SENZACIJA NAD SENZACIJAMA: Ispala Španija! Izgubila od najvećeg autsajdera, Maroko je čudo

Č. V.

06. 12. 2022. u 18:45

MAROKO je napravio veliku senzaciju i plasirao se u četvrtfinale Svetskog prvenstva. Afrička selekcija je posle boljeg izvođenja penala sa 3:0 (0:0) pobedila Španiju.

СЕНЗАЦИЈА НАД СЕНЗАЦИЈАМА: Испала Шпанија! Изгубила од највећег аутсајдера, Мароко је чудо

FOTO: Tanjug/AP

Kakvo srce imaju "lavovi Atlasa". Isprsili su se pred favoritom, odigrali veoma borbenu, pravu takmičarsku utakmicu i zahvaljujući izvrsnom gomlanu Bonou (odbranio dva penala, jednom rival pogodio stativu) napravili najveći uspeh u istoriji.

Nije ovo bila utakmica za fudbalske sladokusce, jako malo pravih prilika je viđeno na "Internešnal siti" stadionu, ali izabranici Valida Regraguija su od početka meča znali šta žele i na kraju su stigli do čudesnog trijumfa.

Najbolju priliku na utakmici imao je rezervista Maroka Valid Šedira čiji udarac je zaustavio Unai Simon. "Furija" je do pobede mogla u samom finišu drugog produžetka, no stativa je bila saveznik Maroka posle pokušaja Pabla Sarabije.

Nakon 120 minuta fudbala pristupilo se izvođenju penala. Tada je zablistao Bono koji je zaustavio udarce Karlosa Solera i kapiten Serhija Busketsa, dok je Sarabija pogodio stativu. Golman Sevilje je tako ostavio mrežu netaknutu čak i prilikom izvođenja jedanaesteraca.

Za afričku selekciju precizni su bili Abdelahmid Sabiri, Hakim Zijeh i Ašraf Hakimi, a čuvar mreže Španije je jedino zaustavio šut Badra Benuba, ali to nije bilo dovoljno.

Marako je na ovaj način ostao jedina reprezentacija sa afričkog kontinenta koja će igrati u četvrtfinalu, a rival će joj biti pobednik duela Portugal - Švajcarska koji možete pratiti uživo na portalu "Novosti".

Podsetimo, pored "lavova Atlasa" među osam najboljih plasirali su se Holandija, Argentina, Francuska, Engleska, Hrvatska i Brazil.

Maroko - Španija 0:0, penalima 3:0

Stadion: "Edukejšn siti". Gledalaca: 44.667. Sudija: Fernando Rapalini (Argentina)

Maroko (4-1-2-3): Bono - Hakimi, Agerd (od 84. El Jamik), Sais, Mazraui (od 82. Atiat-Alal) - Amrabat - Onahi (od 120. Benub), Amalah (od 82. Šedira) - Zijeh, En Nesiri (od 82. Sabiri), Bufal (od 66. Ez Abde).

Španija (4-1-2-3): Simon - Ljorente, Rodri, Laport, Alba (od 98. Balde) - Buskets - Gavi (od 63. Soler), Pedri - Tores (od 75. Vilijams/od 118. Sarabija), Asensio (od 63. Morata), Olmo (od 98. Fati).

Penali: Maroko - Španija 3:0

3:0 - "Panenka" za kraj. Maroko je u četvrtfinalu Mundijala.

2:0 - Španija ne može da pogodio sa bele tačke. Bono je zaustavio udarac kapitena Španije Serhija Busketsa.

2:0 - Benub koji je najmlađi u afričkoj selekciji je veoma loše šutnuo i Simon je pročitao njegovu nameru i ostavio je nadu "furiji".

2:0 - Odbranio je Bono udarac Solera i Maroko je pred velikom senzacijom.

2:0 - Sigurno je Zijeh izveo penal. Šutirao je po sredini gola, Simon je otišao u levu stranu.

1:0 - Španija je promašila prvi penal. Rezervista Pablo Sarabija je pogodio stativu.

1:0 -  Maroko je poveo u penal seriji posle pogotka Sabirija.

Drugi produžetak: Maroko - Španija 0:0

120+3' - Penali će definitivno odlučiti ko ide u četvrtfinale.

120+2' - Moglo je sve da bude rešeno. Došla je lopta do Sarabije koji je šutirao iskosa sa desne strane i lopta je okrznula stativu.

120' - Odlučeno je da se igra još tri minuta u drugom produžetku. Sve smo bliži tome da drugi put u osmini finala penali odluče putnika u narednu rundu Svetskog prvenstva.

115' - Morao je bolje Šedira. Opet je umakao odbrani rivala i opet nije šutirao kada je trebao, te je velika prilika otišla u nepovrat.

FOTO: AP/Tanjug

111' - Ne menja se slika na terenu koja traje od prvog minuta. Španija ima loptu, ali Maroko odlično stoji, pa je rezultat onakav kakav je bio kad je Rapalini dao znak da utakmica krene.

106' - Počeo je drugi produžetak interesantnim pokušajem Sabirija. Probao je sa centra da iznenadi Simona, to je uradio jako loše.

Prvi produžetak: Maroko - Španija 0:0

105+2' - Završen je prvi produžetak koji je obeležila izuzetna prilika za Šediru, ali i dalje je na snazi najnepopularniji rezultat.

105' - Velika šansa za Maroko. Šedira se našao oči u oči sa Simonom, no golman Španije je odlično intervenisao i spasao svoj tim.

101' - Čini se da "furije" sve više steže obruč oko gola Maroka, vezala je dva opasna napada, no i dalje nema izrazite opasnosti po gol Bonoa.

FOTO: AP/Tanjug

95' - Šedira je umakao odbrani Španije. Ipak, dozvolio je Laporteu da ga stigne i spreči ga da postigne pogodak. No i da je savlada Unaja Simona gol bi bio poništen pošto se nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

91' - Počeo je prvi produžetak utakmice u kojoj nije viđeno mnogo uzbuđenja. Inače, ovo je sedmi meč osmine finala Mundijala.

Drugo poluvreme: Maroko - Španija 0:0

90+6' - Igraće se produžeci, drugi put u osmini finala. Podsetimo, juče je Hrvatska posle boljeg izvođenja penala savladala Japan.

90+5' - Najbolja prilika za Španiju. Izveo je Olmo slobodan udarac iskosa sa leve strane. Lopta je nezgodno odskočila, ali Bono je bio priseban i odbio je loptu u korner.

90+1' - Sudija Fernando Rapalini odlučio je da se drugo poluvreme produži za pet minuta.

86' - Opasan napad afričke selekcije. Zapretili su iz kontre, na kraju je En Nesiri šutirao iz okreta, no bio je u ne baš izglednoj poziciji, pa Simonu nije bilo teško da interveniše.

82' - Najveća opasnost po gol Maroka. Niko Vilijams je odlično proigrao Moratu, ovaj je probao iz mrtvog ugla da matira Bonoa, ali bio je u teškoj situaciji pa do promene rezultata nije došlo.

FOTO: AP/Tanjug

76' - Malo ko je mogao da očekuje da "furija" za skoro 80 minuta fudbala neće napraviti nijednu izglednu priliku protiv "lavova sa Atlasa" od kojih je bar na papiru bolja ekipa. Iako Španija ima loptu čak 75% vremena (!) - Maroko ima više šuteva: "vodi" sa 3:1 (kada je reč o onima u okvir gola, tu je "nerešeno", 1:1).

75' - Drama dostiže vrhunac. Maroko pokušava da napravi prvo iznenađenje u nokaut fazi Mundijala.

FOTO: AP/Tanjug

66' - Prva izmena i u Maroku. Umesto Bufala u igri je Ezalzuli koji trenutno nastupa za Osasunu.

63' - Utakmice je veoma borbena, ali izglednih prilika na obe strane nema ni posle sat vremena fudbala. Ujedno je dve promene napravio Luis Enrike. Na teren su ušli Karlos Soler i Alvaro Morata, a meč je završen za Gavija i Marko Asensio.

55' - Tukao je Olmo iz slobodnog udarca iskosa sa leve strane. Golman Maroka je bio dobro postavljen i nije se dao iznenaditi.

51' - Deluje da je Španija nešto žustrije ušla u drugo poluvreme. Ipak, "furija" i dalje nije ozbiljno zapretila Bonou.

FOTO: AP/Tanjug

46' - Počelo je drugo poluvreme utakmice.

Prvo poluvreme: Maroko - Španija 0:0

45+1' - Završeno je prvo poluvreme utakmice koja se igra na stadionu "Edukejšn siti".

43' - Najbolja prilika na utakmici. Bufal se sjajno oslobodio rivala, centrirao je, a glavom je iz dobre pozicije tukao Agerd, no nije bio precizan i prebacio je ceo gol.

37' - Vodi se velika borba na sredini terena. Reprezentacije se smenjuju u opasnim napadima, poslednji je imala ekipa Luisa Enrikea, no Feran Tores nije uspeo ozbiljnije da zapreti Bonou.

33' - Dobar udarac Mazrauija, ali golman Španije se nije dao iznenaditi i dobrom paradom je zaustavio pokušaj levog beka Bajerna.

26' - Pogrešio je u pasu golman afričke selekcije Bono. Lopta je stigla do Ferana Toresa koji je iz izledne pozicije pogodio prečku. Ipak, i da je zatresao mrežu rivala gol bi bio poništen zbog ofsajda. U narednom napadu zapretio je i Asensio, no lopta je posle njegovog pokušaja pogodila spoljni deo mreže.

FOTO: AP/Tanjug

23' - Malo ko je mogao da očekuje da će tim Valida Regraguija više pretiti od početka utakmice. Nekoliko opasnih napada imao je Maroko, no odbrana "furije" nije dozvolila da se ozbiljnije zapreti Simonu.

15' - Dobar napad afričke selekcije. Mazraui je centrirao sa leve strane, ali let lopte je dobro pratio čuvar meže Atletik Bilbaa i pokupio je loptu ispred En Nesirija.

FOTO: AP/Tanjug

12' - Borbeno se igra od početka meča. Maroko je iznudio faul na nekih 25 metara od gola Simona. Pokušao je Hakimi direktno na gol, no nije bio precizan i lopta je otišla preko gola "furije".

4' - Španija je ta koja na početku susreta ima posed lopte. Maroko se odlučio za odbranu gola i pokušaj da iz kontranapada zapreti protivniku.

1' - Počela je još jedna utakmica osmine finala Svetskog prvenstva. Duel je krenuo nešto oštrijim startom Hakima Zijeha nad Đordijem Albom.

FOTO: AP/Tanjug

Uoči meča:

Ove dve selekcije odmerile su snage i na Mundijalu u Rusiji pre četiri godine. Tada je duel bio u grupnoj fazi, a pobednika nije bilo (2:2).

Ipak, ovo sada je nova utakmica i afrička reprezentacija sa dosta samopouzdanja ulazi u ovaj susret, pošto je grupnu fazu okončala na prvom mestu sa sedam bodova u grupi u kojoj su još bili i Hrvatska, Belgija i Kanada.

"Furija" je kao druga prošla kroz cilj u grupi sa Japanom, Nemačkom i Kostarikom. Uprkos svemu izabranici Luisa Enrikea su favoriti na ovom meču, ali Maroko je pokazao odličan u fudbal do sada.

Selekcija koju sa klupe predvodi Valid Regragui izjednačila je najbolji rezultat na Svetskim prvenstvima. Maroko je osminu finala igrao još davne 1986. godine i Meksiku.

Sastavi:

Maroko (4-1-2-3): Bono - Hakimi, Agerd, Sais, Mazraui - Amrabat - Onahi, Amalah - Zijeh, En Nesiri, Bufal.

Španija (4-1-2-3): Simon - Ljorente, Rodri, Laport, Alba - Buskets - Gavi, Pedri - Tores, Asensio, Olmo.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)