OD NJE NIJE ODUSTAO: Duda Ivković je samo jednu stvar voleo više od košarke (VIDEO)

Novosti online

16. 09. 2021. u 10:31

LEGENDARNI srpski košarkaški trener Dušan Ivković preminuo je u 78. godini života, a pored sporta Duda je imao jednu ogromnu strast.

ОД ЊЕ НИЈЕ ОДУСТАО: Дуда Ивковић је само једну ствар волео више од кошарке (ВИДЕО)

Foto: Novosti arhiva/N. Paraušić

Poznato je bilo da je nekadašnji selektor reprezentacije bio pasionirani golubar, a mnogi tvrde da je njih voleo više i od košarke.

- Otac mi je govorio da su oni koji gledaju u golubove uvek u oblacima. Da iz toga slede problemi sa školom i takve stvari. I zato je bio protiv. I ja sam bio protiv toga da moji sinovi posvećuju toliku pažnju golubovima, ali sam u detinjstvu drugačije razmišljao. Golubovi su uz mene ceo život, gajim srpske visokoletače, u svakom ugovoru koji sam potpisivao bila je i klauzula da mi se u kući napravi mesto za golubove. Nažalost, samo u Moskvi je bilo nemoguće, prehladno je - pričao je Duda Ivković. 

On je tvrdio da je odnos čovek - golub veoma sličan relaciji trener - igrač.

- Prvo, golubarstvo je sport. Imamo takmičenja na nivou klubova, gradova, države. Postoje pravila i ljudi koji ih procenjuju. Drugo, golubice su simbol mira i prijateljstva, simbol ljubavi. I to je veoma, veoma tačno. Dalje, da bi se osetio bliskim golubovima moraš da se koncentrišeš i počneš da razmišljaš kao golub. Neophodno je ako želiš da razumeš šta oni žele. Isto je i sa igračima. Odnosi između trenera i igrača ne postoje ako nema psihološke veze. To je veoma važno. Naravno, ne možeš da porediš igrače i golubove, ali ja tokom karijere nikad nisam imao psihologa u timu. Te psiho-terapeutske odnose sam uvek sam stvarao. I na kraju, to je lepota. Kad golub raste na vratu mu se pojavljuju lila, zelena i siva pera. Kad sunce sija i zraci mu padaju po vratu, u toj refleksiji vidiš najlepše boje sveta - govorio je Duda Ivković.

Podsećamo, Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa u 78. godini života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)