KAKO SE KALI ZLATO: Najbolji srpski rvači u Zrenjaninu bruse formu za Svetsko prvenstvo

Bogoljub Grujić

08. 09. 2022. u 14:41

MUŠKI, naravno, žestoko, kada se dobro zasuču rukavi i uz znoj, napor i muke zakorači krupno i pogleda visoko "Do trona, visina sa kojih je pogled divan, ali se valja do njega uspeti".

КАКО СЕ КАЛИ ЗЛАТО: Најбољи српски рвачи у Зрењанину брусе форму за Светско првенство

FOTO: B. Grujić

Maštati o tome, lepo je i prija, realnost je, međutim, nešto sasvim drugo i zato bi trebalo biti čvrsto na tlu.

Znaju to dobro, Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije, i njegovi najbliži saradnici, selektor Milorad Dokmanac, treneri Bugarin Stojan Dobrev i Zrenjaninac Vojislav Trajković, uz ogromno iskustvo koje imaju i odgovornost koju su poneli na svojim plećima, jer nije mala stvar, organizovati najveću svetsku rvačku feštu.

- Sve ide kako treba, na vreme smo se organizovali i svako radi svoj posao - ističe uspešni predsednik Saveza Željko Trajković, uz iskreno priznanje da mu je žao što zbog brojnih obaveza, nije više sa ekipom, reprezentacijom, koja u njegovom, ali i njihovom Zrenjaninu, u miru kuje pobednički duh, koji nikada nije ni nedostajao rvačima Srbije.

Dok pričamo sa najzaslužnijima za uspehe srpskih rvača poslednjih godina, na strunjači sve pršti od rada.

- To vam je kao zanimljiva, ogromna vrteška, uvek se okreće i ne napušta vas želja da ste deo nje - uz osmeh započinje priču prvi trener naše selekcije, vrhunski bugarski stručnjak, Stojan Dobrev, u pauzi između zagrevanja i rada na usavršavanju tehničkih detalja, na prepodnevnom treningu u Zrenjaninu.

- Ovde u sportskom kompleksu DTV Partizan u centru Zrenjanina, gde je i dom rvača Proletera, višestrukih prvaka Srbije, imamo odlične uslove - dopunjuje svog kolegu, Zrenjaninac Vojislav Trajković, vešto izbegavajući priču o taličnom hramu rvanja u Zrenjaninu, uticaju čudnog povetarca sa Begeja, koji je do vrha Olimpa gurao rukometaša Momira Rnića, odbojkašku braću Grbić, Vanju i Nikolu, košarkaša Dejana Bodirogu, atletičarku Ivanu Vuletu, a svakako i Zlatnog Gruzinca Zuraba Datunašvilija, aktuelnog prvaka sveta u rvanju grčko-rimskim stilom.

- Sve je to možda baš tako, ali je sada kada su pripreme u završnom glancu, u domenu hvalospeva i pitkih retrospektiva, a strunjača je iz dana u dan vruća i postaje užarena - dodaje Trajković.

Selektor nacionalne selekcije Srbije, Milorad Dokmanac, dok spokojno posmatra svaki detalj prepodnevnog treninga, na koji su "Novosti" ekskluzivno dobile pravo ulaska i snimanja, kaže da za sada u našem timu sve funkcioniše besprekorno.

- Rvanje je takav sport, sve zavisi od detalja, može da ti se desi jednostavno da ti nije dan i da bez obzira na to što si maksimalno spreman i motivisan, izgubiš meč i za tren se sve sruši - iskren je Dokmanac.

Selektor, ipak, izražava nadu da se takav dan neće desiti našim rvačima.

- Sve su to prekaljeni borci, vrhunski rvači iskusni i svesni koliko im se velika prilika pruža - dodaje Dokmanac, uz zahvalnost gradu Zrenjaninu, gde se već po tradiciji kuju vrhunski uspesi našeg rvanja.

Svetski šampion Zurab Datunašvili, braća Nemeš, Mare i Viktor, kao i Mihail Kadžaja, rvači Proletera iz Zrenjanina, u neku ruku domaćini su u Evropskom gradu sporta i svaki pedalj strunjače u Proleterovom domu, i te kako dobro znaju.

- Imamo vrhunske uslove, pripreme idu dobro i nadam se uspehu pred punom "Štark arenom" u Beogradu - kaže Mate Nemeš, ne krijući da je fizički maksimalno spreman i da sve treninge bez problema izdržava. - Nema tenzije, ali smo svi maksimalno usredsređeni na postizanje najboljeg rezultata kako bismo našu zemlju učinili ponosnom. Najznačajnije je da pobediš sam sebe, sam sebi sam najveći protivnik. Očekujem da pokažem svoj maksimum i taktički budem superiorniji od svakog protivnika.

Naši reprezentativci, osim pomenutih rvača zrenjaninskog Proletera, tu su i Ali Arsalan i Sebastijan Nađ u grčko-rimskom stilu, kao i rvači slobodnim stilom Mićić, Despić, Sabolov i Nudasulov i prvi put dve devojke koje nastupaju na seniorskom Prvenstvu sveta, Ana Fabijan i Fano Nad, smešteni su u hotelu "Vojvodina", gde zajedno sa njima borave i rvači američke i kineske reprezentacije i reprezentativke Mađarske.

- Svi smo ovde kao jedna familija, u hotelu imamo odlične uslove, a u slobodno vreme, u pauzi između treninga, prošetamo, popijemo kafu u nekoj od lepo uređenih letnjih bašta - kaže Zurabi Datunašvili, koji je dobro upoznao Zrenjanin i sve bolje govori srpski jezik. - Pobeda je jedina opcija. Moja želja je da se, u kategoriji do 87 kilograma, opet svira srpska himna. Svi smo u odličnoj formi. Nije lako kada ste preko 200 dana na pripremama. Rvački savez Srbije nam je obezbedio fenomenalne uslove za treniranje u Srbiji, kao i mogućnost da treniramo i u drugim zemljama, menjamo sparing partnere, što doprinosi postizanju izvanrednih rezultata.

Osim besprekorne fizičke pripremljenosti, poslednjih dana priprema, naši rvači posebnu pažnju pridaju razradi tehničko-taktičkih detalja, finesa i osobenosti protivnika, koje analiziraju gledajući snimke njihovih borbi, a nije izostavljen ni momenat psihološke pripreme, na kojoj najviše rade rvači, prema sopstvenim sferama interesovanja i želje u određenom trenutku.

Bez obzira na to što je tog popodneva rominjala kiša, svetaki šampion Datunašvili je sa Mihaelom Kadžajom, otišao na lagani futing na travi na obližnjem Vojnom stadionu, tamo su ga dočekali oduševljeni mališani sa željom da se fotografišu sa njim, on ih je strpljivo ispoštovao, jednostavno prijalo mu je to.

- Svako ima neki svoj ritual, jednostavno to je dopušteno i svaki od njih radi šta mu je volja - kaže na kraju Stojan Dobrev, ne skrivajući da u dušu poznaje svakog našeg reprezentativca i da ima osećaj da u prepunoj "Štark areni", pred domaćom publikom, uz naravno veliku podršku, neće razočarati i da će neki od njih sigurno prokrčiti put do odličja, možda čak i zlatnog, što je želja, nada i očekivanje.

OD HOTELA DO SALE TRIDESET KORAKA

UZALUD su rvači iz Amerike, prvi dan kada su došli u Zrenjanin, čekali autobus ispred hotela, u neverci da će na trening pešice i da ih od sale deli jedva tridesetak lagodnih koraka.

- Ovo je zaista sjajno - uz zagrljaj i bratski pozdrav sa prvakom sveta, puplarnim Zurom, prokomentarisao je tamnoputi američki reprezentativac.

POBEDNIČKI KRUG NA KRAJU TRENINGA

VEĆ je postao svojevrsni ritual, na kraju svakog treninga, nakon vrhunskih napora i mnogo zahvata i bacanja, uz litre prolivenog znoja, trener Dobrev insistira na takozvanom pobedničkom krugu, kada rvači lagano šetaju u krug oko strunjače i spuštaju puls.

DO PETKA U ZRENjANINU

KAKO je saopštio selektor Milorad Dokmanac, srpska ekspedicija Zrenjanin napušta u petak 9. septembra u jutarnjim časovima, kada će se posle žreba, smestiti u beogradski hotel "Kraun plaza".

DOMAĆI SPECIJALITETI

UZ raznovrsnu i bogatu trpezu zrenjaninskog hotela u strogom centru, na centralnom gradskom trgu, kuvari svakodnevno iznenade rvače nekim domaćim specijalitetom karakterističnim za Banat, ravnicu i ovo podneblje. Tako su probali banatsku štrudlu sa skorupom, makom i rogačem, nasuvo sa krompirom i brojne druge kulinarske đakonije.

GOSTI IZ AMERIKE, NEMAČKE, RUMUNIJE, BUGARSKE

PREMA rečima selektora nacionalnog tima Milorada Dokmanca, rezevracija i bukiranje karata za Svetsko prvenstvo u Beogradu, ide jako dobro, veliko je interesovanje gostiju iz Amerike, Nemačke, Bugarske, Rumunije, Mađarske...

FRIZURA ALA ZURA

POPULARNI prvak sveta, Gruzinac Zura koji sa velikim uspehom rve za nacionalnu selekciju Srbije, ne menja svoj prepoznatljivi imidž duge kose i često tokom treninga namešta kiku i gumicom je učvršćuje, jer kako kaže jednostavno, to je on i drugačije ne bi išlo.

IMAMO VELIKE ŠANSE ZA MEDALjU

SELEKTOR rvačke reprezentacije Srbije Stojan Dobrev zadovoljan je pripremama odrađenim u Mađarskoj i u Zrenjaninu, poručujući da se nada da će naši borci nastaviti da osvajaju medalje.

- Rvanje je specifičan sport, tako da je veoma teško unapred davati bilo kakve prognoze. Međutim, ako momci budu pokazali svoj pun potencijal i na pravi način primene sve ono što smo radili na treninzima, onda imamo velike šanse da osvojimo medalju. Od 2014. sam trener reprezentacije Srbije i na svih prethodnih šest svetskih šampionata smo osvajali bar jedno odličje, pa je moja želja i cilj da nastavimo taj niz, iako će konkurencija zaista biti žestoka - poručio je Dobrev.

Pred takmičenje u "Štark areni", srpski rvači bruse formu u Zrenjaninu.

- U Zrenjaninu usavršavamo određene detalje i nastojimo da kroz treninge na otvorenom što je moguće više relaksiramo sve takmičare. Bavimo se i detaljnom analizom protivnika kroz gledanje video-snimaka. Na raspolaganju imam 15 rvača, od kojih će sedmorica učestvovati na Svetskom prvenstvu, dok su ostali mladi i veoma talentovani borci kojima će ovaj, jako kvalitetan rad, biti od dragocenog značaja za budućnost - dodaje selektor Srbije.

Dobrev naglašava da je Rvački savez Srbije reprezentativcima obezbedio vrhunske uslove za rad i pripreme za Svetsko prvenstvo.

- Od početka godine sproveli smo opsežne pripreme. Počevši od boravka u Hrvatskoj, gde je bio krem svetskog rvanja, preko bazičnih priprema u Belmekenu, gde smo tokom 27 dana obavili onaj najvažniji deo bazičnih priprema, do kasnijeg rada u Turskoj i Mađarskoj. Imali smo svu neophodnu podršku i na tome smo veoma zahvalni - ističe Dobrev. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata