NAJLUĐA TRKA SVIH VREMENA: Varholm oborio svetski rekord, još šestorica popravili najbolje regionalne, nacionalne ili lične rezultate

S. ŽARKOVIĆ

03. 08. 2021. u 20:21

KADA trojica prvoplasiranih trče brže od olimpijskog rekorda Kevina Janga (46,78) koji je do ovog jula punih 29 godina bio svetski rekord, a petoplasirani u trci bi na OI u Riju osvojio prvo mesto, onda je jasno zašto mnogi današnjutrku na 400 metara sa preponama smatraju najboljom ikada istrčanom.

НАЈЛУЂА ТРКА СВИХ ВРЕМЕНА: Вархолм оборио светски рекорд, још шесторица поправили најбоље регионалне, националне или личне резултате

FOTO: AP

U njoj je Norvežanin Karsten Varholm (25) pobedio sa 45,94 sekunde, srušio sopstveni svetski rekord za 76 stotih delova sekunde i prvi u istoriji trčao ispod 46 sekundi.

Berserkeri su bili vikinški ratnici koji su se pred svaku bitku dovodili u stanje transa u kome nisu osećali ni strah ni bol, a upravo tako je delovao norveški "viking" danas, bodreći se na startnom bloku prepoznatljivim urlikom i udaranjem u prsa. Krenuo je Varholm u maniru sprintera na 100 metara, kao da je ispaljen iz topa, i na polovini trke odmakao toliko da je izgledalo da mu je sat jedini protivnik do kraja.

Metronomski precizno je preskakao prepone, kao da ih ne dotiče, a između njih sprintao poput geparda, ka onome što je izgledalo kao sigurno prvo mesto. Ali Amerikanac Rej Bendžamin imao je druge planove, u poslednjih 90 metara izronio je niotkuda i disao za vratom Varholmu, tako da je na pretposlednjoj preponi izgledalo da bi mu mogao preoteti već viđeno zlato, jer su trčali u liniji. Tada je Norvežanin stisnuo zube, izvukao iz sebe poslednje atome snage, kada noge, po sopstvenom priznanju nije više ni osećao, i kao prvi projurio preko ciljne linije, cepajući na kraju majicu poput Supermena i Novaka Đokovića.

- Ne mogu da verujem, bilo je tako brzo. Mnogo puta su me pitali o savršenoj trci... Rekao sam da ona ne postoji, ali ovo je nešto najbliže tome - izjavio je na kraju trke Varholm, koji je ovim objedinio evropsku, svetsku i olimpijsku titulu.

Rej Bendžamin morao je na kraju da se zadovolji srebrenom medaljom, iako je trčao neverovatnih 46,17, Brazilac Alison dos Santos (46,72) osvojio je bronzu, a u trci je oboreno još šest nacionalnih i regionalnih rekorda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)