ZVEZDA POKLONILA POBEDU PRVAKU EVROPE: Ono što se desilo u Evroligi - dugo će se pamtiti

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

22. 12. 2021. u 17:14 >> 20:33

CRVENA Zvezda je umalo napravila podvig u 17. kolu Evrolige, ali je posle velike drame izgubila od prvaka Evope.

ЗВЕЗДА ПОКЛОНИЛА ПОБЕДУ ПРВАКУ ЕВРОПЕ: Оно што се десило у Евролиги - дуго ће се памтити

FOTO: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić/ABA liga

Anadolu Efes je trijumfovao sa 84:83, i to nakon što je 10,4 sekunde pre kraja Nikola Kalinić promašio oba slobodna bacanja, što je na drugoj strani terena Vasilije Micić kaznio - penalima je, devet desetinki pre poslednjeg zvuka serene, preokrenuo rezultat i postavio konačan ishod.

Velika žal ostaje u crveno-belom taboru za propuštenom prilikom da se na pleća obori šampion Evrope. Odigrala je Zvezda odlično utakmicu u "Sinan Erdem Domu", ali nije to neka uteha kada se zna koliko su crveno-beli blizu novog trijumfa.

Ništa nije slutilo da ćemo gledati ovako neizvestan meč nakon prvih 10 minuta kada je Efes imao prednost od 31:21. Nije odbrana gostiju bila dobra u tom kvartalu, ali su se potom podigli crveno-beli u svom najjačem segmentu i uspeli da odigraju fantastičan drugi period koji su dobili sa 12:25.

Možda se očekivalo da izabranici Dejana Radonjića posustaju, no oni su igrali sve bolje. U jednom momentu su otišli i na plus devet - 53:62. Ipak, kada je ze domaćina bilo najpotrenije pojavio se Vasilije Micić koji je izrastao u junaka utakmice.

Srpski plejmejker i aktuelni MVP Evrolige je postigao 21 poen i to svaki u drugom poluvremenu. To je još jedan dokaz zašto važi za jednog od najboljih igrača u Evropi. Ipak, drama koja je i onako bila za sve košarkaške sladokusce, imala bi potpuno drugačiji rasplet da je Kalinić svoju odličnu partiju krunisao bar jednim pogođenim slobodnim bacanjem u poslednjem napadu Beograđana. Ali, oni je promašio oba. Šampion Evrope je takav poklon, uz samo poen zaostatka, iskoristio: Vasilije Micić se stuštio ka košu rivala, bio fauliran, pa sa linije penala uradio ono što Kalinić nije - bio je precizan i to dva puta, došavši do 7/7 kada se o slobodnim bacanjima radi i, što je još važnije, preokrenuo rezultat taman koliko je Efesu trebalo za trijumf.

Bilo kako bilo, Zvezda se isprsila prvaku Evrope, pružila sjajan otpor i pokazala da će do kraja sezone biti ozbiljan takmac svima ekipama. 

Najefikasniji u timu iz Istanbula bio je Tibor Plajs sa 23 poena. Pored njega i Micića dvocifren je bio još Rodrig Buboa - 10. Kod Zvezde najbolji je bio Nikola Kalinić sa 20 poena, Branko Lazić je dodao 13.

Posebno treba istaći partiju nemačkog centra koji je u dresu Efesa šutirao 5/5 za tri poena, baš kao da je najbolji trojkaš, a ne čovek koji je visok 221 centimetar čije je način poentiranja uglavnom pod košem.

Efes sada ima učinak 9-8, a beogradski crveno-beli 7-10.

Efes - C. zvezda 84:83 (31:21, 12:25, 22:22, 19:15).

Dvorana: "Sinan Erdem Dom". Gledalaca: 8.674. Sudije: Robert Lotermozer (Nemačka), Emilio Perez (Španija) i Gvido Đovaneti (Italija).

Efes: Larkin 8, Buboa 10, Singlton, Brajant 8, Moerman, Tunčer, Plajs 23, Micić 21, Anderson 9, Petrušev, Danston 5, Simon.

C. zvezda: Lazarević 7, Volters 12, Mitrović 4, Lazić 13, Kalinić 20, Holins 5, Simonović, Ivanović 9, Marković, Vajt 6, Kuzmić 7, Cirbes.

Četvrta četvrtina: Efes - Zvezda 84:83

40' - Larkin je faulirao Kalinića koji je promašio oba slobodno bacanja i praktično postao tragičar. Volters je potom napravio faul i poslao Micića na liniju penala. Ovaj je pogodio oba bacanja i doneo pobedu Efesu.

40' - Krenuo je Micić na prodor i lako je poentirao. Tajm-aut je sada zvao Radonjić, a do kraja meča je ostalo još 10,9 sekundi.

40' - Micić je ušao u ritam i pogodio polaganje za minus jedan - 80:81. I onda kada je teško Kalinić. Držao je dugo loptu i pogodio preko Micića. Nećkala se lopta, ali je ipak prošla kroz obruč. Opet je minut odmora zatražio trener Efesa. Do kraja je 15,7 sekundi.

39' - Neverovatno! Kalinić je napravio faul na protivničkoj polovini nakon izgubljene lopte i ponovo Micić izvodi dva slobodna bacanja. Ipak, pre izvođenja tajm-aut je zatražio Ataman. Kao i malopre Vasa je i sada bio precizan oba puta.

39' - Odigrao je potom plejmejker crveno-belih previše agresivno u odbrani i poslao Micića na liniju penala. Srbin je bio precizan oba puta - 76:81.

38' - Nije uspela Zvezda da poentira iz dva napada. Drugi je okončan Markovićevim promašajem za tri poena.

37' - Promašio je Singlton trojku, a onda dobar napad gostiju. Volters je držao loptu do poslednjih sekundi, potom krenuo na prodor i dobio dva slobodna bacanja, ali je bio polovičan.

37' - Najbolji igrač Zvezde je pogodio daleku dvojku i to uz faul Elajdže Brajanta. Sjajni krilni košarkaš će dodatno bacanje izvesti nakon televizijskog tajm-auta. Bio je precizan i sa linije penala - 74:80.

36' - Opet Lazarević pogađa trojku. Brajant je uzvratio snažnim polaganjem za minut tri, ali onda Kalinić...

35' - Šteta! Zvezda je imala priliku da poveća prednost. Danston je ponono udario rampu, onda povukao kontru koju je Brajant završio poenima uz faul. No, nije bio precizan sa linije penala.

34' - Danston je napravio prostor Miciću koji se provukao kroz odbranu gostiju i lako pogodio polaganje. Nema mnogo iskustva, ali ima hrabsrosti. Podigao se Lazarević na šut za tri poena iz levog kornera i pogodio - 70:74.

33' - Igra se veoma agresivno u ovim momentima, posebno to čini tim Ergina Atamana. Prošao je još jedan napada u kome gosti nisu poentirao. Danston je na prodoru izblokirao Kalinića - 68:71.

32' - Isticalo je vreme za napad, a onda se pojavio Ivanović i pogodio novu trojku. Rudari Zvezda sada u napadu i mora dobro da se pomuči da dođe do poena.

31' - Neverovatna agresivnost u odbrani turske ekipe u ovim momentima i Zvezda teško dolazi do poena. Sa druge strane domaćin je podigao nivo igre u napadu. Odličan napad odigrao je Efes i Micić ga je završio pogotkom uz faul Kuzmića. Srpski reprezentativac je realizovao i dodatno bacanje.

Treća četvrtina: Efes - Zvezda 65:68

30' - Čuva Zvezda vođstvo još uvek. Imali su gosti plus devet, ali je Efes zategao odbranu i uspeo u poslednji period da uđe sa tri poena minusa - 65:68.

29' - Izgubio je loptu Ivanović u prethodnom napadu, ali to ga nije pokolebalo, pošto je potom pogodio trojku. Mogao je da uzvrati Brajant, ali je promašio dodatno bacanje. No, Zvezda je izgubila lopti u kaznio je domaćin to da dođe na minus tri - 62:65.

28' - Konfuzan napad Zvezde, no Kalinić je uspeo da ga završi pogotkom za tri poena. Ipak, Micić vraća i pokazuje kakav je majstor.

27' - Loš napad Voltersa. Cedio je vreme, šutirao sa poludistance, ali nije ni dobacio do koša. Umorio se startni plejmejker gostiju i otišao je na klupu. Danston je dodatno smanjio razliku nakon sjajne akcije sa Larkinom. Crveno-beli su dugo bez poena i moraju što pre da pronađu igru u napadu koja ih je krasila do sada - 57:62.

27' - Seriju bez pogotka na obe strane prekinuo je Larkin sjajnim prodorom i polaganjem. Ne prepušta Radonjić ništa slučaju i odmah traži tajm-aut - 55:62.

26' - Dva loša napada Efesa. Zvezda se nalazi u dobrom ritmu i to mora da iskoristi i ode na ubedljiviju prednost. Volters je lepo probio, ali nije uspeo polaganje da pospremi u koš.

25' - Kakav meč Zvezde. Branko Lazić je pogodio treću trojku iz isto toliko pokušaja i Ataman je morao da reaguje minutom odmora - 53:62.

24' - Posle dobre odbrane Kuzmić je pokupio promašaj i loptu pospremio u koš. Micić je uzvratio trojkom, a onda centar Zvezde pogodio uz faul, uspeo je da iskoristi i dodatno bacanje.

23' - Neverovatan meč Nemca. Već je došao do 23 poena i zadaje ubedljivo najviše problema gostima. Ipak, Kalinić neće da dozvoli da Efes preokrene. Nagazio je zamalo liniju i ostaje šteta što to nije nova trojka - 50:54.

22' - Sjajno i Zvezda šutira. Prvi put van linije 6,75 bio je precizan i Osin Holins. Ostao je sam na 45 stepeni i pogodio posle asistencije Kalinića, a Plajs se nastavio sa nestvarnim šutem - 5/5 za tri.

21' - Nastavlja Plajs tamo gde je stao. Pogodio je daleku dvojku, ali je Nikola Kalinić pogodio za tri poena.

Druga četvrtina: Efes - Zvezda 43:46

20' - Lepa akcija "dva na dva" Larkina i Plajsa koju je nemački centar završio lakim polaganjem, a onda je Volters potom sjajno pogodio. Poslednji poen u prvom delu meča postigao je odlični Plajs koji je postigao čak 16 poena. Treba reći da je Zvezda drugu četvrtinu dobila sa 12:25.

19' - Lazić nakon druge trojke stiže do 10 poena, i Zvezda ide na plus pet. Odlična reakcija posle tajm-auta - 39:44.

18' - Opet Volters na svoj način. Odlično igra tim Dejana Radonjića u drugoj četvrini. Za sada su rivala sveli na svega osam poena.

17' - Zvezda je prvi put povela u "Sinan Erdem domu". Sjajno je Volters pogodio na prepoznatljiv način - flouterom. Plajs u ovim trenucima drži Efes u igri. Nemac šutira 4/4 za tri poena. Lazić je potom lepo fintirao jednog igrača domaćih i pogodio sa poludistance - 39:39.

16' - Igra se brzo u ovim momentima. Larkin je do prvih poena iz igre došao tako što je pogodio flouter, a onda je Ivanović do poena došao pogotkom van linije 6,75 - 36:35.

15' - Propustila je Zvezda priliku da povede prvi put na utakmici i kaznio je to Plajs koji je pogodio treću trojku. Ipak, gosti igraju pametno u napadu, pa je Kalinić došao do novih poena.

14' - Crveno-beli sada igraju sjajnu košarku. Napravili su seriju 9:0. Polaganje je promašio Ivanović, ali popravio je Lazarević koji je pre toga odigrao odličnu odbranu na Miciću. Morao je Ataman da zatraži tajm-aut.

13' - Upisao se i Kuzmić. Pogodio je nakon ofanzivnog skoka, a seriju je nastavio Kalinić koji je oba puta bio precizan sa linije penala i gosti su stigli na samo minus tri - 31:28.

12' - Isticalo je vreme za napad gostiju, a onda se Branko Lazić podigao i pogodio trojku sa sedam metara. Efes je već napravio dva faula. Oba puta nepropisno je zaustavljen bio Nikola Ivanović.

11' - Sreća za Zvezdu. Micićev pokušaj za tri poena je "iscureo" iz obruča, a nakon ofanzivnog skoka Moermana loptu je u aut poslao Buboa.

Prva četvrtina: Efes - Zvezda 31:21

10' - Dva dobra napada gostiju. Vajt je bio precizan van linije 6,75, ali uzvratio je istom merom Buboa. Tim iz Istanbula šutira izvrsnih 6/8 za tri u prvoj četvrtini - 31:21.

9' - Nakon minuta odmora Zvezda je poentirala preko Branka Lazića koji je pogodio oba slobodna bacanja. Kapiten Beograđana se na taj način upisao u strelce.

9' - To je Efes. Anderson pogađa drugu trojku iz isto toliko pokušaja. Nemaju gosti rešenje za sjajan šut domaćina. Sve ovo je nateralo Dejana Radonjića da pozove minut odmora - 28:16.

8' - Uspevaju crveno-beli koliko toliko da održe pristojan zaostatak za rivalom. Vajt je pokupio promašaj i častio sebe sa tri poena, tačnije pogodio je iz prekršaj.

7' - Taman kada Zvezda uhvati priključak Efes pogodi trojku. Buboa je ponovo bio precizan. Larkin ja potom fualiran na prodoru i realizovao je oba penala za plus 10 - 23:13.

6' - Sjajnu centarsku tehniku pokazuje Mitrović. Dobio je loptu pod košem, oslobodio se Plajsa i lako poentirao. Do prvih poena stigao je Kalinić. Našao se u teškoj poziciji, ali je pronašao način da pogodi.

5' - Seriju od dva vezana koša prekinuo je Buboa kome se lopta odbila u ruke nakon promašaja i lako je poentirao od tablu. Nakon tajm-auta Anderson je pogodio pod faulom, a potom je iskoristio i dodatno slobodno bacanje - 18:9.

4' - Dva dobra napada Zvezde. Najpre je poentirao iz prodora Volters, a potom je Mitrović snažno zakucao posle kontre koju je povukao Kalinić.

3' - Ispravio se Holins i poentirao nakon dobre akcije iz auta. Ipak, Efes sjajno šutira na početku utakmice, a kada je tako protivnici nemaju baš puno šansi. Plajs je drugi put bio precizan za tri poena - 11:5.

2' - Nakon serije promašaja Džejms Anderson postiže prve poene i to trojku je pogodio, ali je istom merom uzvratio Volters. Plajs je pokazao da je dosta popravio šut i on je bio precizan u prvom pokušaju van linije 6,75. Potom je Holins promašio čisto polaganje. To ja kaznio Buboa i došao je do prvih poena.

1' - Zvezda nije iskoristila prvi napad. Kratak je bio Ognjen Kuzmić pored koga su u petorci još i Kalinić, Holins, Volters i Mitrović.

Uoči meča:

Svestan je Dejan Radonjić da težak posao čeka njegove izabranike u Istanbulu. Šampion ABA lige i Srbije nikada nije slavio u Turskoj protiv "pivara". Najbliže podvigu bio je u sezoni 2015/2016 kada je domaćin slavio sa 85:84.

Obe ekipe se nalaze u dobroj formi - Zvezda je u poslednje četiri utakmice u elitnom takmičenju zaveležila tri pobede. Jedini poraz pretrpela je od lidera Evrolige, ekipe Barselone. Efes je sa druge strane nakon dva vezana poraza nanizao dva trijimfa.

Crveno-beli imaju problem što ponovo nisu kopmletni. Na ovom meču neće igrati Dejan Davodovac, a male su šanse da na terenu bude Ognjen Dobrić.

Klub iz Beograda u ovaj meč ulazi sa učinkom 7-9, a tim iz Istanbula je zabeležio po osam pobeda i poraza.

BONUS VIDEO: Novak Đoković došao na utakmicu košarkaša Zvezde

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)