NORVEŠKI AS DO PETOG GLOBUSA: Be bez premca, šampionska završnica za Lize Vitoci

Novosti online

18. 03. 2024. u 17:18

Norveški as. Johanes Tingnes Be i Italijanka Liza Vitoci pobednici su Svetskog kupa u biatlonu, u sezoni 2023/24.

НОРВЕШКИ АС ДО ПЕТОГ ГЛОБУСА: Бе без премца, шампионска завршница за Лизе Витоци

Foto: Profimedia

Fantastični Norvežanin je peti put u karijeri osvojio titulu najboljeg, a Italijanka je posle velike borbe sa Norvežankom Tandrevold i Francuskinjom Žanmono, uspela prvi put da se dokopa najvrednijeg Kristalnog globusa. 

Johanes Tingnes Be je obeležio i završnicu sezone sa tri pobede na finalu u kanadskom Kenmoru, a sa ukupno 11 trijumfa, stigao je do 1262 boda, ili 182 više u odnosu na drugoplasiranog brata Tarjei Bea. Treće mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa pripalo je takođe Norvežaninu, Johanesu Dale-Skjevdalu, koji je osvojio 949 bodova.

Uz veliki Globus, Johanesu su pripala i tri mala, pošto je bio najbolji u disciplinama "individual“, "potera“ i "masovni start“. Samo je Tarjei trijumfovao u "sprintu“.

Nedeljna pobeda u Kenmoru, bila je 85. u Svetskom kupu Johanesa Tingnesa Bea, po je sada na 10 pobeda zaostatka za slavnim zemljakom Oleom Ajnarom Bjerndalenom, najuspešnijim biatloncem svih vremena.

U ženskoj konkurenciji veliko slavlje Italijanki. Liza Vitoci, 29-godišnjakinja iz Sapade i pored 21. mesta u poslednjoj trci, osvojila je najveći Kristalni globus, prvi u karijeri.

Nadmašila je Francuskinju Lu Žanmono za 23 boda, dok je treće mesto osvojila, dugo vodeća u Svetskom kupu, Ingrid Landmark Tandrevold sa 47 bodova zaostatka. Vitoci je, baš od Norvežanke, preuzela prvo mesto pretposlednjeg dana Svetskog kupa, nakon pobede u trci potere na 10 kilometara.

Italijanka je ove sezone ostvarila pet pobeda, ali je imala i tri druga i dva treća mesta. Uz veliki, osvojila je i dva maa Kristalna globusa, za trijumfe u „individualu“ i „poteri“. Tandrevold je slavila u „sprintu“, Žanmono u disciplini „masovni start“.

Bonus video JOŠ JEDNO IZNENAĐENjE: Posle Jaga poklon dobio i Ledej

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)