najvažnija stvar za mene posle ove trke je što sam shvatio da vozači oko mene, na pisti, nisu nikakvi vanzemaljci i da mogu da se nadmećem sa njima - rekao je posle prve trke ovogodišnjeg Moto GP nadmetanja Binder.

Na prvom okršaju, na Gran-priju Španije na pisti u Herezu bio je 13, na drugoj, za Veliku nagradu Andaluzije, voženu sedam dana kasnije na istoj pisti, odustao je. Na trećem nadmetanju u Brnu je doneo prvi trijumf za JAR u istoriji motociklizma i poručio:

- Hvala svima koji su me podržavali. Porodici, ljudima iz tima. Nadam se da je ovo samo jedna od mnogih pobeda...

Binder je 2011. startovao u "Moto 3" (125 ccm) šampionatu. Vozio je za Apriliju i nije uspeo da osvoji nijedan poen. Najbolji plasman je imao u Indijanapolisu - 17. mesto.

Naredne godine vozio je "kaleks KTM" u istoj konkurenciji i sakupio mršava 24 boda. Na kraju šampionata bio je 21. Sledi 2013. i prelazak u Suter Hondu pa u Mahindru. Samo jedno četvrto mesto u najslabijoj klasi Svetskog šampionata. Ali, već 2016. timu KTM donosi titulu u "Moto 3" kategoriji. Naredne godine prelazi u "Moto 2" šampionat. Vozi za KTM. Prošle godine osvaja drugo mesto u šampionatu sveta...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri