PARTIZAN PREDAO PRVO MESTO: Crno-beli pali u ruskoj drami

D. N.

22. 12. 2021. u 19:35 >> 19:35

PARTIZAN je u svojoj poslednjoj Evrokup utakmici u 2021. posle velike borbe i prave košarkaške drame poražen od Lokomotive sa 101:94, pa u 2022. godinu ulazi s istim učinkom kao ona (5:2), s tim da je ruski klub trenutno bolji zbog ovakvog ishoda međusobnog duela, dok je koš-razlika identičnih +44.

ПАРТИЗАН ПРЕДАО ПРВО МЕСТО: Црно-бели пали у руској драми

Foto: Twitter/KK Partizan

Znalo se i pre ovog derbija 8. kola da će zadatak za crno-bele u Rusiji biti težak, jer je rival pretendovao na preuzimanje čelne pozicije, a imao i snažne adute za tako nešto. Činilo se već na početku da je Lokomotiva na dobrom putu da lako dođe do trijumfa, ali...

Ne postoji baš "lako" u košarci ako za rivala imate tim koji predvodi Željko Obradović, iako, naravno, on ne uspeva uvek da dođe do željenog epiloga, o čemu svedoči i konačan rezultat.


Međutim, upravo je legendarni strateg, kada je video nepromišljeno zaletanje Alena Smailagića, zatražio tajmaut dok je semafor pokazivao 17:8 za domaćine, a posle lekcije i letošnjem NBA pojačanju i ostatku ekipe, Partizan je prvu deonicu rešio u svoju korist sa 23:22. No, to je bio tek uvodni deo uspona i padova kroz koje su prolazili i jedni i drugi, što zbog prevelike želje, što zbog individualnih bravura koje su se dešavale na mahove. Više je tih bravura bilo u ruskom timu, i to zbog američkih pogodaka...


Crno-beli su, uz solidno šutersko izdanje, nekako izdržavali prvobitni pokušaj dalekometne kanonade suparnika, te su poveli sa 39:33, ali... Skokovi Džonatana Motlija i pogoci Erika Mekoluma i Stentona Kida koji su se "razmahali" - preokrenuli su zbavanja na terenu, te je Partizan na poluvremenu gubio sa 45:42. I to iako je preciznije šutirao i za dva i za tri poena. Deficit je nastao usled nešto lošije skok-igre (17:13 za Ruse), ali i odstupanja od zacrtanih Obradovićevih defanzivnih smernica, kao i svega dva poena nedovoljno oporavljenog Kevina Pantera.


Ipak, dobra igra Zeka Lideja i Gregora Glasa, kao i odbrambeno "buđenje" Radeta Zagorca, održavali su goste, ali ne i kada su krenule da se nižu ofanzivni kiksevi.

Četiri izgubljene lopte u trećoj četvrtini umanjile su značaj dotadašnjih dobrih napada, jer je privremeno preuzimanje vođstva (53:54) vrlo brzo preraslo u zaostatak od osam razlike kada je Mekolum trojkama dogurao do 21 poena, a semafor pokazivao 70:62.

Sa nadom da će im prva Panterova trojka na meču, na koncu treće deonice, biti vetar u leđa, crno-beli su pokušali da na početku poslednjeg perioda što pre stignu rivala. Međutim, Mekolum nije promašivao ni s linije penala, Kvin Kuk trojkom doneo 76:67 uz manje od sedam minuta do kraja, pa je delovalo da je već tada počela da se spušta zavesa na ovaj meč.

Ali, uspeo je "Žoc" na tajmautima da razmrda ekipu, koja je i dobrom odbranom, ali i lepim, jednostavnim akcijama, uspela da se približi na 82:79 uz četiri minuta do kraja, a potom i na 84:82 posle tehničke greške "klupi" Lokomotive.


Dalje od toga se, međutim, nije moglo. Stenton Kid se raspucao u završnici, domaćini kažnjavali i najmanji kiks rivala, pa serijom 13:4 za nepuna dva minuta rešili pitanje pobednika.

Statistika 

Lokomotiv - Partizan 101:94 (22:23, 23:19, 25:23, 31:29) Krasnodar - Dvorana: Basket hala; Gledalaca: 1.165; Sudije: Lamonika, Racis, Haliko;

Lokomotiva: Vitington 6, Mekolum 33, Kuk 15, Motli 11, Kid 16, Ilnitskij 3, Tomson 10, Vilijams 6, Martiuk 1, Paunić, Vedišev, Jemčenko nije igrao

Partizan: Panter 14, Lidej 19, Zagorac 11, Avramović 15, Koprivica 2, Dangubić 2, Smailagić 8, Miletić nije igrao, Mur 1, Glas 20, Madar 2

KRAJ! Lokomotiva - Partizan 101:94

29' - Stenton Kid nema milosti, trećom trojkom donosi 96:88 Lokomotivi, koja 63 sekundi pre kraja grabi ka trijumfu.

29' - Domaćin ulazi u poslednja dva minuta uz vođstvo od 93:86 jer je Mekolum do 31. poena stigao pogodivši oba slobodna bacanja, a onda je to isto uradio Vitington, posle promašaja Pantera. Pre 20-ak sekundi je bilo +3 za Lokomotivu, sada je sedam razlike. Eto koliko znači jedan posed...

38' - Na novo vođstvo domaćih od četiri razlike odgovara Dangubić, koji je dobio šansu u završnici meča, ali njegov "davnašnji poznanik" Kvin Kuk trojkom donosi Lokomotivi 89:84. Istina, kratko je taj rezultat potrajao, pošto je Avramović prodorom primakao crno-bele na -3, 89:86.

37' - Igraju dobro domaćini, mini-serijom stižu do 84:79, ali se zbog dosuđenog prekršaja bune s klupe Lokomotive pa ih čuveni sudija Lamonika kažnjava drugom tehničkom greškom na ovom meču. Avramović to koristi da smanji zaostatak Partizana na četiri poena, da bi potom Zak Lidej svojim bacanjima promenio rezultat na 84:82.

36' - Avramović primiče Partizan na 79:77! Uhvatio je loptu pod košem crno-belih posle promašaja rivala i sam otrčao na drugu stranu terena i pogodio. 

35' - Trojka Kevina Pantera, Partizan prilazi na 79:75, a mogao je i bliže da je pogođeno slobodn obacanje. No, crno-beli su imali novi napad, usled ofanzivnog skoka, da bi potom Glas promašio s distance.

34' - Taman se crno-beli približe (Zagorac dao trojku, Panter oba bacanja), a Erik Mekolum pogodi trojku. Petu iz šest pokušaja. Lokomotiva vodi sa 79:72.

33' - Mekolum nastavlja svoj "teror", s penala stiže do 23 poena, a onda se trojkom pridružuje i Kvin - Lokomotiva vodi sa 76:67. U međuvremenu je Smailagić treći ptu promašio šut za dva poena, od šest pokušaja.

31' - Alan Vilijams svojim drugim pogotkom na meču donosi ruskom klubu 72:65 na početku poslednje četvrtine.

31 '- Obradović je do sada koristio devetoricu igrača, sa klupe nisu ulazili samo Dušan Miletić i Nemanja Dangubić (koji je pre 4.186 dana igrao prvi put protiv Kvina Kuka, ali se nije najbolje proveo - kadetska reprezentacija Srbije je izgubila od Amerikanaca na U17 prvenstvu sveta sa 112:75, Dangubić je dao četiri poena, a Kuk osam, uz pet asistencija).

Kraj treće deonice, posle koje Partizan gubi sa 70:65, i to nakon trojke Kevina Pantera (prve njegove na meču, ukupno dao pet poena). Još deset minuta drame...

29' - Zagorac promašuje, a domaćin to koristi da preko novog pogotka Kuka ode na 70:62. Najveća prednost Lokomotive u drugom poluvremenu.

28' - Posle tri promašaja u nizu, Partizan je preko Smailagića (8 poena) izjednačio na 62:62, ali je upao u probleme. Stenton Kid je postao "dvociren" svojim novim pogotkom, pa bi potom Lidej promašio šut, pa Smailagić izgubio loptu nakon dobre blokade Pantera, a kada je i glas promašio s distance, Kvin Kuk je svojom prvom trojkom doneo 67:62 Lokomotivi.

26' - Dok je u toku TV tajmaut, pogledajte najbolji defanzivni potez u dosadašnjem toku meča, izveo ga je Rade Zagorac u prvoj deonici:

26' - Ne da se Partizan, opet. Gregor Glas svojom trećom trojkom i to iz petog pokušaja dolazi do 13. poena, a približava crno-bele na 58:57, da bi posle koša Mekoluma, Glas novom trojkom izjednačio na 60:60!

5' - Prava košarkaška bitka. Uzvraćaju domaćini udarac, Mekolum daje četvrtu trojku i već je dogurao do 20 poena, potom pogađa i Darjus Tompson, pa Lokomotiva vodi sa 58:54. 

24' - Ne daju se crno-beli! Avramović daje dva poena, Mekolum ne uspeva potom da postigne četvrtu trojku iz šestog pokušaja, pa Balša Koprivica posle ofanzivnog skoka donosi 53:54 Partizanu

23'- Veliki nalet domaćih. Mekolum u Vitington pogađaju koš Partizana, a nakon što je Lidej bio precizan, Darijus Tompson donosi Rusima 52:47

22'- Slobodnim bacanjem Lideja, pa potom košem Avramovića posle promašene trojke Zagorca, Partizan je izjednačio na 45:45

22' - Nesportska lična greška najboljeg igrača domaćih, Motlija, koji je faulirao Lideja.

21' - Počela je treća deonica.

Kraj poluvremena, gubi Partizan sa 45:42, i to posle mnogo uspona i padova jednih i drugih. Partizan, koji je najbolje igrače imao u tandemu Lidej (12 poena - Glas (10) je i gubio i vodio, ali nije uspeo da primiri opasni trio Lokomotive u kome su Mekalum (15 poena do sada), Motli (11, uz pet skokova) i Kid (8). Kako je odmicalo prvo poluvreme, Lokomotiva je počela da smanjuje broj šuteva s distance, na kraju ih je ipak imala više (8/20) nego pokušaja da postigne dva poena (7/18), dok je Partizan šutirao 9/15 za dva, 4/11 za tri, ali imao četiri skoka manje (13-17) i dve asistencije manje (8-10).

19' - Dobre odbrane na obe strane u završnici druge deonice. Nema novih pogodaka, i dalje je 43:42.

18' - Glas lepo "čita" odbranu rivala, pronalazi Smailagića koji zakucava, ali Motli 11. poenom (a trećom svojom trojkom) smanjuje zaostatak Lokomotive na 40:42. Kako su crno-beli potom prokockali svoj napad, Kid dalekometnim pogotkom vraća prednost ruskom klubu, 43:42. Podsetimo, u prvoj četvrtini je Lokomotiva imala 17:8, a izgubila ju je sa 22:23, a u drugoj je Partizan vodio sa 39:33, a sada, posle serije domaćih od 10:3, gubi.

17' - Vratila se Lokomotiva "u život" - Motli opet gospodari reketom, i to nakon lepog prodora Smailagića. Domaćin je prišao na 37:39.

15 - Preokret crno-belih. Zagorac košem uz dodatno slobodno bacanje, pa Zak Lidej svojim pogotkom, donose 31:34. A imajući u vidu da se sa klupe Lokomotive nešto bunili, dodeljena je tehnička greška. Iako Mur nije pogodio slobodno bacanje, u potonjoj akciji Glas je trojkom doneo najveću prednost Partizanu u dosadašnjem toku meča, 31:37.

13' - Skokovi Džonatana Motlija postaju sve veći problem Partizanu, jer "leteći" lider domaćina posle promašaja Lokomotive hvata loptu u poentira za 31:29, posle čega je u odbrani solidno omeo u reketu crno-bele, koji nisu iskoristili vreme predviđeno za napad. Željko Obradović se više i ne nervira toliko pokraj aut-linije, koliko gleda u neverici...

12' - Raspucani su i jedni i drugi u ovim trenucima, rezultat je 27:27 posle poena Zagorca, pa Alana Vilijamsa, zatim Kevina Pantera, a odmah potom i Erika Mekoluma

11' - Posle polusatne prve deonice, počela je druga.

Kraj prve četvrtine, Partizan vodi sa 22:23 iako je rival vodio sa 17:8 pre nego što je Željko Obradović zatražio tajmaut posle ne baš mudrog poteza Smailagića. Lidej, koji je sa četiri penala na kraju uvodne deonice i doneo prednost crno-belima, dogurao je do deset poena, Glas je postigao sedam, a po dva Madar, Avramović i Smailagić. Kod domaćih su odskočili Mekolum (8) i Tompson (4). Partizan je zadržao rivala na 33,3% šuta za dva, a 5/13 odnosno 38,5% za tri. Crno-beli su šutirali 3/5 za dva, a 3/8 za tri poena.

8' - Posle Erika Mekoluma, sada Stenton Kid malo muči crno-bele, ali uspevaju da ga primire gosti te da, preko slobodnih bacanja Alena Smailagića, ostanu rezultatski "u igri" - 22:19.

7' - Imali su šta da čuju od Obradovića njegovi izabranici, a onda su ga konačno i obradovali svojim napadačkim izdanjem. Lidej drugom trojkom, a Madar svojom prvom, crno-beli su uzvratili udarac. A kada je Lokomotiva, uz dve izgubljene lopte posle vođstva od 17:8, nanizala i treći promašeni šut, što je Avramović iskoristio da pogotkom približi Partizan na 17:15. Tajmaut traže domaćini.

5' - Zagorac je sa dva solidna defanzivna poteza onemogućio rivale da poentiraju, ali je onda Smailagić izazvao bes Željka Obradovića. Zaleteo se, pa "zakucao u odbranu" Lokomotive, te je u skoku izveo okret i probao da nekome iza sebe doda loptu. A dodao je rivalu (koji je samo nastavio seriju loših poteza u poslednja dva minuta, pa je izgubio loptu). "Žoc" je, usled TV tajmauta koji je tada usledio, imao priliku da izbliza kaže Smailagiću šta mu zamera u pomenutom pokušaju. Rezultat: 17:8.

4' - Za tili čas je domaćin napravio seriju od 7:0, a na 14:8 je smanjio zaostatak Partizana Gregor Glas, i to zakucavanjem.

2' - Posle skoro petominutnog prekida, utakmica je nastavljena. Valjda će sa semaforom u hali biti sve u redu.

2' - Na "dvojku" Motlija, crno-beli odgovaraju novom trojkom, i to Lideja. Međutim, Ilnitkij svojim dalekometnim pogotkom vraća prednost Lokomotivi, 7:6. Željko Obradović se već nervira uz aut-liniju, objašnjava rezervistima gde su starteri pogrešili prilikom trojke domaćih, a Avramović, Smailagić i ostali pomno slušaju. Aleksa Avramović klima glavom... Kako semafor baš ne radi dobro, meč je privremeno prekinut, pa sada legendarni "Žoc" odgovara na pitanja mladog centra, Balše Koprivice, a onda se posvetio savetima ostalim igračima. Oba tima su kod svojih "klupa", čeka se nastavak meča.

1' - Meč je počeo, i to brzim pogocima Motlija za 2:0, te Glasa trojkom za vođstvo Partizana - 2:3.

17.29 - Za domaćine igraju Vitington, Mekolum, Motli, Ilnitskij i Tompson, a za goste  Madar, Zagorac, Glas, Lidej i Koprivica

17.15 - Detalji sa zagrevanja ekipe Željka Obradovića:

16.35 - Juče je bilo veselo u crno-belom taboru, 21. rođendan je proslavio Jam Madar, a u Partizanu se nadaju da će i danas biti razloga za slavlje:

Uoči meča

Dva rivala pretenduju da 2021. završe na vrhu grupe A, a crno-beli sa učinkom 6-1 trenutno imaju pobedu više do ruskog kluba, koji je sa 5-2 "na istom" sa Andorom i Huventdom posle iznenađujućeg poraza od Hamburga prošle sedmice (100:82).

Ta senzacija je dovela do otkaza uručenom treneru Jevgeniju Pašutinu, pa će kao privremeno rešenje ekipu protiv Partizana voditi Branko Maksimović.

FOTO: KK Partizan/Tviter

Partizan je prošle sedmice pobedio Slask sa 75:73, čime se i izdvojio na vrhu tabele, ali bi čelno mesto moglo da mu "isklizne" u slučaju poraza u Rusiji.

Rivali se međusobno sastaju sedmi put u Evrokupu, a Lokomotiva vodi sa 4:2.

Domaćin je pobedio u pet poslednjih susreta ovih takmaca, pa bi crno-beli da prekinu taj niz i trijumfom u gostima na najbolji način završe ovogodišnju priču u Evrokupu, time i najave dobar nastavak u 2022.


BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"
 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!