VREME RADI ZA (N)OVE "DELFINE": Vaterpolisti Srbije veruju da će posle Svetskog prvenstva u Fukuoki biti još bolji

S. Krstović

30. 07. 2023. u 17:33

„DELFINI“ se nikad nisu dičili četvrtim mesto. Jednostavno, oni su od malena vaspitavani da budu najbolji i teško se mire sa saznanjem da se kući iz Fukuoke sa SP vraćaju bez medalje. Ipak, posle bolne 2022, promene na kormilu reprezentacije, vaterpolisti su napravili veliki iskorak i najavili da u budućnosti od njih možemo da očekujemo lepe vesti. U ovom trenutku najvažnije im je da se plasiraju na Olimpijske igre 2024. u Parizu, a preostale dve prilike imaće u januaru na EP u Netanji (Izrael) i mesec dana kasnije na SP u Dohi.

ВРЕМЕ РАДИ ЗА (Н)ОВЕ ДЕЛФИНЕ: Ватерполисти Србије верују да ће после Светског првенства у Фукуоки бити још бољи

FOTO: M. Vukadinović

-Osećamo žal, bol što nije osvojena medalja. Kao sportiste to nas boli mnogo. Ali, s druge strane ako pogledamo prošlogodišnji rezultat mislim da smo napravili veliki iskorak i da smo na dobrom putu, jer biti među četiri najbolje selekcije na svetu nije mala stvar. Sa devetog mesta na EP u Splitu na četvrto sada, to zaista nije malo – pomešanih emocija priča za „Novosti“ najbolji strelac turnira i član idealne postave Strahinja Rašović.

Aktuleni olimpijski pobednici su na turniru pokazali da mogu da se nadigravaju sa najjačim selekcijama. Međutim, u polufinalu protiv Grčke (7:13) i meču za bronzu sa Španijom (6:9) su videli na čemu moraju da rade u budućnosti.

- Nedostajalo nam je iskustvo, mirnoća, još neke stvari, to je bilo prvo veliko polufinale za ovu generaciju i jednostavno pritisak i sve ono što nosi jedna takva utakmica nas je zaustavilo da odigramo kako možemo. U suštini ovaj turnir je veliko iskustvo za nas, na dobrom smo putu i možemo biti još bolji u budućnosti. Ajde da ne padamo ispod četvrtog mesta i da već na EP odemo sa tom mišlju da želimo da budemo najbolji, među četiri, da osvajamo medalje, zlato – ističe Rašović.

Nemanja Ubović je posle pet godina dobio novu šansu u reprezentaciji. Iskusni centar priznaje da ne može da bude zadovoljan četvrtim mesto, ali i primećuje da je turnir pokazao da su na dobrom putu posle svega što sa izdešavalo prošlog leta.

- Nama će iskustvo iz Fukuoke biti zlata vredno za naredne akcije koje nas očekuju. Videli smo gde smo u ovom trenutku, pobeda protiv Italije u četvrtfinalu nam je pokazala da možemo da se nosima sa najboljim ekipama. U polufinalu protiv Grčke smo malo više izgoreli, dok smo u borbi za bronzu protiv Španije dali sve od sebe– smatra centar Vuljagmenija.

Na opasku da se ekipa verovatno u četvrtfinalu dosta emotivno i fizički ispraznila protiv Italije Ubović uzvraća:

- U svaku utakmicu smo ulazili maksimalno, pogotovo je to bilo protiv Italijana, jer smo želeli da prekinemo niz poraza u četvrtfinalu. Teško je igrati protiv „azura“ i mislim da smo se malo više emotivno ispraznili. Onda je usledio polufinalni duel sa Grčkom, gde je ulog bio ogroman, između ostalog i plasman na Olimpijske igre. Moguće da je u tom meču do izražaja došlo naše neiskustvo, jer smo previše želeli pobedu i da smo zbog toga srljali u napadu, a odbranu nismo odigrali na našem nivou. Ispostavilo se da nam fali iskustvo u presudnim utakmicama... Ipak i pored razočarenja mogu da kažem da smo se digli od početka leta i da sada treba samo da napredujemo. Imamo puno prostora da budemo još bolji, veliki sam optimista i ekipi je potrebna podrška.

Filip Janković je bio jedan od sedmorice debitanata na svetskim prvenstvima. Kapiten Radničkog ističe da je ponosan na ekipu:

- Velika je žal što nismo uzeli medalju. Ipak, nova je ekipa, novi selektor Stevanović. Imali smo atmosferu i hemiju, dizali smo formu od prve utakmice na šampionatu. Najbolju utakmicu odigrali smo u četvrtfinalu protiv Italije. U polufinalu nismo iskoristili svoje prilike i Grci su nas nadigrali...U tim najbitnijim utakmicama stao je napad, koji nas je krasio od početka. Na tim stvarima ćemo raditi, mislim da je ovo jedan ozbiljan zamajac za uspehe koji slede.

Janković je i primetio da se greške najbolje i najskuplje plaćaju na sopstvenoj koži.

 - Mi smo ih na ovom turniru osetili, platili i nadam se da ćemo sa većim isksutvom i vetrom u leđa, to da iskoristimo za naredno EP i SP, na kojima moramo da izvadimo kartu za Olimpijske igre u Parizu.

Mitrović: Videli smo gde smo

ISKUSNI golman Branislav Mitrović smatra da je četvrto mesto uspeh za „delfine“:

- Definitvno je i da imamo potencijal da budemo bolji. U suštini ovo je bio prvi turnir sa novim selektorom Stevanovićem, sa ovim sklopom ekipe. Mislim da smo dali svoj maksimum, da smo videli gde smo, šta smo, da smo se kroz ceo turnir donekle tražili...Sada smo videli koja odbrana nam odgovara, šta su nam slabosti u napadu, kako nas druge ekipe gledaju. Po meni u odbrani treba da budemo još bolji, precizniji, a u napadu da pronađemo više opcija. Predstoji nam veliki rad i nadam se da ćemo biti bolji.

Drašović: Verujemo jedini u druge

- ČETVRTIM mestom ne smemo biti zadovoljni nikada dok branimo grb Srbije. Nažalost, izgubili smo glavu u najbitnijim momentima takmičenja i to je trenutna realnost. Bilo je mnogo pozitivnih stvari koje nam ulivaju nadu za naredna takmičenja, i zbog toga mislim da ova generacija i te kako ima šta da pokaže u bliskoj budućnosti. Verujemo jedni u druge, sa novim stručnim štabom i među nama igračima izgradili smo odličan odnos i timski duh i zaista verujem da je ovo samo početak na našem putu do pravih uspeha – naglašava Radomir Drašović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)