LEGENDA HRVATSKE KOŠARKE ISKRENA: Srpski treneri su kvalitetniji od naših

Novosti online

02. 02. 2021. u 16:42

SRPSKI trener Vlada Jovanović seo je na klupu Cibone, a na mestu šefa stručnog štaba zamenio je Ivana Velića. Legendarni hrvatski stručnjak Mirko Novosel istakao je šta misli o tome.

ЛЕГЕНДА ХРВАТСКЕ КОШАРКЕ ИСКРЕНА: Српски тренери су квалитетнији од наших

FOTO: N. Paraušić

Član Kuće slavnih u Springfildu je Zagrepčanima doneo veliki broj titula od kojih je najvažnija svakako ona iz 1985. godine kada su "vukovi sa Tuškanca" pokorili Evropu.

- Baš me malopre zvao Domagoj Čavlović (direktor Cibone), pa mi je objasnio kako je najveći problem Cibone veliki broj darovitih igrača koji moraju da napreduju, a u tom Velić (doskorašnji trener) nije bio jak. Nisam ni ja bio zadovoljan njihovim napretkom. Recimo, mali Gnjidić počne u petorci protiv Krke, onda ga zamene u petom, šestom minutu, pa više ne ulazi. A taj Gnjidić bi trebalo da bude na terenu 95 odsto vremena, to je najveći talenat - rekao je Novosel za "Jutarnji list".

Objasnio je zašto se Cibona odlučila za dovođenje srpskog stručnjaka.

- Uvek sve zavisi o pojedincima, ali činjenica je da su srpski treneri kvalitetni u radu s mladima i svake godine lansiraju nekoga novog. Evo, gledam tog Petruševa iz Mege, taj ide putem Jokića. Ključna stvar za ove prostore je da može da se egzistira jedino ukoliko se stvara, a srpski treneri su tu kvalitetniji od naših.

Jovanović neće imati mnogo vremena za kvalitetan rad na treninzima jer su utakmice gotovo na svaka dva-tri dana.

- Ta inflacija utakmica jeste problem. Mnogo odlaganja i premalo treninga su negativna okolnost za stvaranje igrača. Ali, oslonac mora da bude na vlastite snage. Gledao sam utakmicu Mornara i Zvezde, bilo je devet stranaca na terenu u jednom trenutku, to je katastrofa, to je smrt...

Zanimljivo Ivan Velić dobio je otkaz nakon dve vezane pobede (Borac i Krka).

- Uvek sam govorio da trenera oceniš u dužem periodu, ali opet ako imaš koncepciju mladih, a taj talenat sedi na klupi, onda to ne valja. Cibona ima nekolicinu mladih igrača i oni ne smeju da sede. Gledam ABA ligu i to više nema veze s vezom, sve je u novcu, a u tom faktoru su srpski i crnogorski klubovi dominantni, jer uz sebe imaju državnu pomoć. Kod nas država ne šljivi klubove, status nam je zato katastrofalan. U tom sudaru, mi nemamo šansu za neki rezultat u odnosu na srpske ili crnogorske klubove - završio je Novosel.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)