FRKA U DENVERU: Nikola Jokić u nimalo naivnom stanju, navijači su se ovoga i plašili

D. N.

06. 04. 2022. u 15:29

NIKOLA Jokić je iznova u centru pažnje američke košarkaške javnosti.

ФРКА У ДЕНВЕРУ: Никола Јокић у нимало наивном стању, навијачи су се овога и плашили

FOTO: Tanjug/AP

Koliko nosi tim Denvera na svojim plećima, i ne čudi. 

Samo, ovoga puta - stvari ne deluju nimalo optimistično.

Podsetimo, minule noći Jokić je iznova bio apsolutno najbolji igrač Nagetsa, i to u važnoj utakmici u kojoj je mogao da se izbor plej-of, a doživljen je bolan poraz od San Antonija. 

Međutim, nije problem samo u rezultatu, već u činjenici da je srpski as potpuno iscrpljen.

U odsustvu dva (sa)igrača sa maksimalnim NBA ugovorima, Džamala Mareja i Majkla Portera Juniora, Jokić je postao rekorder lige po broju utakmica u kojima predvodi svoju ekipu i po poenima, i po skokovima, i po asistencijama, i blokadama, a i "krađama", ali - to uzima danak.

O fizičkoj iscrpljenosti našeg asa najbolje svedoče reči njegovog trenera Majkla Melouna, posle poraza od Sparsa. Jokić, inače, kada je sve koliko-toliko "u redu" što se rezultata tiče, odmori pred kraj treće četvrtine, a svakako bar četiri ili pet minuta, nekad i duže, na početku četvrte deonice. Međutim, kako su kola protiv San Antonija baš išla nizbrdo, a "niko živ" od njegovih saigrača nije uspevao da odigra iole dobro, Meloun je posegao za MVP-em lige. Jokićeva reakcija najbolje je oslikala koliko je umoran na kraju ligaškog dela sezone...

- On nosi ovu ekipu, evo, tačno 80 utakmica. A ja, pritom, ne smem da ga izvedem iz igre. Zato morate odmah za njim da posegnete (čim sedne da se odmori), a on je potpuno iscrpljen. Kada su prošla dva i po minuta od početka četvrte četvrtine, krenuo sam po njega, a on me je pogledao u stilu "Zar već?!"

Nikola Jokić na meču Denvera i San Antonija / FOTO: Tanjug/AP

Sam Jokić je upitan zašto Denver u poslednje vreme igra prilično loše u odbrani i - kako to popraviti.

- Prijatelju... iskreno, nemam pojma. Osamdeset utakmica smo odigrali. Ne znam... Možda samo treba da igramo snažnije - rekao je srpski centar.

Podsećanje koliko mečeva je odigrano, ujedno je i podsećanje koliko se ova ekipa Denvera oslanjala na Nikolu Jokića, apsolutnog vođu u svim statističkim kategorijama, ali što je mnogo važnije od brojki, apsolutnog vođu u napadu i odbrani.

Zato sada navijači Nagetsa brinu šta će biti ako se željeni plasman u plej-of ostvari (to će obezbediti jedna pobeda u preostala dva meča, ili dva poraza Minesote), jer... čak i da Denver nastupi u doigravanju, kao što priželjkuju, pitanje je koliko se može sa ovakvom odbranom i, još veće pitanje, koliko još "može da stoji na nogama" najbolji igrač Denvera.

Nikola Jokić - nestvarna NBA statistika

Nikola Jokić ove sezone u NBA ligi ima fantastične proseke: postiže 27 poena po utakmici, ima 13,7 skokova po takmičarskom nastupu i 7,9 asistencija.

U prošloj, sezoni kada je dobio MVP nagradu, za koju je i sada kandidat, Jokićevi proseci su bili 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po meču.

Denver nagetsi - raspored i stanje na NBA tabeli

Denver nagetsi sledeći meč igraju u petak, tri sata iza ponoći po našem, srednjoevropskom vremenu, kada će ugostiti ekipu Memfisa.

Jokić i saigrači, sa učinkom 47-33, trenutno zauzimaju šesto mesto u Zapadnoj konferenciji, a njihov naredni rival, "griziliji", trenutno je drugi na "zapadu", sa 55-24.

Podsetimo, samo za šest najboljih ekipa iz obe konferencije ima sigurnih mesta u plej-ofu, dok timovi od sedme do desete pozicije moraju u tzv. "plej-in turnir", svojevrsno doigravanje da bi se u onom "glavnom" delu sezone učestvovalo. 

Iza Denvera je Minesota, sedma, sa 45-35 i jedino je dve pobede, te dva poraza Nagetsa od kojih je bolja u međusobnim utakmicama, vode direktno u plej-of.

 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest