"PRIJATELJSTVO NA DUGE STAZE": Na Beogradskom maratonu 6.700 trkača

Tanjug

11. 05. 2022. u 13:37

Jubilarni 35. Beogradski maraton, pod sloganom "Prijateljstvo na duge staze", održaće se u nedelju, 15. maja, od osam sati, a organizatori su danas poručili da su veoma srećni što će se posle dve godine ponovo održati u punom kapacitetu.

ПРИЈАТЕЉСТВО НА ДУГЕ СТАЗЕ: На Београдском маратону 6.700 тркача

Foto: Tanjug

Darko Habuš, direktor maratona, svečano je najavio ovaj spektakl:

- Čast i privilegija je što sam preuzeo najveću sportsku manifestaciju koju Srbija i Beograd imaju i učinićemo sve da maraton ostane prepoznatljiv simbol grada, da budemo regionalni lider i da se svi rado vraćaju u naš grad, rekao Habuš na konferenciji za medije u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, vladalo je veliko interesovanje, sve kotizacije su popunjene i 6.700 trkača učestvovaće u polumaratonu i maratonu, od čega 1.200 stranaca iz 70 zemalja, plus rekordan broj štafeta.

- Zadovoljstvo nam je što ćemo ponovo imati Trku zadovoljstva i pozivam sugrađane da nam se pridruže u što većem broju i podrže trkače. Prethodne dve godine bile su teške zbog pandemije, prvi put smo maraton održali virtuelno, a prošle godine u manjem obimu. izjavio je direktor trke u našem glavnom gradu.

On je najavio "brzu i spektakularnu trku" jer dolazi sedam takmičara iz Etiopije, koji imaju vreme na granici rekorda (2:09, 2:10).

- Polumaratonska trka takođe je dobro popunjena, uglavnom sa domaćim i regionalnom šampionima, zaključio je prvi čovek ove manifestacije.

Već po tradiciji, pravi ritam trkačima davaće trubači i bubnjari i to na četiri lokacije u gradu: na Brankovom mostu, kod „Londona“, na Terazijama, dok u Pionirskom parku latino podrška stiže uz poznati bend Salsa y Punto.

- Ponosni smo što ćemo i u 35. jubilarnom izdanju Beogradskog maratona biti deo najmasovnijeg trkačkog pokreta u Srbiji i ovog, u svetskim okvirima prestižnog sportskog događaja. Kao zvanično osiguranje Beogradskog maratona, brinućemo se o sigurnosti svih učesnika. I ovog puta smo se potrudili da kroz naše muzičke stanice obezbedimo pravi ritam za trkače, kako bismo im pomogli da istraju u poslednjoj i najtežoj deonici maratonske i polumaratonske trke. Ujedno, to će biti i odlična zabava za učesnike Trke zadovoljstva, ali i za sve posetioce. Veliki uspeh je i samo učešće na maratonu, a bolje od pobede je da zajedno stignemo do cilja", rekla je Sonja Marić.

Svi trkači biće u prilici i da na poseban način ovekoveče svoje učešće na ovogodišnjem Beogradskom maratonu pošto je "UNIQA" osiguranje obezbedila i foto-zonu, koja će se nalaziti odmah nakon cilja.

 

Foto: Tanjug

Prvi čovek gradskog sekretarijata za vanredne situacije Darko Glavaš istakao je da je Beograd uvek dobar domaćin, a maraton je tradicionalno organizacioni uvod u velike događaje koji nas očekuju.

- Da događaj protekne kako smo zamislili brine više hiljada ljudi", rekao je Glavaš i dodao da već u subotu uveče kreće zatvaranje delova grada, gde su start i cilj, kao i na trasi maratona i zamolio građane, kao i svih prethodnih godina, za razumevanje, zaključio je prvi čovek sekretarijata.

Pukovnik Slobodan Jocić iz Saobraćajne policije najavio je izmene režima saobraćaja, koje će se, kako je naveo, vršiti u skladu sa dinamikom trke.

- Mi smo spremni da obezbedimo uslove da se svi osećaju bezbedno, izjavio je Jocić.

Zavod za urgentnu medicinu vodiće brigu o učesnicima, angažovano će biti 10 ekipa, spremnih da pruže medicinsku pomoć.

Čuveni meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da maraton startuje od osam, a ne od 10 kao prethodnih godina, jer će kasnije biti više sunca i pretoplo.

- Na startu biće oko 16 stepeni, na kraju najviše 25. Odlučili smo se za raniji start zbog "sporijih trkača" i preporuka za njih da uzimaju što više tečnosti, rekao je Todorović.

Tradicionalno, na maratonu će učestvovati i osobe sa invaliditetom, a kako je rekao Nemanja Radović iz Saveza za osobe sa invaliditet, oko 300 njih učestvovaće u Trci zadovoljstva, a oko 15 u polumaratonskoj i maratonskoj trci.

BONUS VIDEO: KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA: Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021. godini

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a