DA LI JE NAVIJAČ POMOGAO KAMERUNU? Iskustvo Vrščanina sa afričkim marabuom (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 12. 2022. u 21:36

NA svim velikim svetskim takmičenjima, pa tako i sada na Mundijalu u Kataru, najveću pažnju na tribinama privlače navijači afričkih zemalja, zbog svojih neobičnih kostima i rekvizita.

ДА ЛИ ЈЕ НАВИЈАЧ ПОМОГАО КАМЕРУНУ? Искуство Вршчанина са афричким марабуом (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Našoj javnosti naročito je bio zanimljiv jedan navijač Kameruna, koji je na utakmici protiv reprezentacije Srbije nosio široku odoru i neobičnu kapu u bojama svoje nacionalne zastave, zbog čega su ga na društvenim mrežama odmah prozvali vračem. On je sve vreme izvodio rituale, koristeći različite rekvizite, te upravo njega smatraju glavnim "krivcem" što naš tim nije uspeo da sačuva prednost od 2:1 na tom meču.

A, zapravo, i nije nemoguće da je baš on doneo sreću Kameruncima, jer je poznato da vračevi i dalje deluju u mnogim afričkim zemljama i da im ljudi bezrezervno veruju.

U to se svojevremeno lično uverio i košarkaški trener iz Vršca Miodrag Mića Marjanović, dok je kao izaslanik FIBA Svet u Africi radio na unapređenju košarke.

Kada je bio selektor ženske reprezentacije Senegala suočio se sa neverovatnom situacijom. Nacionalni tim je paralelno sa njim, ali bez njegovog znanja, vodio i marabu – svojevrsni vrač, bez čijeg delovanja čak ni predsednik države ne povlači svoje poteze.

Kako je ranije posvedočio za "Novosti", košarkaška federacija Senegala je na kvalifikacioni turnir za OI u Atini u Mozambiku povela i svog marabua, ali drugim avionom, kako on ne bi to primetio.

Pred važnu utakmicu sa domaćinom turnira, marabu je kupao igračice u nekoj specijalnoj vodi, davao im halucinogene čajeve i crtao šare po rukama, koje su one prekrivale znojnicama, kako ih Maranović ne bi primetio.

-Igrale su kao bez svesti, a ja nisam znao o čemu se radi. Posle meča, sve su pale u komu, bela pena im je išla iz usta. Bio sam u šoku – pričao nam je Marjanović.

Tada mu je fizioterapeut objasnio da je to delo marabua i da je u Senegalu to uobičajeno.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)