"NISU ONI LOŠI, ALI MI SMO BOLJI": Nikola Kalinić, lider Crvene zvezde u finalu Kupa Koraća protiv Partizana

V. Preradović

21. 02. 2022. u 22:26

OBRAZAC timske igre, duboko ukorenjene u poimanje košarke trenera Crvene zvezde Dejana Radonjića, odneo je prevagu u derbiju sa Partizanom u finalu Kupa Koraća. Dvanaestorica pojedinaca uklopljena u stabilan sistem naspram odličnih nesinhronizovanih individualaca. Rezultat - najubedljivija Zvezdina pobeda u utakmicama za trofej nacionalnog kupa (85:68).

НИСУ ОНИ ЛОШИ, АЛИ МИ СМО БОЉИ: Никола Калинић, лидер Црвене звезде у финалу Купа Кораћа против Партизана

Tanjug

Ipak, timska igra ne potire hijerarhiju. Na njenom vrhu je reprezentativac Nikola Kalinić kao vezivno tkivo Radonjićeve skladne družine. Iako je u Fenerbahčeu bio jedan od najzaslužnijih za evroligašku titulu 2017. godine, ove sezone mu je prvi put u karijeri dodeljena liderska uloga.

- Svi potenciraju reč "lider". Prija mi to, ali apostrofirao bih da je ceo tim napravio odličan posao - okreće Kalinić reflektore ka saigračima. - Pokušavam da doprinesem svojim iskustvom i znanjem, prošao sam dovoljno ovakvih utakmica da mogu da udelim neki savet. I meni je, pravo da kažem, prvi put u životu da imam ovakvu ulogu. Bilo mi je potrebno vremena da iskontrolišem sebe, svoje emocije, odluke na terenu. Ide u dobrom smeru, napredujem, baš kao i cela ekipa.


Ishod finala mogao se naslutiti upravo po napretku ekipe pošto se udaljila od kovid perioda. U dva dosadašnja derbija u sezoni, Zvezda ni na sekund nije prepustila vođstvo večitom rivalu.


- Dobra, baš dobra utakmica za nas. Kontrolisali smo skok, njihovo možda i najjače oružje. Pokazali smo da imamo više igrača koji mogu u ovom trenutku da doprinesu, ali i da smo iskusniji, zreliji. Ne mogu da kažem da su oni odigrali loše, ali mi smo bili bolji. Faktor iskustva i međusobnog poznavanja uvek je presudan, pogotovo u ovakvim mečevima. Lakše je ostati miran, uticati na neke stvari. Možda je mladost njihova prednost u utakmicama koje će se igrati u kratkim intervalima za oporavak. Opet, mi smo svi bili mlađi kada smo prekinuli Partizanovu dominaciju. Na kraju krajeva, teren je merilo. Sve drugo pada u vodu.

Košarkaši Crvene zvezde slave osvajanje Kupa Radivoja Koraća 2022. pobedom nad Partizanom u finalu / Foto: Tanjug


Crveno-beli su odbranili jedan od tri trofeja iz prošle sezone, u ABA ligi imaju samo jedan poraz, u Evroligi možda koji više nego što je planirano.
- Bitno je da sezona ide po planu. Ali, možda smo malo podigli očekivanja. Da nam je neko ponudio da u ovom trenutku imamo devet pobeda u Evroligi, svi bismo prihvatili. Kada smo počeli da igramo dobro i došli do nekih pobeda u gostima, ljudima su malo počeli da rastu apetiti, pa čuješ komentare: "Idemo na fajnal-for." Ljudi, to su sve ozbiljne ekipe. Pogledajte prvih osam ili deset ekipa na tabeli, to su sve ozbiljne organizacije. Da ne pričam o budžetima, igračima. Daleko od toga da odustajemo, imamo sada nekoliko utakmica kod kuće protiv direktnih konkurenata. Ne predajemo se...

PRAVI AMBIJENT


KALINIĆU je prijao ambijent u Nišu sa pristalicama oba kluba na tribinama "Čaira".
- Sjajna atmosfera, kao i uvek. Stalno pričamo o tome šta bi košarka trebalo da bude, sa navijačima obe ekipe na tribinama. Mislim da su i oni manje-više bili korektni i baš je bilo uživanje igrati u takvoj atmosferi.

Stefan Marković / Foto: Tanjug

NIŠ VRATIO DUG MARKOVIĆU


FINALE Kupa Koraća stišalo je sve glasnije kritike upućene Stefanu Markoviću. Veteran je protiv Partizana podsetio na neke mečeve zbog kojih je imao status nezamenljivog reprezentativca.
- Niš mi je dugovao jedan trofej. Sa Hemofarmom sam igrao finala, polufinala. Sada sa Zvezdom prvo finale i trofej. Hvala na poverenju svima, saigračima, treneru, članovima stručnog štaba, navijačima na prelepom ambijentu. Od prvog trenutka smo igrali fantastično. Holins, Lazić, svi koji su čuvali Pantera. Upravo to što se ne vidi kroz statistiku daje našoj ekipi snagu. Zaista im skidam kapu.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽELJKO OBRADOVIĆ OBUKAO DRES DRUGOG KLUBA: Trener Partizana se setio istorijskih momenata od pre 30 godina (FOTO)