ZVEZDA ODIGRALA UTAKMICU ZA INFARKT: Crveno-beli prokockali +16, pa se vratili iz mrtvih i priredili veliku dramu

Novosti online

17. 11. 2022. u 21:16

KOŠARKAŠI Crvene Zvezde u osmom kolu najelitnijeg evropskog takmičenja ugostili su ekipu Asvela. Početak ovog meča, označio i početak jedne nove ere na Malom Kalemegdanu, jer je crveno-bele sa klupe predvodio iskusni košarkaški "vuk" - Duško Ivanović. Na kraju, nakon meča za infarkt, Zvezda je odnela pobedu rezultatom 70:67.

ЗВЕЗДА ОДИГРАЛА УТАКМИЦУ ЗА ИНФАРКТ: Црвено-бели прокоцкали +16, па се вратили из мртвих и приредили велику драму

FOTO: ABA liga

Već od prvog sudijskog zvižduka osećala se neka potpuno nova, pobednička energija na parketu hale Aleksandar Nikolić. Usledilo je furiozno otvaranje tima sa Malog Kalemegdana. Kompaktna odbrana zaustavila je sve puteve ka košu, ofanzivni skok funkcionisao je besprekorno i upravo nakon zalaganja Branka Lazića i ekstra-poseda Vildoza pogađa trojku za 11:2.

Da te nove energije nije bilo samo na parketu videlo se i po reakcijama delija. Najvatrenije pristalice slavnog beogradskog kluba napravile su fantastičnu atmosferu u kultnom košarkaškom zdanju i nosile svoj tim. 

Nošeni hukom  navijača koji je ježio kožu košarkaši Zvezde izgarali su na terenu i ginuli za svaku loptu, za svaki posed. Lepo raspoređeni poeni, timska igra u kojoj se za nijansu istakao Luka Vildoza sa nekoliko poteza košarkaškog genija, kakav Argentinac i jeste. 

Delovalo je da je Duško Ivanović već implementirao svoju košarkašku idelogiju u identitet crveno-belih, a da će Zvezda u paklu Pionira potpuno slomiti rivala. Srpski klub otišao je sa velikih +15 na veliki odmor, a onda...

FOTO: ABA liga j.t.d. / Dragana Stjepanović

Usledio je neshvatljiv pad u igri šampiona Srbije i Jadrana. Ivanovićevi izabranici bili su potpuno bezidejni u napadu, Petrušev je napravio niz grešaka, gost je pronašao šut. Prednost se topila iz minuta u minut da bi Lajti pogodio trojku početkom četvrte deonice za 56:56 i potpuni šok u Beogradu.   

Potpuno je splasnula euforija, a Zvezda je nastavila sa bledim izdanjem i nizom promašaja van linije 6,75, kao i izgubljenih lopti. Asvel odlazi u jednom trenutku i na plus 8, delovalo je da je to bio poslednji udarac posrnuloj Zvezdi, ali onda novi povratak.

Nedović je povukao tim kada je bilo najteže a Zvezda ulazi sa 57: 57 u poslednjih 40 sekundi meča. Nedović prodire i pogađa za dva. Kakva drama! Samo 7 sekundi do kraja, Asvel je imao posed, a srpski tim dva poena prednosti. 

Duško Ivanović se odlučio da pravi faul, a to se ispostavilo kao genijalna odluka. Ipons podleže pritisku i promašuje već prvi penal. Drugi promašuje namerno, Dobrić hvata loptu, ali arbitri pokazuju mrtvu loptu! Drami nije bilo kraja. Srećom Zvezda osvaja loptu na podbacivanju i odnosi veliku trijumf u novoj eri pod palicom Duška Ivanovića.

Standings provided by Sofascore

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde bio je Nikola Ivanović sa 16 poena, Luka Vildoza je dodao 12, dok je Nedović postigao 11, od čega je sigurno ona dvojka u poslednjim sekundama jedan od najdragocenijih poena u njegovoj karijeri. Asvel su predvodili Lajti sa 16, Kahudi sa 14, odnosno Obašan sa 11 poena.

ČETVRTA ČETVRTINA, ZVEZDA - ASVEL 70:67

40. minut - Međutim i Nua podleže pritiku i promašuje ceo koš. Samo 40 sekundi do kraja, posed za Zvezdu! Ben Bentil je mogao da postane heroj, ali Amerikanac promašuje otvorenu trojku iz ugla. Nedovića pogađa! Zvezda vodi! Samo 7 sekundi do kraja, 70:67. Ivanović se odlučuje na faul. Asvel promašuje oba penala, Dobrić hvata odbitak, ali sudije pokazuju mrtvu loptu, koju osvaja Zvezda nakon sudijskog podbacivanja. I kraj! Crveno-beli u dramtičnoj zavšnici odnose pobedu!

39. minut - Strašan roling Nedovića i potom mirno polaganje. Ponovo podrhava Pionir! Nerešeno na nešto malo manje od dva minuta do kraja. Greška Kahudija, koraci! Zvezda ima napad za vođstvo, ali kakav promašaj Nedovića za tri, promašio je ceo koš Zvezdin ratnik. 

38. minut - Faul Ivanovića nad agilnim Džeksonom-Kartvrajtom koji je oba puta precizan 63:67. Snažni Pons snažno faulira Mitrovića. On je sada preuzeo ulogu lidera. Mitrović pogađa oba puta i ponovo smanjeuje zaostatak svog tima na dva poena. Mitrović potom sjajan i u defanzivi, krade loptu, prosleđuje je do Nedovića, on vuče kontru, šalje pas ka potpuno samom Bentilu, ali Ben Bentil ispušta čisto loptu iz ruku i sigurne poene. Kakav tragičan potez. 

37. minut - Nedović koristi jedno slobodno bacanje nakon nesportskog faula Obašana kome je ovo peti faul. Zvezda potom ne koristi ekstra-napad, gosti pogađaju za dva. Potom Bentil pogađa trojku, Asvel je gubi, a Luka Mitrović pogađa pod faulom. Kakva utakmica sada, sledi drama. Mitrović ima priliku da smanji na samo -2. I pogađa Mitrović, 63:65.

36. minut - Gosti sada pogađaju i oba penala, sada Asvel pravi osetniju prednost,56:63

35. minut - Kao da samo jedan tim postoji sada na parketu hale Aleksandar nikolić. Totalan krah Zvezde, gosti sada odlaze na +5.

33. minut - Nervozan start obeju ekipa. Zezda nema rešenja u napadu, a Asvel ne može da pronađe šut koji ih je krasio u trećoj deonici. Vildoza je uspeo gotovo iz nemoguće pozicije da pogodi i i prekine post, ali je potom Lajti pogodio za tri, i nakon -16, Asvel je šokantno uspeo da stigne do izjednačenja, 56:56.

TREĆA ČETVRTINA, ZVEZDA - ASVEL 54:53

30. minut - Veteran asvela Kahudi pogađa trojku sada, ali potom Nua šalje Ivanovića na liniju penala, a ovaj pogađa oba puta, +5 za Zvezdu. Taman što se publika podigla, Petrušev pravi novi kiks. Sada je faulirao Nua pri šutu za tri, a Asvel dolazi na posed zaostatka, 53:51. Zatim fauliran Nedović, ali srpski reprezentativac promašuje prvo i realzuje drugo. Asvel trojkom juri izjednačenje nakon ubedljivog vođstva srpskog predstavnika. Nisu pogodili za tri, ali zato jeste Obašan pogodio za dva. Asvel diše za vratom crveno-belima.

28. minut - Gosti su realizovali napad, potom je Nedović pogodio dalekometnu trojku, ali kakav kiks Petruševa. U trenutku kada je miljenik delija ispalio svoj projektil, mladi Petrušev je neiskusno i potpuno bespotrebno laktom načinio nesportski faul koji su sudije videle. Trojka se priznaje, ali dva penala za Asvel. Sada je 51:45.

26. minut - Lajti potom pogađa za dva, Petrušev promašuje zicer, pa popravlja iz ofanzivnog skoka. Nua potom utišava Pionir trojkom, ali Ivanović uzvraća takođe van linije 6,75. Sjajan period utakmice, sve pršti na terenu, 48:41 ima Zvezda. 

25. minut - Luka Mitrović ne pogađa sa polu-distance, a Fal još jednom lagano rešava dva čuvara u reketu, 40:36. Međutim konačno Zvezda prekida crnu seriju, Ivanović trojkom odnosi svoj tim na 43:36. 

24. minut - Uh kakva trojka iz ugla 17-godišnjeg Risašera, 40:30. Potom i Ivanović pravi faul u napadu. Moraju crveno-beli da budu oprezni. Asvel ima napad kojim ponovo može razliku da spusti na jednocifrenu. Gorostasni Fal dominira visinom i dugim rukama u reketu i lako poentira, a potom i Lajti pogađa za dva, sada je samo 40:34. 

22. minut - Lajti fauliran pri šutu i pogađa jedan penal. Zatim Bentil upošljava Dobrića koji je sam kao duh na trojci. Međutim Zvezdin lojalni vojnik nije imao sreće, lopta izlazi iz koša. Ostaje 40:27.

21. minut - Odlično otvaranje gostiju po povratku sa odmora. Karter-Vrajt pogađa trojku sa nekih 10 metara, ali potom Kuzmić uzvraća lakim poenima iza reketa, 40:26.

 

DRUGA ČETVRTINA, ZVEZDA - ASVEL 38:23

20. minut - Nije Zvezda dobro postavila završni napad, Asvel je imao priliku da u poslednjoj sekundi smanji prednost protivnika, ali Obašan promašuje trojku uz zvuk sirene. Kraj prvog poluvremena, Zvezda impresivna! Deluje da je promena trenera već počela da daje vidljive plodove. 

19. minut - Pogađa Fal za goste, potom je Petrušev precizan za dva,pa Vildoza još jednom uzima loptu iz ruku protivnika, ali Argentinac ne pogađa van linije 6,75, sada je 38:23. 

18. minut - Luka Mitrović koristi jedan penal, potom je i Obašan fauliran. On pogađa oba puta, 31:18, ali Ivanović pogađa za 34:18. Trojka kao kap! Poentira Asvel, ali je ponovo fauliran Ivanović. Još jednom plej Zvezde pogađa oba penala. 36:20.

15. minut - BUM, BUM, BUM! Vildoooozaaa za tri. Potom monstruozna blokada Bentila, ali je izgoreo u želji i potom promašio za tri u ofanzivnoj fazi gorostasni Amerikanac, 30:16.

14. minut - Bentil je izgubio loptu, ali brzo Vildoza krade loptu rivalu i asistira Bentilu koji je ostao sam u kontri. Ide Zvezda na +9. Asvel ne može da realizuje napad ponovo, Ivanović je potom fauliran. Crnogorski reprezentativac pogađa oba puta, evo i dvocifrene prednosti za domaćina, 27:16. Gori Pionir! Delije prave atmosferu od koje podrhtava parket!

13. minut - Obošan pogađa konačno, Asvel je do ovog trenutka šutirao katastrofalnih 3/15 iz igre. Ruku na srce, mnogo je i do kompaktne odbrane srpskog tima, 21:16. Luka Mitrović na drugoj strani pogađa uz faul, ali nije realizovao dodatno slobodno bacanje, 23:14.

12. minut - Luka Mitrović krade loptu, ona stiže do Ivanovića, a Obošani čini nesportski faul u želji da preke kontru Beograđana. Bivši košarkaš Budućnosti pogađa jedan penal. Potom i lopta sa strane za crveno-bele, ali Nedović promašuje trojku.  

11. minut - Četvrta izgubljena lopta za Zvezdu, srećom po njih i Asvel gubi posed, a Dobrić sve to kažnjava trojkom, 20:14.

PRVA ČETVRTINA, ZVEZDA - ASVEL 17:14

10. minut - Gosti pogađaju dva slobodna bacanja, kraj prve četvrtine, ostaje samo +3 za srpskog predstavnika. 

9. minut - Odbrane na ivici faula. Ogroman broj promašaja na obe strane. Zvezdina odbrana je zaključala sve prolaze ka košu, ali se muče u ofanzivi košarkaši sa Malog Kalemegdana. Dobrić je propustio priliku da pogodi van linije 6,75 i napravi osetniju prednost, ovako ostaje 17:12.

6. minut - Slobodnim bacanjima Retina Obasoana i Jusufe Fala, Asvel smanjuje zaostatak za Zvezdom. Crveno-beli vode 13:8 na četiri minuta do kraja prve četvrtine

U hali je i legenda Partizana i košarkaše reprezentacije Srbije - Dejan Bodiroga. On će iz lože posmatrati meč u svojstvu predsednika Evrolige. 

5. minut - Vildoza promašuje, ali ponovo ekstra posed za Zvezdu. Kakvo zalaganje, ginu Ivanovićevi izabranici za svaku loptu! Argentinac je potom probio u reket i onda maestralnom fintom izbacio čuvara i položio za 11:2.

Nestvarna atmosfera sada u Pioniru. Asvel uzvraća trojkom, ali Ben Bentil pogađa iz polu-horoga. Odlična leđna tehnika Zvezdinog centra, 11:5.

4. minut - Zvezda gubi loptu, brza tranzicija Asvela, a Lajti postiže prve poene za goste, 9:2.

3. minut - Ide Zvezda na 6:0. Deluje da je Ivanović već implementirao svoj prepoznatljiv stil igre u identitet crveno-belih. Imponuje način na koji funkioniše defanziva šampiona Jadrana. Holanda realziju dva penala, pa potom Vildoza trojkom nosi Zvezdu na 9:0.

2. minut - Nervozan start obeju ekipa. Po dva nerealizovana napada na obe strane, ali nakon promašaja Vildoze za tri ofanzivni skok Branka Lazića, a potom Vildoza proigrava Kuzmića u reketu koji postiže prve poene na meču.

Za Crvenu zvezdu protiv Asvela igraće ovih 12 igrača - Holand, Lazić, Mitrović, Lazić, Martin, Dobrić, Ivanović, Nedović, Karković, Kuzmić, Petrušev, Bentil

Van tima ostali su Stefan Lazarević, Miroslav Raduljica

Startna petorka Zvezde je: Vildoza, Lazić, Holand, Bentil Kuzmić, Holand

UOČI MEČA

Vojna disiplina, krvavi rad i pobednički mentalitet, tri su stvari koje najbolje opisuju novog trenera Crvene zvezde.

U timu sa Malog Kalemegdana je došlo do promena, klub je sporazumno raskinuo saradnju sa tridesetosmogodišnjim stručnjakom, a na mesto šefa stručnog štaba je došlo dobro poznato lice.

Neki ga nazivaju "psiho", dok drugi velikani poput Luisa Skole i Mirze Teletovića tvrde da je "doktor košarke".

FOTO: Profimedia

Glavni razlog zbog čega su podeljena mišljenja je svakako Duškov sistem rada. Za mnoge nepojmljiva disciplina i treninzi do krajnjih granica koji igrače sastavljene od "mekog materijala" dovode do psihičkog pucanja.

Veliki deo karijere proveo je u Španiji gde je imao velike uspehe. Sa Baskonijom je uspeo da osvoji tri puta domaći šampionat i isto toliko puta kup. Čak je i u Super kupu jednom podigao trofej.

Od španskih velikana je takođe vodio i Barselonu, međutim, sa Kataloncima se nije razišao u prijateljskim odnosima.

Crvena zvezda je dobila čoveka koji ima veliki autoritet i koji tačno za šta hoće od igrača.

FOTO: KK Crvena zvezda

Iz sedam odigranih utakmica na evrosceni ove sezone, beogradski klub je samo jednom izašao kao pobednik. 

Bilo je to pre tri nedelje kada je u hali "Aleksandar Nikolić" savladan Bajern. Nakon toga došla su dva poraza na gostujućem parketu, od Monaka, odnosno Fenerbahčea.

Jedan od najistaknutijih igrača Luka Vidoza za sada u proseku ubacuje 12 poena po utakmici. Argentinac je sa Ivanovićem sarađivao upravo u Vitoriji i tada je pružao izvanredne partije, tako da nema sumnje da je među njima dobra konekcija.

Foto: Evroliga

Danas u goste dolazi ekipa koja za sada ima skor 3-4. Nakon dve vezane pobede usledio je i poraz u prošlom kolu od Žalgirisa. Litvanci su slavili u Lionu rezultatom 76-93.

Ti-Džej Parker ove sezone najviše može da se osloni na Nanda de Koloa koji u proseku ubacuje 12,7 poena. Francuz je ujedno i prvi asistent ekipe sa 4 dodavanja po meču.

Očekuje nas kvalitetna košarka, biće interesantno videti kako će izgledati početak jedne "nove" Crvene zvezde. 

Standings provided by Sofascore

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri