KUĆA PUNA ŠAMPIONA: Petoro dece teškog ratnog invalida Branislava Đurića i njegove supruge Gospave prvaci RS i BiH u džudu

B.Milošević

26. 04. 2022. u 21:53

ZAHVALAN sam Bogu što mi je podario petoro zdrave i vredne dece i tako ublažio sve moje ranjeničke muke i nevolje kroz koje sam prošao u ratu i nakon rata - kaže Branislav Đurić iz Batkovića kod Bijeljine.

КУЋА ПУНА ШАМПИОНА: Петоро деце тешког ратног инвалида Бранислава Ђурића и његове супруге Госпаве прваци РС и БиХ у џуду

Foto: B. Milošević

Branislava je na ratištu, samo nekoliko meseci pre potpisivanja Dejtonskog sporazuma, "pronašla" granata sa druge strane i odnela mu deo glave i leve ruke. Nakon petnaestodnevne kome, samo zahvaljujući stručnosti i upornosti lekara sa VMA, Branislav se vratio u život, ali nažalost, kao težak invalid, vratio se u neuslovnu kuću koja je prokišnjavala. U pomoć su pristigli članovi Udruženja Prijatelji 72. specijalne brigade iz Srbije, koji su u akciji "Rane su nam iste, zajedničke" prikupili sredstva za novi krov, a devojčice su dobile svoje sobe.


Danas se uz ime porodice Đurića obavezno piše "šampionska", jer su bliznakinje Milica i Milkica (2005) Jovana (2008) Goran (2011) i Mila (2016) prvaci Republike Srpske i BiH u džudu, svako u svojoj uzrasnoj kategoriji!

Foto: B. Milošević


- Ovo je jedinstven primer u BiH i regionu, da imamo pet šampiona iz jedne porodice. Deca su talentovana, ali i izuzetno uporni i posvećeni ovom sportu - kaže Vladimir Đokić, trener džudo kluba Panter iz Bijeljine. - Poznajući njihovu materijalnu situaciju, a ceneći trud i talenat dece, klub je za sve petoro dece besplatno obezbedio neophodnu opremu za treninig i takmičenje.


Ovih dana gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović organizovao je prijem za šampione Đuriće i obećao pomoć za mlade talente.


- Iz zgrade Gradske uprave poslata je najlepša slika, i primer uspešnih sportista i velike i složne porodice, na koje bi trebalo da se ugledamo - istakao je Petrović.

Najmlađi džudisti, Goran i Milan Đurić / Foto: B. Milošević


Milkica, Milica, Jovana i Goran su obezbedili učešće na Balkanskom prvenstvu, a Milica i Milkica su se plasirale i na Svetsko prvenstvo u džudu, koje će se održati u Sarajevu u avgustu ove godine. Obe kroz osmeh ističu da su u istoj kategoriji, i da bi moglo da se desi da udari sestra na sestru, što nikako ne žele. Kažu, jedna će na dijetu, pa će sa izbalansiranom kilažom izbeći direktnu borbu za medalju.


Više od 100 medalja, pehara i diploma koje krase dečju sobu čine ih srećnim i zadovoljnim ovim što su do sada postigli, ali veliki uspesi ih tek očekuju. Sva deca su uspešna i u SKUD Lazarice, odlični su učenici, a nije im teško da pomognu i roditeljima oko poljoprivrednih radova.

Milkica i Milica na pobedničkom postolju / Foto: B. Milošević


Roditelji Branislav i Gospava i dalje pokušavaju da za sedmočlanu porodicu obezbede egzistenciju kroz plasteničku proizvodnju povrća, ali u ovoj situaciji, kada se cena nafte, semenske robe i đubriva menja na dnevnom nivou, ova rabota je i skupa i neizvesna...


- Pokušavamo da obezbedimo hranu za nas, a o nekakvoj trgovini i zaradi sa pijace iluzorno je i razmišljati. Ali, živeti se mora, ako bude trebalo odvajaćemo od naših usta, samo da naši šampioni budu još uspešniji - poručuju Branislav i Gospava Đurić, roditelji petoro šampiona. 


BONUS VIDEO Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je postao najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)