ČETIRI KANDIDATA ZA EVROLIGU: Turci, Španci i ukrajinska Pepeljuga

V. P.

20. 04. 2023. u 13:46

OSTALA su četiri tima u ovoj sezoni Evrokupa poprilično skromnog kvaliteta. Kako god, jednog od njih gledaćemo u narednom izdanju Evrolige, a nakon četvrtfinalnih eliminacionih utakmica kandidati su Turk Telekom, Prometej, Huventud i Gran Kanarija.

ЧЕТИРИ КАНДИДАТА ЗА ЕВРОЛИГУ: Турци, Шпанци и украјинска Пепељуга

Evrokup

Turski predstavnik iz Ankare pobedio je pred 6.700 svojih navijača nemački Ulm (86:76) i plasmanom u polufinale ostvario najbolji rezultat u istoriji nastupa u evropskim takmičenjima. Zaostajao je 33 minuta, u jednom momentu i velikih 14 poena, ali je serijom 12-0 u poslednjoj četvrtini okrenuo vodenicu na svoju stranu. Turk Telekom će u polufinalnom meču gostovati Prometeju, ukrajinskom debitantu koji je u četvrtfinalu deklasirao grčki Promiteas (80:57).

Klub osnovan 2018. godine, koji se zbog invazije na Ukrajinu takmiči u estonsko-letonskoj ligi i kao domaćin igra utakmice u Rigi, na neki način je Pepeljuga ove sezone Evrokupa. Prometej je prethodne takmičarske godine nastupao u FIBA Ligi šampiona, letos je dobio i prihvatio poziv da se pridruži drugorangiranom takmičenju pod okriljem Evrolige. Motive za pozivnicu klubu koji postoji četiri godine zaista nije teško dokučiti.

SKAKALI SA DRUGOG SPRATA

NEKE zaista nadrealne scene viđene su tokom meča Huventuda i Hapoel Tel Aviva u Badaloni. Nekoliko navijača izraelskog tima skočilo je sa gornjeg nivoa tribina na donji kako bi se obračunali sa pristalicama španske ekipe, rizikujući ozbiljne povrede s obzirom na visinsku razliku između drugog i prvog sprata. Oni koji su uspeli da se nepovređeni pridignu nakon pada na stolice, ušli su u fizički sukob sa protivničkim navijačima, ali nije došlo do prekida utakmice.

Na iznenađenje mnogih, ili bar onih koji su zavirivali u ovu sezonu Evrokupa, „četvorogodišnjak“ je potukao sve rivale u A grupi i osvojio prvo mesto sa 14 pobeda u 18 mečeva, jednom više od favorizovanog Huventuda. Bolji skor ostvarila je samo Gran Kanarija kao prvoplasirana u B grupi (15-3). Prometej je u osmini finala nadigrao Hamburg (87:79), u četvrtfinalu pred 2.500 gledalaca u Rigi demolirao goste iz Patrasa i ispisao novo poglavlje bajke, koja donekle podseća na Bursinu iz prošle sezone. Očekivano, lideri tima izraelskog trenera Ronena Ginzburga su trojica Amerikanaca i jedan Kanađanin.

Huventud je opravdao ulogu favorita u četvrtfinalnom duelu sa Hapoelom iz Tel Aviva (82:74), iako je dozvolio sebi da ispusti 22 poena prednosti. Najbolji u pobedničkom timu bili su hrvatski veteran Ante Tomić i doskorašnji igrač Partizana Vladimir Brodzijanski sa po 16 poena. Klub iz Badalone igraće polufinalni meč na Kanarskim ostrvima protiv najboljeg tima grupne faze Evrokupa. Gran Kanarija je u četvrtfinalu srušila Pariz (104:74) i snove menadžmenta Evrolige da klub iz prestonice Francuske može sportskim putem da stigne do elitnog društva. Isto važi i za London Lajonse, koji su poklekli u osmini finala.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili