ĐANLUKA VIJALI - ISPOVEST O BORBI SA RAKOM: "Zaključavao sam se u toalet, da ne bi videle kako plačem"

Novosti online

06. 01. 2023. u 15:52

ĐANLUKA Vijali napustio je svet u 58 godini nakon duge i teške borbe sa rakom.

ЂАНЛУКА ВИЈАЛИ - ИСПОВЕСТ О БОРБИ СА РАКОМ: Закључавао сам се у тоалет, да не би виделе како плачем

FOTO: EPA

O tome koliko je van fizičkog, i na mentalnom planu ova bitka sa karcinomom pankreasa bila iscrpljujuća i bolna, govori i njegova izjava koju je dao tokom velikog intervjua za britanski "Tajms".

- Ćerke su mi pomogle da isrctam obrve i pitao sam suprugu koji trik za to da koristim. Smejali smo se, jer morate da se smejete. Morate da nađete smešnu stranu svemu, ali ovo su bili dani kada sam se zaključavao u toalet, da ne bi videle kako plačem - rekao je legendarni fudbaler.

Vijalijeva izabranica je Ketrin Vajt-Kuper, sa kojom je u braku još od 2003. godine i koja mu je rodila dvoje dece – ćerke Oliviju i Sofiju. Italijan je upoznao svoju partnerku posle selidbe iz Italije u London 1996, gde je nosio dres Čelsija, a zatim i seo na klupu tima sa "Stamford Bridža", koji ga je obožavao. Ketrin je poreklom iz Južne Afrike i brak sa Đanlukom krila je od javnosti. Bila je model, bavila se uređivanjem enterijera i bila je uz Đanluku do kraja.

ĐANLUKA VIJALI - BIOGRAFIJA

KLUPSKA KARIJERA

Svoju seniorsku karijeru Vijali je počeo 1980. godine u klubu iz rodnog grada - Kremonezeu. Nakon postignutih 10 golova u sezoni 1983/84. prelazi u Sampdoriju.

U Sampdoriji igra u tandemu zajedno sa svojim drugom iz detinjstva Robertom Manćinijem. Njih dvojica su zajedno dobili nadimak "Gol blizanci". Dok je Vijali igrao za Sampdoriju klub je dostigao najveće uspehe u klupskoj istoriji.

Sezone 1990/91. Sampdorija je prvi put postala šampion Italije, a Vijali je bio prvi strelac lige sa 19 pogodaka. Sa Sampdorijom je osvojio i Kup pobednika kupova 1990. kada je u finalu protiv Anderlehta postigao 2 gola, kao i 3 italijanska kupa. Vijali je sa Sampdorijom igrao protiv Barselone u finalu Kupa šampiona 1991/92, gde je Barselona trijumfovala.

Vijali ubrzo nakon tog finala prelazi u Juventus, sa kojim već u prvoj sezoni osvaja Kup UEFA. Sezone 1994/95. Vijali sa Juventusom osvaja duplu krunu u Italiji, a ujedno je i igrao finale Kupa UEFA, gde je Juventus poražen od Parme iako je u revanš meču Vijali postigao odličan gol. Karijeru u Juventusu je okončao kao kapiten ekipe podigavši pehar Lige šampiona 1996. godine, kada je Juventus nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca slavio protiv Ajaksa.

U leto 1996. Vijali prelazi u Čelsi kod trenera Ruda Gulita, i već u prvoj sezoni osvaja FA kup. Uprkos dobrim partijama Vijali ne igra često kod Gulita.

TRENERSKA KARIJERA

U Čelsiju Rud Gulit je bio otpušten kao trener u februaru 1998, a 33-godišnji Vijali je bio postavljen za trenera-igrača. Čelsi je već bio u polufinalu Liga kupa i u četvrtfinalu Kupa pobednika kupova, a na kraju će osvojiti oba takmičenja i završiti kao 4. u Premijer ligi. Pobedivši Štutgart u finalu Kupa pobednika kupova 13. maja 1998. Vijali je postao najmlađi trener koji je osvojio neko evropsko klupsko takmičenje sa 33 godine i 308 dana. Rekord je trajao do 18. maja 2011. kada je Andre Viljaš-Boaš sa Portom osvojio Ligu Evrope sa 33 godine i 213 dana.

Naredne sezone Čelsi je osvojio Superkup Evrope pobedom nad Real Madridom 1:0, i završio kao 3. u Premijer ligi sa samo 4 boda manje od šampiona Mančester junajteda. Iste sezone Vijali je odigrao svoj poslednji meč za Čelsi protiv Derbi kauntija, i na tom meču je postigao gol. Sezone 1999/00. Čelsi stiže do četvrtfinala Lige šampiona, gde pobeđuje Barselonu u prvom meču sa 3:1, ali u revanšu gubi 5:1 nakon produžetaka. Iste sezone Vijali je sa Čelsijem osvojio FA kup pobedom nad Aston Vilom u finalu.

Sezona 2000/01. počinje odlično za Čelsi i Vijalija pobedom nad Mančester junajtedom u Superkupu Engleske, što je bio peti Vijalijev trofej za manje od tri godine provedene u klubu, i to ga je tada činilo najboljim klupskim trenerom u istoriji. Međutim, Vijali je ubrzo smenjen zbog niza loših rezultata.

Vijali je preuzeo Votford u sezoni 2001/02, koji je tada u Drugoj ligi. Sa Votfordom je zauzeo 14. mesto u ligi, pa je zato smenjen nakon godinu dana vođenja ekipe.

BONUS VIDEO:

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a