ENGLESKA SLAVI KAO DA JE OSVOJILA MUNDIJAL: Uspela LGBT promocija na meču Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru (FOTO)

Novosti online

21. 11. 2022. u 19:22

FUDBALSKA reprezentacija Engleske silovito je "otvorila" Svetsko prvenstvo čiji je domaćin Katar, ali njenu javnost kao da još više raduje uspela promocija LGBT vrednosti koja se desila na toj utakmici.

ЕНГЛЕСКА СЛАВИ КАО ДА ЈЕ ОСВОЈИЛА МУНДИЈАЛ: Успела ЛГБТ промоција на мечу Светског првенства у фудбалу у Катару (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo Engleska je deklasirala reprezentaciju Irana, a taj meč isprva nije počeo uz scenu kojoj su se ostrvljani nadali.

Naime, iako su engleski fudbaleri, uz još još šest nacionalnih selekcija, nedavno najavili da će, u sklopu promocije LGBT vrednosti, njihov kapiten Hari Kejn na Mundijalu igrati uz traku na ruci u duginim bojama i natpisom "Jedna ljubav" - FIFA je, zbog oštrih protesta organizatora, države Katar, zabranila korišćenje takvih kapitenskih traka.

Nadali su se Englezi da će Kejn prkositi, pa i pod cenu već "obećanih" žutih kartona za kapitene koji se s takvim trakama pojave na utakmici (ima indicija pojedinih stranih novinara da bi zbog "namernog kršenja propisa" kazna mogla da bude i suspenzija na narednoj utakmici), no kapiten "gordog albiona" nije prkosio.

Oko ruke je imao crni povez, sa natpisom "Ne diskriminaciji":

Međutim, na naslovnim stranama vodećih  engleskih internet portala zbog trake nije "završio" Hari Kejn, već - novinarka Bi-Bi-Si-ja (BBC), Aleks Skot.

Ona je, izveštavajući sa pomenutog meča, na terenu bila upravo noseći traku duginih boja, uz natpis "One love" ("jedna ljubav").

Brojne engleske organizacije koje promovišu prava lezbijsko-gej-bi-transrodnih osoba pozdravile su javno ovaj nastup novinarke britanskog javnog servisa, i to usred zemlje koja promocije LGBT vrednosti zabranjuje.

Abudlah al Nasari, prvi čovek bezbednosti na Svetskom prvenstvou Kataru izjavio je pre desetak dana sledeće na ovu temu:

- Ako želite da izrazite svoje LGBT stavove, uradite to u društvima gde je to prihvatljivo. Nemojte dolaziti i vređati celo jedno društvo. Nećemo promeniti religiju zbog 28 dana (fudbala).

Tome je dodao i sledeće:

- Ako navijač podigne zastavu duginih boja na stadionu, pa bude odveden, to neće biti zato što ga vređamo, već zato što ga štitimo, jer ako to ne uradimo, drugi navijač bi mogao da ga napadne. Ako kupujete kartu, to je da biste prisustvovali fudbalskom meču, a ne demonstracijama - poručio je Al Nasari.

 

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra protiv Brazila u četvrtak od 20 sati po našem, srednjoevropskom vremenu, a tu utakmicu možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)