TRAGIČARI I JUNACI KVALIFIKACIJA: Argentinci u suzama, dve bajke iz Afrike

V. P.

27. 02. 2023. u 17:12

SAMO jedna stolica ostala je prazna u predugoj kvalifikacionoj igri za Svetsko prvenstvo 2023. u Japanu, Indoneziji i Filipinima (25. avgust - 10. septembar). Mimo očekivanja i rejtinga, poslednja je čekala Srbiju koja večeras u meču sa Velikom Britanijom juri plasman minut pred fajront.

ТРАГИЧАРИ И ЈУНАЦИ КВАЛИФИКАЦИЈА: Аргентинци у сузама, две бајке из Африке

FOTO: FIBA.Basketball

Sumirajući bezrazložno otegnute kvalifikacije, mimo očekivanja je eliminacija Argentine, finaliste prošlog Mundobasketa u Kini 2019, koja je u odlučujućem meču poražena na svom terenu u Mar del Plati od Dominikanske Republike (75:79), iako je krajem treće četvrtine vodila 17 razlike! Da šok bude veći, "gaučosi" su mobilisali većinu svojih asova - Fakunda Kampaca (Crvena zvezda), Gabrijela Deka (Real), Nikolasa Laprovitolu (Barselona)...

Ironično, Svetski kup im je pred nosom oteo njihov doskorašnji selektor Nestor Garsija, kome je zbog loših rezultata u ovim kvalifikacijama uručen otkaz i na njegovo mesto postavljen neiskusni Pablo Priđoni. Dominikanci su ugrabili argentinskog stručnjaka i sa njim na klupi nokautirali Argentince pred besnim domaćim navijačima, koji su izviždali Garsiju. Igračima nije bilo do srdžbe, većina je u suzama napustila teren sa bolnim saznanjem da njihova zemlja prvi put posle 41 godine neće biti deo svetske košarkaške smotre.

Na drugim kontinentima slavili su oni koji će prvi put igrati na Mundobasketu. Zelenortska Ostrva istisnula su Crnu Goru sa vrha liste najmaloljudnije zemlje učesnika, sa svega 520.000 stanovnika ostrvske države u atlantskom arhipelagu. Javnosti je poznat Realov div iz egzotične zemlje, Edi Tavares, koji je prelazio desetine hiljade kilometara za istorijski uspeh.

KVALIFIKACIJE ZA OI

SVETSKI kup ima karakter i kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

Na turnir sa 12 učesnika plasiraće se po dve najbolje reprezentacije iz kvalifikacionih zona Amerike i Evrope, po jedna iz Afrike, Azije i Okeanije. Francuska je siguran učesnik kao domaćin OI, dok će četiri preostale vize biti podeljene pobednicima kvalifikacionih turnira.

Na svetsku košarkašku mapu upisala se i najmlađa zemlja u Ujedinjenim nacijama. Južni Sudan je 2011. godine postao punopravan član UN i u svojim prvim kvalifikacijama izborio učešće na Svetskom kupu. Kraj terena je u ulozi trenera nekadašnji NBA as i reprezentativac Velike Britanije Luol Deng, na terenu bivši krilni centar Crvene zvezde Duop Rit.

Iz iz evropske zone kvalifikacija imamo debitanta na SP, selekciju Gruzije koja je preživela dramu u poslednjem meču i izborila plasman uprkos porazu od Islanda u Tbilisiju sa tri razlike. Toliko je mogla da priušti, poen više odveo bi Islanđane do prvog učešća na Mundobasketu. Tragičar je mogao da bude najbolji igrač Gruzije Toko Šengelija, koji je u završnici promašio oba slobodna bacanja i dao šansu Elvaru Fridriksonu da postane junak. Međutim, promašio je otvorenu trojku kojom bi se upisao u istoriju islandske košarke.

Predstojeće SP biće drugo sa 32 učesnika i prvo na kojem nećemo gledati jednog od domaćina. Indonezija nije ispunila uslov FIBA da se plasira u četvrtfinale Kupa Azije. Južna Koreja je odustala od drugog kruga azijskih kvalifikacija zbog toga što je jedan reprezentativac bio pozitivan na koronu. FIBA je iz svojih takmičenja proterala Rusiju i Belorusiju, dok se kroz sito kvalifikacija, osim Argentine, nisu provukli Hrvatska, Turska, Izrael...

UČESNICI SVETSKOG PRVENSTVA

EVROPA: Finska, Letonija, Nemačka, Grčka, Slovenija, Francuska, Litvanija, Španija, Italija, Gruzija, Crna Gora, Srbija/Belgija.

AMERIKA: Kanada, Dominikanska Republika, Venecuela, SAD, Portoriko, Meksiko, Brazil.

AFRIKA: Obala Slonovače, Angola, Zelenortska Ostrva, Južni Sudan, Egipat.

AZIJA/OKEANIJA: Novi Zeland, Liban, Filipini, Jordan, Australija, Kina, Japan, Iran.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)