ON NIJE UMORAN: Igrao za Denver više od Nikole Jokića u NBA finalu - a ide na Svetsko prvenstvo

Novosti online

02. 08. 2023. u 19:59

NIKOLA Jokić ne igra za Srbiju na Svetskom prvenstvu u košarci 2023, ali njegov najvažniji saigrač ovogodišnji Mundobasket neće propustiti.

ОН НИЈЕ УМОРАН: Играо за Денвер више од Николе Јокића у НБА финалу - а иде на Светско првенство

FOTO: Tanjug/AP

U pitanju je Džamal Marej, Jokićeva "desna ruka" ili, kako to srpski MVP finala neretko kaže, "glavni igrač nagetsa".


Marej je tokom istorijskog, šampionskog pohoda Denvera do prve NBA titule proveo u finalu protiv Majamija više na parketu nego Jokić, ali za razliku od centra iz Srbije rešio je da ne propusti šampionat planete.


Nikola Jokić je, podsetimo, nedavno rekao novom kapitenu srpske košarkaške reprezentacije, Bogdanu Bogdanoviću "da je psihički i fizički iscrpljen", i da je to razlog što se nije odazvao pozivu selektora Pešića za ovu reprezentativnu akciju, a za razliku od njega Marej je rešio da igra na Mundobasketu, o čemu je javnost obavestio Košarkaški savez Kanade:


Džamal Marej je u NBA finalu prosečno na parketu provodio 42,3 minuta, što je više nego Jokićevih 41,1 minut, a nije imao baš sporednu ulogu.

U jednoj od pet utakmica sa Majamijem je bio i efikasniji od Srbina (u trećem meču borbe za titulu Nikola je ubacio 32 poena, a kanadski bek 34, uz po deset skokova i asistencija).  Pritom, Marej je osvajanju titule doprineo sa prosekom od 26,1 poenom, 5,7 skokova i 7,1 asistencijom u plej-ofu (u finalu je prosečno ostvarivao 10 asistencija, a u poslednjoj utakmici sezone, Jokić je samo za poen dao više od njega, čime su se potvrdile reči dvostrukog MVP-a o tome koliko je njegov klupski kolega bitan za igru Denvera).


Džamal Marej je i tokom ligaškog dela sezone igrao slično koliko i pomenuti srpski centar (prosečno je Jokić bio na parketu 33,7 minuta po meču, a Marej 32,8, s tim da je Kanađanin odigrao četiri utakmice manje), a za razliku od Nikole koji će predahnuti od šampionskog pohoda, njegov saigrač iz nagetsa je već na pripremama reprezentacije za šampionat sveta koji "samo što nije". To, možda, i ne treba da čudi imajući u vidu da je za Marejem jedna naporna sezona, i to posle godinu i po dana pauze od takmičarske košarke zbog teške povrede ligamenata kolena, dok je Jokić već godinama apsolutni vođa Denvera, i to ne samo u košgeterskom smislu, već i po tome što predvodi ekipu i kao njen najbolji asistent i njen najbolji skaka (a sve to uz prilično grubu igru rivala, koji pokušavaju na sve načine da ga onemoguće).

Ko je, uopšte, ostao među kandidatima za sastav Srbije na Svetskom prvenstvu?

Na spisku Srbije za Svetsko prvenstvo su ostali: Aleksa Avramović (Partizan), Dušan Beslać (Vojvodina), Bogdan Bogdanović (Atlanta), Ognjen Dobrić (Virtus), Dejan Davidovac (C. zvezda), Nikola Jović (Majami), Stefan Jović (Saragosa), Vanja Marinković (Baskonija), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Nemanja Nedović (C. zvezda), Filip Petrušev (Filadelfija), Aleksa Radanov (Peristeri), Dušan Ristić (Tenerife), Alen Smailagić (Partizan), Boriša Simanić (Saragosa), Nikola Topić (C. zvezda), Uroš Trifunović (Partizan) i Marko Gudurić (Fenerbahče).

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...

Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta do 10. septebra u tri zemlje, domaćini su Filipini, Japan i Inonezija. Reprezentacije, njih 32, su podeljene u osam četvoročlanih grupa iz koje se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu. 

U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala. 
Reprezentacija Srbije igra u B grupi, u Kuezon sitiju, tromilionskom, najvećem gradu Filipina, a rivali su joj Kina (26. avgusta), Portoriko (28.) i Južni Sudan (30.). 
Grupa u kojoj su "orlovi" se u drugoj fazi ukršta sa grupom A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska Republika i domaćin Filipini.
Ostali učesnici su:
Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland
Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija
Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan
Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela
Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil
Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska

Kada igra Srbija na Svetskom prvenstvu, a kada pre njega?

U sklopu pripema za Svetsko prvenstvo, reprezentacija Srbije će u prvoj fazi odigrati dve trening utakmice zatvorenog tipa: protiv Bosne i Hercegovine i protiv Poljske u Beogradu, dok je meč protiv Crne Gore u Podgorici otkazan. Zatim sledi učešće na Akropolis kupu u Atini, gde će rivali Srbije biti Grčka (8. avgusta) i Italija (9. avgusta).

Reprezentacija Srbije će u Štark areni odigrati zvaničnu utakmicu 16. avgusta protiv Portorika. Informacije o prodaji ulaznica za ovaj meč biće saopštene uskoro.

Poslednje provere pred početak Svetskog prvenstva, Srbija će imati u Šenženu. Rivali „orlova“ biće Kina (20. avgusta) i Brazil (21. avgusta)

Nacionalni tim Srbije će u Manilu otputovati 22. avgusta, a prvi meč na Svetskom prvenstvu odigraće četiri dana kasnije, 26.  od 14 časova po našem, srednjoevropskom vremenu, protiv reprezentacije Kine. Preostale dve utakmice grupe B Srbija igra 28. avgusta od 14 časova protiv Portorika i  30. avgusta od 10 sati protiv Južnog Sudana.

Stručni štab i saradnici selektora Pešića su:

Direktor reprezentacije: Dragan Tarlać
Pomoćni treneri: Oliver Kostić, Saša Kosović, Marko Marinović, Ognjen Stojaković, Nenad Jakovljević
Treneri za fizičku pripremu: Marko Sekulić, Feđa Sretenović, Marko Stanojević
Medicinski tim: prof. dr Dragan Radovanović, dr Milan Mirković
Fizioterapeuti: Dušan Popović, Marko Sokić, Dušan Sajić, Veljko Nikolić
Tim menadžer: Nebojša Ilić
PR menadžer: Ivan Ivković
Ekonom: Jovica Aničić.

Ako vas Svetsko prvenstvo u košarci zanima, pratite sve o njemu na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!