PUTIN PRKOSI ZAPADU: Ruski predsednik ovim potezom oduševio ponižene sportiste

Novosti online

26. 04. 2022. u 15:54

RAT u Ukrajini iznedrio je brojne sankcije ruskim sportistima, a Vladimir Putin, predsednik Rusije, rešio je da takmičare, koji su bili prilično ponižavani u poslednje vreme, obraduje.

ПУТИН ПРКОСИ ЗАПАДУ: Руски председник овим потезом одушевио понижене спортисте

Foto: Profimedia

Podsetimo najpre, na nedavno održanim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, ruski takmičari su mogli da nastupaju samo pod uslovom da se odreknu i imena svoje države, i njene himne i ruskih državnih simbola. To je bila kazna zbog navodnog "državnog sponzorisanja dopinga u Rusiji", a kako su Igre završene 20. februara, četiri dana pre nego što je počela "Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini", kako Rusi nazivaju svoju vojnu intervenciju, dobro je da su ruski olimpijci uopšte i učestvovali, jer su potom sportisti te države masovno izbacivani iz skoro svih takmičenja.


Vladimir Putin je rešio da one koji su se nadmetali u Pekingu, a tamo osvojili medalje, ugosti u Kremlju.

I ne samo to.

Svi takmičari i njihovi treneri koji su osvojili odličja na Zimskim olimpijskim igrama, nastupajući kao "predstavnici Olimpijskog komiteta Rusije" i osvojivši 32 medalje (drugi po brojnosti, iza norveških 37; Rusi su se domogli šest zlatnih, 12 srebrnih i 14 bronzanih medalja) danas su u Jekaterinskoj sali Kremlja od Putina primili "državne nagrade Rusije".


Među nagrađenima je i najveća mlada zvezda ruskih zimskih sportova Kamila Valijeva, koju su usred Igara, istog dana kada je briljirala na ledu i pomogla reprezentaciji da osvoji ekipno zlato, optužili da je koristila doping. Iako to baš nije potom bilo dokazano, 15-godišnjakinja je prošla kroz priličnu dramu, suđenje Sportskog suda za arbitražu čiji su izaslanici doputovali u Peking, pa izmorena svime, u pojedinačnoj konkurenciji je završila olimpijsko nadmetanje kao četvrta.


Danas je, prema sopstvenim rečima, posle dugo vremena - bila baš srećna.


- Predsedniče, mnogo smo radosni što ste našli vremena da se sretnete sa nama. Za mene je velika čast da na dan mog 16. rođendana dobijem državnu nagradu iz ruku predsednika Rusije. Hvala vam što volite sport i što nas podržavate - prenela je "RIA Novosti" reči mlade zvezde ruskog sporta Kamile Valijeve, upućene predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Bonus video: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OGLASILA SE CRVENA ZVEZDA: Jednoglasno smo odlučili da se povučemo, da ne dođe do eskalacije