"DELFINI" JURE 13. TROFEJ: Vaterpolisti i bez šestorice veličanstvenih glavni favorit za zlato

S. Krstović

16. 06. 2022. u 11:05

PRVI dani februara ove godine bili su burni u vodenim sportovima. Prvo je japanska Fukuoka drugi put zbog virusa korona odložila SP u plivanju, sinhronom plivanju, daljinskom plivanju, skokovima u vodu i vaterpolo za jul 2023, da bi par dana kasnije predsednik FINA saopštio da će Budimpešta drugi put za pet godina organizovati 19. SP i to od 17. juna do 3. jula.

ДЕЛФИНИ ЈУРЕ 13. ТРОФЕЈ: Ватерполисти и без шесторице величанствених главни фаворит за злато

Foto arhiva VN

Mađari su tako još jednom dokazali da su spremni da ekspresno organizuju planetarni skup najboljih sportista u vodenim sportovima. I nema sumnje da će biti uspešni kao 2017, kada su otvorili velelepnu "Dunav arenu". Imaju i čuveni "Alfred Hajoš" bazen na Marget Sigetu, a odlučili su da vaterpolo turnir organizuju u četiri grada, osim u Budimpešti, grupna faza igraće se u Debrecinu, Segedinu i Šopronu.

I dok niko ne sumnja u organizatora, pitanje je koliko će takmičenja biti na najvišem nivou. Jer, zbog prenatrpanog kalendara brojni sportisti će se odlučiti za takmičenja na kojima imaju najviše šansi ili su im najbitnija. Zbog rata u Ukrajini neće moći da učestvuju Rusija i Belorusija, što će se naročito osetiti u plivanju, sinhronom plivanju i ženskom vaterpolu.

Ne zaboravimo da je priča svetskih prvenstava krenula iz Beograda 1973, da je dosad održano 18. šampionata, da je često bilo problema s organizatorima, da su neki i otkazivali, tako da je Budimpešta četvrti grad, posle Perta 1991. i 1998, Rima 1994. i 2009. i Barselone 2003. i 2013, koji će po drugi put organizovati Svetsko prvenstvo.

Nama je, kao i na svim dosadašnjim prvenstvima, vaterpolo u centru pažnje. "Delfini" i ovaj put u mađarsku prestonicu dolaze kao olimpijski šampioni. Ali, za razliku od 2017. kada su bili treći, sada Dejan Savić dovodi selekciju bez sedmorice pobednika iz Tokija. Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Milan Aleksić, Gojko i Duško Pijetlović su se oprostili od reprezentacije, a Nikola Dedović nije pozvan na završne pripreme. Morao je zbog odustajanja Fukuoke, gde je SP trebalo da se održi od 15. do 30. maja, da menja plan rada, da se prilagodi kratkom vremenu za uigravanju ekipe, kao i da pokuša da one igrače koji su igrali F8 Lige šampiona od 2. do 4. juna u Beogardu oporavi i fizički i još više mentalno. Ali, nema sumnje da će Srbija, kao uvek, ići na najviši plasman.

- Ovogodišnji kalendar je drugačiji nego ranijih sezona, pre svega zbog duge klupske sezone i što su mnogi igrači igrali Ligu šampiona i Regionalnu ligu. Imali smo malo vremena za pripreme, a za nas je ova godina specifična, jer imamo novu selekciju. Međutim, šta je tu je, nemamo puno vremena i trudili smo se da ga maksimalnio iskoristimo kako bismo što spremniji otišli na SP - kaže za "Novosti" kapiten Branislav Mitrović.

Foto arhiva VN

 

Sjajni golman, koji se nije povukao posle Tokija, smatra da će mladi igrači brzo fizički da se oporave, a nada se i da će zvezde Novog Beograda uspeti da povrate mentalnu snagu posle nesrećnog poraza u finalu Lige šampiona od Pro Reka.

MAĐARI VEĆ SPREMNI

- ZBOG popularizacije i lakše organizacije odlučili su da se vaterpolo igra u četiri grada. Ne zaboravimo da su pre pet godina organizovali SP, da imaju "Dunav arenu". Ipak, vaterpolo će se igrati na Marget Sigetu, na bazenu, koji je po meni, hram vaterpola. Kako tamo živim znam da je taj bazen uvek spreman za takmičenja i video sam da su još pre mesec dana sve završili. Od Mađara očekujem da još jednom dobro organizuju - ističe Branislav Mitrović, koji poslenjih sezona čuva gol Vašaša.

- Mislim da su malo mentalno pali, jer su imali skoro dobijenu utakmicu. Zato će za njih biti važnija mentalna priprema, jer su fizički spremni, u formi i valja ih samo malo dozirati i sve će biti kako treba - naglašava Mitrović.

Srbija je u grupi D u Segedinu, i SP otvara 21. juna protiv SAD. Potom slede dueli sa Australijom i Kazahstanom. Ako osvoje prvo mesto, izboriće direktan plasman u četvrtfinale, drugo ili treće znači razigravanje za mesto među osam. A te utakmice se igraju u Budimpešti.

- To će biti izuzetno ozbiljne utakmice. Verujem da ćemo sa Amerikancima odlučivati o pobedniku grupe. A znamo da nas još teži ispiti očekuju u nokaut fazi. U suštini na velikim takmičenjima je druga nedelja turnira mnogo bitnija, tako da se nadam da se u grupi nećemo istrošiti. Mislim da je veći problem za sve koji ne igraju u Budimpešti što će prvo igrati u zatvorenim, pa u otvorenom bazenu. Bojim se da će biti problem oko privikavnja, adaptiranja na otvoreni bazen. Tu su u prednosti reprezentacije koje su sa Mađarskom u grupi - podvlači Mitrović.

Posle Olimpijskih igara uvek dolazi do promena u reprezentacijama. Nije bilo samo odlazaka u našem timu...

NAGRADNI FOND 5,7 MILIONA DOLARA

FINA je za 19. SP u Budimpešti obezbedila i nagradni fond od 5.720.000 dolara. On će biti i veći za svaki svetski rekord, koji će biti premiran sa 50.000 zelenih novčanica. I valja naglasiti da neće biti nagrađeni samo osvajači medalja, već i oni koji su zauzeli osmo mesto.

U plivanju zlato vredi 20.000, srebro 15.000, bronza 10.000, čevrto mesto 6.000, a osmo 2.000 dolara. U plivanju na otvorenom, skokovima u vodi, sinhornom plivanju (solo i parova) medalje vrede isto, ali su nagrade od četvrtog do osmog mesta za 1.000 dolara manje. Timovi u sinhornom plivanju dobijaju za prvo mesto 50.000, za drugo 40.000, za treće 30.000, četvrto 20.000, a za osmo 5.000.

U vaterpolu šampionu pripada 80.000, vicešampionu 70.000, trećeplasiranoj selelciji 60.000 i potom svako niže mesto vredi manje za 10.000, koliko dobija osmoplasirana selekcija.

- Mislim da Crnogroci, Hrvati i mi imamo dosta izmenjene sastave, Italijani donekle, dok su Španci, Mađari skoro ostali u istim sastavima. Ali, to su normalne stvari koje se dešavaju svake četiri godine. Mi smo dosta izmenili ekipu, potrebno je vreme da se uigramo, upoznamo. Valja imati malo strpljenja, pre svega kod nas samih. Ali, ono što sigurno neće da izostane to je želja i volja za dokazivanjem - naglašava Mitrović.

Foto arhiva VN

 

Nekako se nameće dilema da li ovo SP, može da se uporedi sa Rimom 2009, kada je tadašnji selektor Dejan Udovičić došao bez sedmorice velikana i - pokorio svet. Setimo se da je tada na pripremama upravo Mitrović, kao treći golman, slomio prst, a njegov prezimenjak Stefan se razboleo i italijansku prestonicu morao da napusti posle prve utakmice.

- Može na neki način da se poredi. I tada je bio početak novog ciklusa... Samo moram da istaknem da svaka ekipa, svaka generacija ima neki svoj put i mislim da mi pre svega sami sebe ne bi trebalo da upoređujemo ni sa kim. Jednostavno, ono što stalno ističemo je da znamo da igramo za vaterpolo reprezentaciju Srbije, da znamo za koga igramo i da znamo šta nosi igranje za našu zemlju. Mislim da je to dovoljno za nas - podvlači Mitrović.

TRI GRADA UZ BUDIMPEŠTU

ŠAMPIONAT će otvoriti takmičari u sinhronom plivanju, koji će se na bazenu "Seči" boriti za odličja od 17. do 25. juna

U "Dunav areni" će se od 18. do 25. juna održati takmičenja u plivanju, a potom od 26. juna do 3. jula u skokovima u vodu.

Plivanje na otvorenom održaće se na plaži Lupa, 26, 27, 29. i 30. juna.

Vaterpolo će se igrati u četiri grada: Budimpešti, Šopronu, Segedinu i Debrecinu.

Nokaut faza i borba za medalje odigraće se na legendarnom bazenu "Alfred Hajoš" na Margit Sigetu.

U plivanju, na Šampionatu nemamo previše aduta. Najveća uzdanica je Andrej Barna, kome je prošle godine za devet stotinki izmaklo finale na 100 m na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kada se zna da nema Rusa, da su Australijancima ove godine Igre Komonvelta najvažnije, svi se nadamo da će uspeti da izbori finale. Bilo bi to i naše prvo finale posle Šangaja 2011, kada je Nađa Higl na 200 m prsno bila šesta. Očekuje se i da Velimir Stjepanović nadmaši sebe, kao i da štafeta 4h100 m slobodno (u kojoj su osim Barne i Stjepanovića i Nikola Aćin i Uroš Nikolić) popravi rekord. Naša selekcija bi verovatno bila i brojnija da u Oranu (Alžir) 25. juna, kada se završavaju plivačka takmičenja, ne počinju Mediteranske igre.

Foto arhiva VN

 

PRVA ZVEZDA KEJLEB DRESEL 

KEJLEB Dresel (na slici) biće prva zvezda SP u Budimpešti. Amerikanac je pre pet godina u mađarskoj prestonici osvojio sedam zlata, a u Knagdžuu 2019. šest zlata i dva srebra. Zbog povrede neće učestvovati fenomenalni Britanac Adam Piti na 50 i 100 m prsno.

Od ostalih zvezda tu su: Dankan Skot, Gregori Paltrinei, Rajan Marfi, Kristof Milak, Daije Sato...

Kod dama pažnju privalače legendarna Katinka Hosu, Keti Ledecki, Sara Sjostrom, Žang Jufeu, Kejli Mekovn...

RASPORED PLIVAČA

18. jun - Štafeta 4h100 m slobodno m.

19. jun - 200 m slobodno (Velimir Stjepanović)

20. jun - 200 m delfin (Velimir Stjepanović)

21. jun - 100 m slobodno (Andrej Barna)

23. jun - 50 m slobodno (Andrej Barna)

 

RASPORED VATERPOLISTA

GRUPA A - BUDIMPEŠTA

PRVO kolo - 21. jun

Brazil - Gruzija 19.30

Crna Gora - Mađarska 21.00

DRUGO kolo - 23. Jun

Gruzija - Crna Gora 19.30

Mađarska - Brazil 21.00

TREĆE kolo - 25. Jun

Brazil - Crna Gora 19.30

Mađarska - Gruzija 21.00

GRUPA B - DEBRECIN

PRVO kolo - 21. Jun

Nemačka - Japan 18.00

Grčka - Hrvatska 19.30

DRUGO kolo - 23. Jun

Hrvatska - Nemačka 18.00

Japan - Grčka 19.30

TREĆE kolo - 25. Jun

Japan - Hrvatska 18.00

Grčka - Nemačka 19.30

GRUPA C - ŠOPRON

PRVO kolo - 21. Jun

JAR - Italija 18.00

Kanada - Španija 19.30

DRUGO kolo - 23. Jun

Španija - JAR 18.00

Italija - Kanada 19.30

TREĆE kolo - 25. Jun

Italija - Španija 18.00

Kanada - JAR 19.30

GRUPA D - SEGEDIN

PRVO kolo - 21. Jun

Australija - Kazahstan 18.00

Srbija - SAD 19.30

DRUGO kolo - 23. Jun

Srbija - Australija 18.00

SAD - Kazahstan 19.30

TREĆE kolo - 25. Jun

Srbija - Kazahstan 18.00

SAD - Australija 19.30

PONEDELjAK - 27. Jun

Razigravanje od 13. Do 16. mesta (Segedin)

4A - 4B 17.00

4C - 4D 18.30

OSMINA FINALA - Budimpešta

2A - 3B (M 27) 14.00

3A - 2B (M 28) 15.30

2C - 3D (M 29) 17.00

3C - 2D (M 30) 18.30

SREDA - 29. Jun

SEGEDIN

Za 15. mesto 14.00

Za 13. mesto 15.30

Razigravanje od 9. Do 12.

Por. 27 - Por. 29 17.00

Por. 28 - Por. 30 18.30

ČETVRTFINALE - Budimpešta

1A - Pob. 29 (M 35) 13.00

1B - Pob. 30 (M 36) 16.00

1C - Pob. 27 (M 37) 19.30

1D - Pob. 28 (M 37) 21.00

PETAK - 1. Jul

SEGEDIN

Za 9. mesto 17.00

Za 7. mesto 18.30

BUDIMPEŠTA

Od 5. do 8. mesta

Por. 35 - Por. 36 14.30

Por. 37 - Por. 38 19.30

POLUFINALE

Pob. 35 - Pob. 36 16.00

Pob. 37 - Pob. 38 21.00

NEDELjA - 3. Jul

BUDIMPEŠTA

Za 7. mesto 13.00

ZA BRONZU 14.30

Za 5. mesto 17.00

FINALE 20.00

Foto arhiva VN

 

POČELO U BEOGRADU 1973.

PRVO Svetsko prvenstvo održano je u Beogradu (31. avgust - 9. septembar 1973. godine). Na "Tašmajdanu" su ga obeležili svetskim rekordima Kornelija Ender (100 metara slobodno) i Roland Mates (200 metara leđno) iz Istočne Nemačke.

Naša vaterpolo reprezentacija osvojila je bronzanu medalju, a na pobedničkom postolju popelu su se: Marković, Savinović, Bonačić, Rudić, Stamenić, Polić, Lozica, Belamarić, Perišić, Manojlović, Franjković i Kačić.

Tada je zlato osvojila Mađarska, a srebro SSSR.


RIM ZA SVA VREMENA

SVETSKO prvenstvo 2009. u Rimu najuspešnije je za naše sportiste u istoriji. Zlatne medalje osvojili su Milorad Čavić na 50 m leptir, Nađa Higl na 200 m prsno i vaterpolisti.

Čavić nije uspeo da se domogne zlata i u istorijskoj trci na 100 m delfin. Ceo svet je njegov duel sa Felpsom očekivao sa velikom pažnjom, jer su još bila sveža sećanja sa finala na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, kada je zlato dodeljeno Amerikancu na volšeban način i uz pomoć "Omege". Obojica su bila veoma motivisana, a Felps je u drugoj polovini trke odbranio titulu prvaka sveta.

Zato je našim junacima organizovan spektakularan doček, ispod balkona Skupštine grada Beograda bilo je preko 30.000 ljudi.

Inače, prve medalje za SFRJ u plivanju donela su braća Petrič na 1.500 m kraul: Borut je bio srebrni na SP 1978. u Berlinu, a Darjan treći na SP 1982. u Gvajakilu.

VATERPOLISTIMA 12 MEDALjA

VATERPOLISTI su jedna od najtrofejnih selekcija sveta svih vremena. Na dosadašnjih 18 SP osvojili su 12 medalja, s tim što zbog sankcija nisu mogli da igraju na SP 1994. u Rimu.

Kao naslednica SFRJ, SRJ i SCG naša reprezenatcija se diči s pet zlata (1986, 1991, 2005, 2009. i 2015), dva srebra (2001. i 2011) i pet bronza - 1973, 1978, 1998, 2003. i 2017.

Pod imenom Srbije osvojene su dve titule (2009. i 2015), jedno srebro (2011) i bronza 2017, baš u Budimpešti.

ŠAMPIONSKE GENERACIJE

MADRID 1986.

SFRJ: Krivokapić, Lušić, Petrović, Bukić, Đuho, Andrić, Vičević, Šimenc, Sukno, Paškvalin, Milanović, Vasović, Popović.

PERT 1991.

SFRJ: Šoštar, Popović, Šimenc, Milanović, Subotić, Jelenić, Vičević, Padovan, Bezmalinović, Bukić, Vasović, Rađenović, Posinković.

MONTREAL 2005.

SCG: Šefik, Gojković, Ikodinović, Janović, Jokić, Nikić, Šapić, Savić, Trbojević, Udovičić, Vujasinović, Zloković, Radić.

RIM 2009.

SRBIJA: Soro, Avramović, Gocić, Udovičić, Gak, Duško Pijetlović, Nikić, Aleksić, Rađen, Filipović, Prlainović, Stefan Mitrović, Gojko Pijetlović.

KAZANj 2015.

SRBIJA: Gojko Pijetlović, Mandić, Gocić, Ranđelović, Ćuk, Duško Pijetlović, Nikić, Aleksić, Jakšić, Filipović, Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati