DENVER "SMETA" JOKIĆU: Samo tri puta MVP lige postao igrač čiji je tim niže plasiran od četvrte pozicije

Grujica Kelić

13. 03. 2021. u 20:49

PITANjE koje okupira interesovanje ovdašnje košarkaške javnosti jeste hoće li Nikola Jokić podići pehar "Maurisa Podolofa", namenjen najkorisnijem igraču lige na kraju regularnog dela sezone.

ДЕНВЕР СМЕТА ЈОКИЋУ: Само три пута МВП лиге постао играч чији је тим ниже пласиран од четврте позиције

FOTO: AP

Prema nestvarnim statističkim brojkama koje ove sezone srpski gorostas beleži na parketima širom najjače košarkaške lige sveta, to bez ikakve sumnje i zaslužuje. Međutim, eventualna džomba na tom putu postavljena je upravo iz sopstvenih redova.

Paradoks predstavlja saznanje da će ga tog priznanja koštati upravo franšiza iz Kolorada i njegovi saigrači koji ove takmičarske godine ne igraju u ritmu momka iz Sombora, zbog čega se Denver nalazi na granici direktnog plasmana u plej-of. U noći između petka i subote, inače, naš as je u pobedi nad Memfisom 103:102, ubacio 28 poena, uz 15 skokova i sedam asistencija.

Košarka i sport uopšteno je vrlo često igra u kojoj veliku ulogu igraju statistika i činjenice, a upravo nam činjenice govore da se samo triput u istoriji NBA lige otkako se dodeljuje MVP nagrada (sezona 1955/1956) dogodilo da je laureat igrač čija ekipa se na tabeli nalazila niže od četvrte pozicije u svojoj konferenciji.

SAMO DVOJICA IZ EVROPE

Janis Adetokumbo/FOTO: AP

ZASAD su samo dvojica igrača sa Starog kontinenta proglašena za najboljeg igrača lige. Prvi je tu čast dobio Nemac Dirk Novicki 2006/2007, dok je Grk Janis Adetokunbo dvaput uzastopno podizao trofej namenjen MVP regularnog dela (2018/2019. i 2019/2020). Generalno, kada uzmemo u obzir celu planetu, sem Novickog i Adetokunba, samo još dvojica MVP dolaze van SAD - Hakim Olajdžuvon (Nigerija) i Stiv Neš (Kanada).

Prvi je čuveni centar LA Lejkersa, Karim Abdul-Džabar, koji je sa "jezerašima" u sezoni 1975/1976. završio na šestom mestu Zapadne konferencije i tako ujedno i dalje ostao jedini laureat u istoriji koji nije nastupao u plej-ofu (tada je liga brojala manje timova). Drugi takav primer se dogodio 1981/1982. kada je još jedan igrač na poziciji "petice", Mozes Maloun u dresu Hjustona osvojio svoju drugu od ukupno tri MVP nagrade, a "rakete" su se dokopale poslednje, šeste pozicije u doigravanju. Na treći takav podvig se čekalo 35 godina i sezone 2016/2017 kada je plejmejker Oklahome, Rasel Vestbruk beležio antologijske brojke sa tripl-dabl učinkom u proseku (u toj sezoni takođe sa 42 tripl-dablova postao rekorder i na večnoj listi prestigao Oskara Robertsona po tom parametru). Tada su "Tanderi" takođe završili regularni deo na šestom mestu Zapadne konferencije.

Od ukupno 65 podeljenih nagrada za MVP sezone, do današnjeg dana čak 42 su bili članovi ekipa koje su imale najbolji učinak u sezoni, dok je 23 njih u toj sezoni osvajalo šampionski prsten.

NOVICKI POSLEDNjI OD VISOKIH

Dirk Novicki/FOTO: EPA

NAGRADA za najkorisnijeg igrača lige u poslednje vreme uglavnom završava u rukama bekova ili plejmejkera, a dosta ređe kod visokih igrača. Tako je upravo Novicki poslednji centar koji je poneo epitet najboljeg pojedinca pre 14 godina, dok je u 21. veku to još uspelo samo Timu Dankanu (dvaput) i Kevinu Garnetu (jedanput).

Takođe ne treba zanemariti činjenicu da Jokić igra za ekipu koja nije među najpopularnijim i najvrednijim franšizama u ligi, kao i tome da je tržište u Koloradu dosta slabije i finansijski ne toliko zanimljivo za razliku od drugih delova Amerike. Pritom, "javna tajna" je da će čelnici Lige uvek radije dati nagradu domaćem košarkašu, a ne momku koji dolazi iz male Srbije i jednostavno se igra košarke.

Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da je sezona u najjačoj košarkaškoj ligi sveta tek na polovini i ima još "fore" da se Nagetsi ustreme ka samom vrhu tabele. A možda Jokić i postane četvrti MVP čija se ekipa nalazi ispod prve četiri pozicije. I ovako po mnogo čemu iskače izvan šablona.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a