"VALJAK" ŠLAJFUJE U MESTU: Partizan i dalje bez vidljivih pomaka u igri

V. Preradović

20. 01. 2024. u 22:35

ATINSKI poraz od Panatinaikosa cementira generalni utisak o igri Partizana ove sezone. „Parni valjak“ šlajfuje u mestu, bez jasnih principa i očekivanih pomaka kako vreme odmiče.

ВАЉАК ШЛАЈФУЈЕ У МЕСТУ: Партизан и даље без видљивих помака у игри

Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Povremeno poskoči na gurku 20.000 navijača, kao u prethodnom meču sa Makabijem u „Areni“, ali nema naznaka da će se u narednom periodu pomeriti sa mrtve tačke.

Ispao je iz plej-in zone i spustio se na 11. mesto sa polovičnim učinkom 11-11, ali pogled na tabelu nije razlog za brigu. Olimpijakos na šestoj poziciji, poslednjoj koja vodi direktno u plej-of, ima samo pobedu više. Međutim, ukoliko crno-beli ne pronađu formulu smislenije košarke i u napadu i u odbrani, nema ni mnogo razloga za optimizam.

PAO je odigrao prosečnu utakmicu za svoje standarde, ali Partizan jednostavno nije imao dovoljno rezonske košarke da iskoristi slabosti protivnika i dođe do dragocenog „brejka“ pred 18.000 navijača u zelenom. Pi-Džej Dožer je podelio polovinu timskih asistencija, kao bek ili nisko krilo po vokaciji odradio odličan plejmejkerski posao. Uprkos tome, kreativnost ostaje najveća boljka tima Željka Obradovića, posebno kada protivnik zaigra agresivniju odbranu kao Panatinaikos u poslednjih pet minuta.

Verovatno ni višednevni seminar ne bi razjasnio šta je bila ideja prilikom dovođenja Džejlina Smita, koji nikad u karijeri nije važio za rasnog pleja. Nije ni pouzdan šuter, takođe ni odbrambeni adut. Sa niskim težištem i krutim nogama, laka je meta za protivničke bekove u igri „jedan na jedan“. Partizanova struka se već dosledno tvrdoglavo drži koncepta nalik onom u NBA, gde su klasični plejmekeri vrsta u odumiranju, što ne znači da je to progres. Naprotiv, sve je teže naterati se da izgubite tri sata života na gledanje besmislene jurnjave s jednog kraja terena na drugi.

RASPORED DO KRAJA

POD pretpostavkom da bi 17 pobeda bilo dovoljno za deseto mesto i plasman u plej-in, Partizanu je potrebno šest u preostalih 12 mečeva ligaškog dela. Ako ostvari skor 7-5 mogao bi sa priličnom izvesnošću da računa na mesto u doigravanju za plej-of.

Crno-beli do kraja dočekuju Žalgiris, Bajern, Efes, Baskoniju, Real, Olimpijakos i Valensiju, gostuju Monaku, Virtusu, Milanu, Barseloni i Albi.

Kamere u „OAKA areni“ uhvatile su besnu reakciju Frenka Kaminskog kada ga je Obradović izveo iz igre nakon minut i 18 sekundi. U prethodne dve utakmice nije ni kročio na teren. Usledila je kraća diskusija centra sa zavidnom NBA reputacijom i najtrofejnijeg trenera u Evropi. Kaminski nikad nije bio odbrambeni tenk, ali je igrač solidne centarske tehnike i verovatno najbolji šuter za tri poena u Evroligi sa mesta „petice“. Pitanje je za stručni štab crno-belih zašto najzvučnije pojačanje nema ulogu u ekipi, takođe i ko je odgovoran za njegov dolazak. Isto važi i za Mateuša Ponitku, koji je predvodio Poljsku na Evrobasketu 2022. sa prosekom od 13,4 poena, 5,7 asistencija i 5,3 skoka.

Kritici podležu i stubovi nosači, Zek Ledej i Kevin Panter, koji zbog virusne infekcije nije otputovao u Atinu. Prvi već u dugom nizu utakmica nepotrebno oduzima minutažu efikasnijem Alenu Smailagiću, drugi bezuspešno pokušava da se izbori sa samim sobom.

Ostalo je 12 utakmica da se uvede red u kući, naredna sa Žalgirisom u „Areni“ nosi pobednički imperativ, ili će euforija preneta iz prošle sezone pući kao mehur od sapunice.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja