DUG JE PUT DO MEDALJE: Selektor vaterpolista Uroš Stevanović umereni optimista pred start na SP u Fukuoki

S. Krstović

15. 07. 2023. u 22:07

"DELFINI" su doputovali u Fukuoku na 20. SP kao olimpijski pobednici, ali ne i kao favoriti. Podmlađeni vaterpolisti nisu među glavnim konkurentima za medalje, ali se nadaju da će uspeti da dokažu da imaju kvalitet da se bore za visok plasman. Izabranici Uroša Stevanovića u ponedeljak (13.30) u prvom kolu grupe D igraju sa aktuelnim šampionima Špancima. Rivali u grupi su još Južna Afrika i Crna Gora.

ДУГ ЈЕ ПУТ ДО МЕДАЉЕ: Селектор ватерполиста Урош Стевановић умерени оптимиста пред старт на СП у Фукуоки

FOTO: M. Vukadinović

- Igramo sa ekipom koja je u ovom trenutku aktuelni svetski prvak i koja je dominantno osvojila Svetski kup, ekipa koja je ostala u istom sastavu posle olimpijskih igara 2021. i koja nam je bila najveći rival od 2018. do 2021. Ulazimo potpuno rasterećeni u tu utakmicu ali maksimalno motivisani da pobedimo na otvaranju SP - ističe u razgovoru za "Novosti" selektor Uroš Stevanović.

Reprezentacija u odnosu na prošlu godinu ima sedmoricu debitanata...

- Prednost ne može da bude sigurno ali nije ni mana, već jedno preko potrebno iskustvo za debitante u procesu stvaranja tima - naglašava Stevanović.

Kormilar Srbije nije imao mnogo vremena da radi sa timom.

- Mogu da budem zadovoljan sa iskorišćenim vremenom za treninge, 14 dana u Kragujevcu i osam dana u Kašivazakiju uz dva turnira, ali u procesu stvaranja tima i sistema igre sigurno nije dovoljno. Možete da očekujete da će svaki igrač i kao tim dati maksimum u ovom trenutku a videćemo za koliko će to biti dovoljno - kaže Stevanović

Selekcija je dugo van zemlje, igrala je u Istanbulu kvalifikacije za EP, kao i Svetski kup u Los Anđelesu.

- Na putu smo od 22.juna, ali jednostavno takav je kalendar ovog leta i sa tim smo se pomirili. Turniri su nam pomogli da analiziramo mnoge stvari i kad bih uporedio prvu utakmicu kvalifikacija sa početkom SP mi smo potpuno drugačija ekipa - smatra Stevanović.

Naša selekcija od 2017, kada je bila treća u Budimpešti, nije osvojila medalju na svetskim prvenstvima. Da li je moguć iskorak?

- Nemamo samo snagu već i želju, volju, energiju da napravimo iskorak u odnosu na prethodne utakmice i takmičenja.

Stevanović ne obećava medalju, ali ne krije cilj ove generacije. Ne zaboravimo, u januaru je EP, a u februaru SP.

- Glavni cilj koji je pred nama je da izborimo olimpijsku vizu, na ovom svetskom prvenstvu to će uraditi finalisti - ističe strateg Srbije.

Fukuoka je dosada bila srećna delfinima, jer su 1995. osvojili zlato na Univerzijadi 1995, a na SP 2001. drugi, u finalu su izgubili baš od Španije - 2:4.

- Daćemo naš maksimum u ovom trenutku da nastavimo tu lepu tradiciju - podvlači Stevanović.

Novi selektor je sa mlađih selekcijama osvajao zlatne i srebrne medalje na najvećim takmičenjima. Nada li se da može da nastavi istim putem i sa seniorima.

- Ako se ne bi nadali i težili ka tome nema potrebe ni da učestvujemo, dug je put do medalja ali znamo da ćemo ga preći sigurno - naglašava Stevanović.

U grupi Srbe očekuje i derbi sa Crnom Gorom, koju su nedavno savladali u generalnoj probi.

- Taj meč ne znači ništa pred utakmicu na SP i sigurno će utakmica biti neizvesna kao i prethodne sa Crnom Gorom - ističe Stevanović.

U drugoj fazi takmičenja grupa D se ukršta sa grupom C, gde su Mađarska i Hrvatska.

- Ne gledamo toliko daleko, idemo utakmicu po utakmicu, spremali smo se za Španiju i Crnu Goru pa ćemo videti posle rezultata u grupi - jasan je Stevanović.

Konurencija sve jača

SELEKTOR Srbije smatra i da se za godinu dana, od poslednjeg SP u Budimpešti, odnos snaga nije promenio:

- U suštini ništa se nije promenilo u odnosu na prošlu godinu, izdvojio bih Španiju kao ekipu koja igra najkonstantnije u poslednjih par godina, za njom slede Italija, Mađarska, Hrvatska, Grčka ali sigurno ne treba potceniti Crnu Goru, Ameriku i Francusku. Spisak ekipa koji može da osvoji medalju nije mali i siguran sam da neće biti konstanta na narednim takmičenjima.

SRBIJA 2023.

1. Vladimir Mišović

2. Strahinja Rašović

3. Marko Radulović

4. Sava Ranđelović

5. Đorđe Lazić

6. Vuk Milojević

7. Radomir Drašović

8. Nikola Jakšić (kapiten)

9. Filip Janković

10. Nemanja Ubović

11. Đorđe Vučinić

12. Vasilije Martinović

14. Marko Dimitrijević

15. Bogdan Gavrilović

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona