RIZNICA OD 400 MEDALJA I PEHARA: Marko Milanović podjednako uspešan u stonom tenisu i šahu

S.RAJIĆ

24. 05. 2023. u 20:24

ČUDO od deteta, unikatan slučaj u svetu sporta. Mladi genije Marko Milanović (15), ne samo da je uspešan u šahu, nego je osim u drevnoj igri pojednako snalažljiv i u ping-pongu. Impresivna brojka od više od 400 pehara Pančevca u oba sporta, sama po sebi, izaziva divljenje, a ona će sigurno biti još brojnija u narednom periodu.

РИЗНИЦА ОД 400 МЕДАЉА И ПЕХАРА: Марко Милановић подједнако успешан у стоном тенису и шаху

Privatna arhiva

Cela priča počela tako što ga je otac "zarazio" s oba sporta već u ranom detinjstvu.

- I šah i stoni tenis me je naučio tata kada sam imao manje od pet godina i odmah su mi se svideli. U nekoj meri oni jesu srodni sportovi. Za stoni tenis se kaže da je mešavina šaha i boksa, jer je potrebno veoma brzo razmišljanje tokom građenja poena, a i velika fizička snaga prilikom udaraca i brzog i dinamičnog kretanja. Šah i stoni tenis se jako dobro dopunjuju - počinje priču za "Novosti" Marko Milanović.

Od "brda" nagrada, ipak može da izdvoji one koje su mu posebno drage i prirasle srcu.

- Ima dosta takmičenja na koja sam ponosan, na primer na podelu drugog mesta na Evropskom šampionatu u šahu, zatim kada sam postao petostruki šampion Srbije osvojivši iste godine sve zlatne medalje na svim državnim prvenstvima, kao i prošle godine kada sam osvojio svih sedam odličja na svim prvenstvima i Sportskim igrama mladih, četiri zlatne i tri srebrne. U stonom tenisu sam najviše ponosan na ovogodišnje rezultate, kada sam na Prvenstvu Srbije osvojio titule šampiona i vicešampiona, i u dublu i u singlu - priča Marko.

Impresivno je to što je ta dostignuća postizao boreći se protiv i po nekoliko godina starijih rivala.

- Od najranijeg detinjstva igram protiv starijih rivala i seniora, pa sam se već navikao, treme nema. Dok sam bio baš mali, kada pobedim nekog seniora, znali su da bacaju figure, viču i prave scene, ali na ozbiljnim turnirima toga nema - objašnjava momak koji je sa 10 godine bio najmlađi FIDE majstor sa rejtnigom iznad 2.000.

Pomno posmatra duele vrhunskih igrača u oba sporta, nema idole, ali ima svoje favorite od kojih krade "fore".

Pravim mesta za odličja

KOLEKCIJA kojoj se kraj ne nazire zauzima dosta prostora u kući.

- Raspodelio sam ih na više mesta. Planiramo da napravimo neke police da ih malo uredimo. 

- Nemam uzore, ali imam igrače čije mečeve volim da gledam. U šahu to su prvak sveta Magnus Karlsen, rus Aleksandar Moroževič, a volim i Engleza Majkla Adamsa, jer dugo igra na visokom nivou i ima sličan stil kao ja. U stonom tenisu najviše volim da gledam Mihaela Mazea, zatim Tima Bola i Vladimira Samsonova, a od kineskih igrača Ma Lina, Ma Longa i Xua Xina. Posebno cenim našeg Aleksandra Karakaševića, zbog specifičnog stila igre i činjenice da decenijama igra na visokom nivou.

U oba sporta ima svoje tajne oprobane poteze, kojima protivnike čini nemoćnima.

- Omiljena figura u šahu mi je skakač, jer je sposoban za značajne manevre i, iako nije najjača figura, često odlučuje partiju. Omiljeno otvaranje mi je italijanska partija u svim varijacijama, od vrlo oštrih do mirnih. U stonom tenisu imam nekoliko svojih servisa koje volim i usavršavam, a u poslednje vreme sve više omiljen udarac mi je bekhend-spin. Ipak, teško će dostići forhend top-spin, moje najjače oružje još od detinjstva. Kada se taj udarac dobro izvede, protivnik ima veoma male šanse da uspešno vrati tu lopticu.

Sve usklađeno sa školom

OSIM što je uspešan na sportskom polju, Marko ne zapostavlja školu.

- Prirodno-matematički smer koji pohađam mi oduzima mnogo vremena i nije lako sve uskladiti. Ali kada voliš to što radiš i imaš dobru organizaciju, nije nemoguće.

Teško je baviti se profesionalno i šahom i stonim tenisom, polako se bliži trenutak kada će morati da odabere jedan.

- Volim podjednako oba sporta i uživam u njima, igrajući jedan odmaram se od drugog. Kada bih morao da se opredelim za jedan - to bi bio šah, zato što omogućava samostalni rad i napredak, ne zavisiš od uslova za igru, od sale... - zaključuje Milanović. 

Prizananja

o Sa sedam godina najmlađi kadetski prvak Srbije.

o Sa deset godina jedini petostruki šampion Srbije u svim šahovskim disciplinama: redovnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu, rešavanju šahovskih problema i školski prvak Srbije.

o Sa 13 godina do tada najmlađi međunarodni FIDE majstor šaha u Srbiji.

o Zvanično najbolji mladi sportista Pančeva za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu... 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili