MOĆNA ZVEZDA! Desetkovani crveno-beli savladali Valensiju: Petrušev i Nedović nosili tim do mesta koje vodi u plej-of Evrolige

V.M.P.

06. 01. 2023. u 22:32

KOŠARKAŠI Crvene zvezde stigli su do velike pobede nad Valensijom u 17. kolu najelitnijeg evropskog takmičenja. Utakmica koja se igrala u dvorani "Fuente san Luis završena je rezultatom 75:77 u korist srpskog tima.

МОЋНА ЗВЕЗДА! Десетковани црвено-бели савладали Валенсију: Петрушев и Недовић носили тим до места које води у плеј-оф Евролиге

FOTO: M. Vukadinović

Duško Ivanović danas je bio bez Luke Vildoze i Fakunda Kampaca, argentinskog tandema koji je projektovan da liderstvom i svojim kvalitetima nosi na parketu crveno-bele.

Isusni trenerski vuk, svestan da je njegova šuterska linija ranjena svesno je limitirao broj šuteva za tri i forsirao igru pod obručem u prvom poluvremenu.

Voljni momenat ponovo je bio neverovatan, ponovo je imponovao način na koji je Zvezda odrađivala defanzivne zadatke. Međutim, agresivna odbrana Zvezde nosi sa sobom veliki broj faulova, sudijski kriterijum danas nije dozvoljavao Ivanoviću da vodi utakmicu onako kako je navikao. 

FOTO: M. Vukadinović

Bili su crveno-beli bolji u svim statističkim parametrima u toku prvog poluvremena, procentima šuta, asistencijama, skokovima, ukradenim loptama, jednostavno sve je bilo danas na strani tima sa Malog Kalemegdana, ali...

Protivnik je, kao implikacija agresivne odbrane ujedinjene sa čudnim sudijskim kriterijumom izveo čak 17 slobodnih bacanja u prve dve deonice, pogodio 16, i samo tome je mogao da zahvali što je na veliki odmor otišao sa -5.

Nastavak je doneo potpuno drugačiju košarku. Zvezda kreće da forsira šut za tri, Valensiji značajno padaju procenti šuta sa linije penala, i u takvom ritmu, koga je karakterisao veliki broj izgubljenih lopti i promašenih šuteva na obe strane, srpski tim uspeva da održava konstantnu prednost.

Ona se celim tokom drugog poluvrmena kretala u rasponu od 2 do 6 poena, sve do ulaska u poslednja tri minuta. Filip Petrušev je pokazao da polako izrasta u jednog od lidera ekipe, i upravo na njegovim krilima Zvezda pravi seriju i ide na +9.  

Španski tim smogao je snage da se vrati u meč, smanji na samo tri poena prednosti, ali je u penal završnici, kapital iz pretnodnog dela susreta bio dovoljan Zvezdi za važnu pobedu, kojom srpski tim dolazi na deobu pozicije osam, koja vodi u plej-of Evrolige.

Najefikasniji akter susreta bio je Filip Petrušev sa 24 poena i 9 skokova, Nedović je upisao 18 uz 6 asistencija. NA drugoj strani Džouns je postigao 14, a Harper 11 poena.

VALENSIJA - CRVENA ZVEZDA 75:77

HALA: "Fuente san Luis"

ČETVRTA ČETVRTINA

39. minut - Serija domaćina 4:0, Valensija ponovo u meču, samo +4 za srpski tim.

37. minut - Petrušev pogađa uz faul 63:70, i potom ponovo čudesni Filip Petrušev za svoj 23 poena, uz sve to ima i 9 skokova. Zvezda ima pobedu u rukama na tri minuta pre kraja.

34. minut - Zvezda baca loptu u ruke Valensiji, a Dubljević promašuje otvorenu trojku. Ne pogađa ni Bentil. ali ni Harper. Na kraju konačno poeni za Lopeza Arostegija sa penala - 65:63. Nedović je u igri!

33. minut - Period praznog hoda obeju ekipa i velikog broja promašenih šuteva i izgubljenih lopti prekida Valensija. Harper je naskočio na šutu za tri, 62:65.

31. minut - Sjajno Zvezda otvara poslednju deonicu! Serija 6:0 poenima Nedovića nakon monsturozne blokade Petruševa. 

TREĆA ČETVRTINA, VALENSIJA ZVEZDA 58:59

30. minut - Petrušev je stigao do 18 poena, Rivero je fauliran na drugoj strani, Zvezda u bonusu. Kubanac ide na liniju penala, ali promašuje oba puta. Ivanovićevi puleni imaju poslednji napad u trećoj četvrtine, odgovornost preuzima Nedović, ali njegov šuta sa preko 10 metara ne pronalazi dno mrežice. 

29. minut - Auh, kakav meč! 58:59 Radebo daje trojku preko ruke, a Dobrić neprecizan iz kornera. A zatim izlazi Ilić, a ulazi Lazarević - jako, jako niska petorka Zvrezde sa Bentilom na pet! Nedović je iznudio faul u prodoru i posle slobodnih bacanja rezultat je 59:56. Jeftin faul Lazića, a Veb pogađa oba bacanja, a Holand i Nedović sa druge strane nisu precizni. 

27. minut - Valensija ne koristi ni naredna dva napada. Nedović prvo to kažnjava pogotkom van linije 6,75, potom i Dalibor Ilić fauliran na šutu, pogađa jedno od dva, Zvezda na +4. 

26. minut - Pardilja ponovo, Valensija stiže do izjednačenja. Nedović promašuje otvorenu trojku, sledi ofanzivni skok, potom je i Branko Lazić ostao sam na šutu za tri, ali i on promašuje. 

25. minut - Pardilja šutira za tri i pogađa! Valensija ponovo na samo posedu razlike, 51:53.

24. minut - Valensija upisuje još dva poena sa linije penala, mogao je isto i Mitrović da to učini na drugoj strani, međutim promašuje oba puta. Džouns je ponovo približio španski tim na posed razlike, ali Stefan Lazarević pogađa važnu trojku, 53:48 ima Zvezda. 

22. minut - Džouns je otvorio drugo poluvreme poeniam za Valensiju. Na drugoj strani Petrušev je napao reket, video da je udvojen i da nema rešenja, vraća loptu van linije 6,75, a tamo je Ognjen Dobrić koji pogađa za tri! Mogla je Zvezda i do +9, imao je Stefan Marković otvorenu trojku, međutim promašuje. 

DRUGA ČETVRTINA, VALENSIJA - ZVEZDA 42:47

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

20. minut - Dalibor Ilić stiže do prvih poena ove večeri, a Zvezda odlazi na +5. Poslednji napad za Valensiju, ali Dubljević nespretno kontroliše loptu, ne uspeva da uputi ni šut ka košu rivala. Kraj prve četvrtine, Zvezda vodi sa 42:47. Filip Petrušev apsolutno centralna figura meča za sada, 16 poena, 3 skoka. Slede igrači Valensije, Rivero sa 9 poena, Harper je ubacio 8, a Nemanja Nedović 7.

19. minut - Svira se faul u napadu Bentilu zbog kretanja u bloku, a Rivero poentira za 41:36. Filip Petrušev pogađa neverovatan roling - 43:36! Daje trojku Radebo preko Dobrića! Zatim i Rivero nastavlja sjajno šutersko veče sa linije slobodnih bacanja svoje ekipe. Agresivna odbrana Zvezde nosi sa sobom veliki broj faulova, sudijski kriterijum danas nedozvoljava Ivanoviću da vodi utakmicu onako kako je navikao. 

17. minut - Ponovo Džon Holand za tri, a potom strašna blokada Markovića, Zvezda pravi lep suficit pred odlazak na veliki odmor.

16. minut - Trojka! Džon Holand pogađa, Zvezda ponovo ide na +4.

15. minut - Kakva borba na parketu! Dve ratničke ekipe u borbi na život i smrt. Neverovatno požrtvovanje, snažne odbrane, gine se za svaku loptu.

Ivanović svestan da je bez Vildoze i Kampaca njegova šuterska linija znatno oslabljena, gura loptu pod obruč, a to daje rezultate, Petrušev je sada pogodio, 34:35 u korsti Zvezde.

13 minut - Ide sada trojka! Nedović je pogodio prvu na meču za Zvezdum ali Harper ekspresno vraća, samo šutem za dva.

Ivanović uvodi u igru i mladog Dalibora Ilića, a ovaj odmah fauliran. Prvo pogađa, drugo ne, 28:24 za srpski tim, sve do poena agilnog Alekzandera. Potom promašaj iz ugla za tri, Valensija još jednom sa linije penala dolazi na -1, Zatim Branko Lazić za tri, ali ekspresno uzvraća istom merom Rivero. 

 

PRVA ČETVRTINA, VALENSIJA - ZVEZDA 17:22

10. minut - Nedović ponovo! Poeni sa polu-distance iz driblinga za odlazak na mini-odmor sa +5, uprkos tome što nisi pogodili niti jednu trojku. 

9. minut - Sjajan prodor Nedovića! Nakon što je u prošlom napadu promašio za tri, sada je miljenik delija napao reket i pogodio za seriju 12:4 srpskog tima, na semaforu 22:17.

7. minut - Petrušeeeev! Dobra serija Zvezde, prvo je Bentil pogodio iz reketa, pa isto čini i Dobrić, a onda i Filip Petrušev zakucava u tranziciji i nastavlja u sjajnom ritmu. Zvezda za tili čas od -3 do +3. 

5. minut - Petrušev vodi bitku sa iskusnim Dubljevićem, ponovo ga je nadmudrio Filip, ali je Dubljević žestokim faulom sprečio sigurne poene. Petrušev na liniji penala zatim, konvertuje oba za vođstvo crveno-belih.

Ipak, brzo na drugoj strani uzvraća Dubljević poenima, ovaj mini-duel je centralni događaj uveritre ove utakmice. Usledio je niz faulova crveno-belih, a gosti sa linije penala dolaze do 13:10. Ivanovićevi izabranici se muče u fazi napada bez Vildoze i Kampaca. 

3. minut - Puerto je ostao sam na poziciji iz koje je prosto morao da šutira za tri, plej Valensije donosi prvo vođstvo svom timu, 5:4, a potom i Lazarević pravi faul u napadu. Španci poentiraju, ali mirno na obruč loptu polaže Ognjen Dobrić, 7:6

1. minut - Meč je počeo! Petrušev nastavlja tamo gde je i stao u prošlo meču Evrolige, ponovo je odneo bitku u reketu sa Dubljevićem i mladi srpski reprezentativac otvara meč poenima za vođstvo svog tima. 

20:20 - Igrači srpskog tima su na teren istrčali u majicama sa natpisom: „Free Facu“ aludirajući na kaznu klubu zbog koje Fakundo Kampaco ne može da igra u elitnom takmičenju do početka marta.

U ekspediciji srpskog tima je i Argentinac, koji je šokantno na nešto više od sat vremena pre početka meča, u punoj opremi, izašao na zagrevanje. Kampaco je odradio trening.

UOČI MEČA

Fakundu Kampacu još uvek nije dozvoljeno da zaigra na evrosceni i to je ono što je izazvalo bes kod navijača crveno-belih.

FOTO: KK Crvena zvezda

Dobro je poznato da je Luka Vildoza povređen i da će još nekoliko nedelja biti van sastava. Ne samo da Zvezda neće zaplesati argentinski tango ove večeri u Španiji, već se i Nikola Ivanović još uvek oporavlja, dok ni Hasan Martin još uvek nije spreman.

Izabranici Duška Ivanovića trenutno zauzimaju desetu poziciju na tabeli sa skorom od osam pobeda i isto toliko poraza. Prošle nedelje su na svom terenu poraženi od Barselone rezultatom 94-99, međutim, trojka Nikole Mirotića kojom je utakmicu uveo u produžetak je, ispostavilo se, neregularna. 

Prava je šteta što srpski predstavnik iz tog duela nije izašao kao pobednik jer su momci u crveno-belim dresovima prikazali sjajnu košarku.

FOTO: M. Vukadinović

Povreda Vildoze na početku meča nije poljuljala njegove saigrače. Nemanja Nedović i Filip Petrušev su bili ti koji su preuzeli odgovornost, kombinovano su ubacili 48 poena.

Nakon utakmice sa Kataloncima savladan je Split na gostujućem parketu.

Danas na megdan stiže ekipa koja ima skor 7-9. Puleni Aleksa Mumbrua su u prethodnom kolu doživeli poraz u Milanu od "manekena".

Kris Džons je prvi strelac tima sa 14,4 poena u proseku, dok je iza njega Bojan Dubljević sa 13,7.

Crnogorski internacionalac je u sjajnoj formi i protivničke odbrane imaju velikih problema da ga zaustave.

Ovi rivali su se prošle godine sastali dva puta i obe ekipe su trijumfovale na svom parketu.

Očekuje nas interesantna utakmica, a nema dileme da će biti teško bez dvojice Argentinaca na gostovanju u Valensiji.

BONUS VIDEO: Spektakl u Areni - košaršaki Zvezde i Partizana izašli na parket

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)